Oscara má v skrini a na duchov neverí. Čo prezradil Casey Affleck vo Varoch?

Casey Affleck, čerstvý držiteľ Oscara za úlohu vo filme Miesto pri mori, bol novinárom v Karlových Varoch k dispozícii skoro hodinu.

03.07.2017 13:46
Casey Affleck Foto:
Casey Affleck vo Varoch uviedol film Prízrak.
debata

Herec si prišiel prevziať Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu a uviedol tu snímku Prízrak režiséra Davida Loweryho.

Partnerkou vo filme Prízrak je mu Rooney Mara, známa u nás z filmu americkej adaptácie románu Muži, korí nenávidia ženy. Casey sa vyjadril, že s ňou veľmi rád nakrúca, lebo je nespočetne veľa herečiek, ktoré sa do úloh musia nútiť a štylizovať, ona všetko hrá, ako by to bola jej prirodzenosť. O práci s režisérmi si myslí, že by sa herec mal priblížiť k ich svetu, k ich videniu, lebo len vtedy sa dosiahne dobrý výsledok. Napríklad pri filme Miesto pri mori neuvažoval o tom, či film bude úspešný alebo nie. "Vedel som však, že to bude pre mňa veľká výzva. Pri takýchto filmoch je pre mňa dôležité uvedomiť si pre koho to robím a s kým. Herci by mali odhodiť svoje predstavy, lebo je to vždy film režiséra a musíte mu dôverovať. A ja som mu absolútne veril. Nikdy si nemyslím, že ktorýkoľvek film, v ktorom hrám, je môj. Keď niekomu patrí, tak je to režisér.“

Casey Affleck prichádza  na úvodný ceremoniál... Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
casey-affleck Casey Affleck prichádza na úvodný ceremoniál MFF Karlove Vary.

Affleck je takisto presvedčený o tom, že aj v budúcnosti bude nakrúcať len filmy, ktoré ho zaujmú a nebude sa zamýšľať nad tým, či sa to niekomu bude páčiť alebo nie. A takisto neuvažuje o tom koľko ľudí film videlo. "Mainstreamové filmy ma veľmi nezaujímajú, mám rád predovšetkým provokatívne a zaujímavé snímky“.

Na otázku, ktoré úlohy ho priťahujú a ktoré odmieta povedal: "Mám rád rôzne žánre, ale musia mať dobre napísaný príbeh. Nemám rád násilie, mám rád filmy, ktoré majú pozitívne posolstvo. Filmy o dobrých ľuďoch, ktorí však nie sú bez chýb.“ Jeho vzťah s bratom, Benom, je veľmi pozitívny, sú si veľmi blízki a pravidelne sa stretávajú. "Pýtate sa, akou technikou sa odlišuje náš prístup k herectvu. Neviem na to odpovedať, dlho som s ním už nehral, ale ťažko viem popísať moju techniku nie to ešte jeho“. Oscara má odloženého v skrini a na otázku či verí na duchov, keď sa napríklad z ničoho nič rozbije lampa, spadne obraz. Jeho nový film Prízrak je totiž plný duchariny a ducha v ňom aj hrá. "V mojom dome sa rozbije veľa vecí, na vine však nie sú duchovia, ale moje deti. Roztlčú, čo sa len dá. Na duchov neverím, i keď je to lákavé,“ povedal.

Okrem stretnutí s hviezdami pokračovala vo Varoch aj hlavná súťaž. Ústrednou hrdinkou francúzskej drámy Korporácia režiséra Nicolasa Silhola je manažérka Emilie, ktorá má v agende ľudské zdroje, presnejšie politiku voči vlastným zamestnancom. Šéf ju poverí, aby znížila stavy zamestnancov o desať percent. Nemá im dať výpoveď, ale manipuláciou ich donútiť, aby ju dali sami. S čím však neráta je, že jeden to nevydrž a vyskočí z okna. "Od začiatku ma na príbehu zaujímal problém zodpovednosti, ktorú na seba berie človek, keď prijme úlohu robiť za iného špinavú prácu“, povedal režisér. Inšpiráciou nakrútiť tento príbeh vraj bolo množstvo samovrážd zamestnancov France Télécom.

Gruzínsky tvorca George Ovašvili (držiteľ Krištáľového glóbusu za film Kukuričný ostrov) sa tentoraz sústredil na nevyjasnenú smrť prvého demokraticky zvoleného gruzínskeho prezidenta Zviada Gamsachurdiu. Názov filmu Chibula je miesto kde prezident zomrel. Dodnes sa nevie, ako sa to stalo. "Mohla to byť samovražda, ale veľa ľudí tvrdí, že to bola vražda,“ hovorí režisér. Pravdu povediac nie je to Kukuričný ostrov i keď obrazová kompozícia krajiny je aj v tejto snímke rovnako pútavá. Ovašvili zdĺhavo rozpráva ako prezident, ktorému vzali moc pučisti, uteká z jedného miesta na druhé do bezpečia až kým ho nezastihne smrť v Chibule. A tiež sa o tejto záhade veľa nedozvieme.

Autorka je filmová publicistka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary #Casey Affleck #Prízrak