Televízne tipy Pravdy: Seriál Príbeh služobnice aj Alžbeta s Blanchettovou

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 6. do 13. júla. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

06.07.2017 09:14
Elisabeth Moss Foto:
Elisabeth Moss v seriáli Príbeh služobnice.
debata

Piatok 7.7.

Príbeh služobnice, HBO, 20.00
Tento film je nakrútený podľa knihy svetoznámej kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej. Jej meno je zárukou kvality. Desaťdielny seriál Príbeh služobnice ponúka znepokojujúci pohľad do budúcnosti. Dej sa odohráva vo fiktívnom totalitnom štáte Gileád (donedávna to boli USA!), kde sa vlády zmocnili fundamentalisti a zničili demokratické princípy. Ničia lásku, zasahujú do plodenia detí a deformujú materstvo. Z bývalých vedkýň či redaktoriek sú služobnice, ktoré musia rodiť deti, ale nikdy sa s nimi nestretnú. Kto nesúhlasí, stane sa otrokom. Bolo by také niečo možné? Film napovie.

Sobota 8.7.

Rara, Cinemax 2, 20.30
Po rozvode rodičov žije dvanásťročná Sára s mladšou sestrou u mamičky a jej lesbickej partnerky. Každodenný život tejto štvorice sa od bžného života veľmi nelíši, žijú ako väčšina rodín. Sára je dokonca mimoriadne spokojná. Ale nie každý to tak bierie. Najmä tatkovi sa lesbická domácnosť nepozdáva. Začnú sa spory a Sára trpí. Práve sa totiž chystá osláviť trináste narodeniny, telo sa jej mení a na obzore je prvá láska. Nič však nevychádza ideálone. Čo s tým? Čiľska režisérka a scenáristka Pepa San Martín čerpala z reálneho súdneho sporu o výchovu detí lesbickým párom.

Nedeľa 9.7.

Trumbo, HBO, 20.00
V roku 1947 bol Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodskym scenáristom. Neskôr sa však dostal do väzenia a na čiernu listinu. Perzelúcie postihli aj ďalších umelcov v Hollywoode. Dôvodom bolo vraj príliš ľavicové poltické presvedčenie. Táto životopisná dráma rozpráva o tom, ako Dalton za svoje umenie a zmysel pre humor dostal najprv až dvoch Oscarov a ako ho potom ničili. Spolu s ním sa na čiernej listine v Hollywoode ocitli aj ďalší populárni ľudia – od bulvárnej stĺpčekárky Heddy Hopper (Helen Mirren) až po Johna Waynea, Kirka Douglasa alebo výnimočného režiséra Otta Premingera. Film režíroval Jay Roach, ktorý má na konte bonbóniky ako napríklad filmy o fotrovi – lotrovi!

Pondelok 10.7.

Alžbeta, Jednotka, 20.25
Historický film o kráľovnej Alžbete v podaní Cate Blanchettovej nemôže sklamať. Na anglické dejiny sa dá pozeraž donekonečna – sú fotogenické a poučné. Všetko sa tam stalo, a to v dosť drsnej podobe. Vlastne diváka zoceľujú. Vo filme ďalej hrajú G. Rush, Ch. Eccleston, J. Fiennes, R. Attenborough, F. Ardant, V. Cassel.

Zlodeji bicyklov, Dvojka, 21.05
Talianska dráma z roku 1948 je slávna. Hneď u divákov zabrala a pôsobí dodnes. Je to spomienka na zašlú slávu európskej kinematografie, keď jej ešte americké filmy nešliapali na päty. Žila si svojbytným suverénnym životom a sledoval ju celý svet. Talianski režiséri udávali tón a filmy riešili základné problémy ľudskej existencie. Tento film režíroval Vittorio de Sica.

Streda 12.7.

Môj rod, Dvojka, 20.55
V tomto poetickom iránskom debute je vyjadrená aj pocta kinematografii. Hovorí totiž aj o tom, ako film môže zmeniť človeku život: Známy filmový tvorca sa vracia do svojho rodného mesta a cíti nostalgiu. Chodí po známych miestach a rastie v ňom chuť natočiť o tom film. Počas nakrúcania stretáva tajomnú dievčinu, ktorá súhlasí, že vo filme stvárni hlavnú úlohu. Tak sa začínajú dejiny rodov.

Štvrtok 13.7.

Ja som Herkules, HBO, 21.35
Tento film režiséra Mariusa Iacoba vzbudzuje zvedavosť a očakávania. Čo sa to deje v kúpeľoch Herkules? Je to jedno z najstarších letovísk v Európe, kde sa kedysi, pred stáročiami, máčali králi a kráľovné. V liečivej vode hľadali silu. Teraz je to bludisko, kde sa strácajú nemajetní ľudia pri hľadaní blahobytu. Sprievodcami labyrintu v starých kúpeľoch sú maséri Relu, Mitica a Gelu. Kam asi zavedú dôverčivých klientov?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Príbeh služobnice #Rara #Alžbeta