Schyľuje sa k mrazivej bitke. Hra o tróny pokračuje

Leto je síce v plnom prúde, no väčšina hltačov seriálov sa už nedočkavo pripravuje na príchod tuhej zimy. Siedma séria najvychytenejšieho a najpopulárnejšieho seriálu všetkých čias Hra o tróny štartuje na HBO už túto nedeľu v noci o 3. h, zároveň s americkou premiérou, tak pomaly vyťahujte ušianky.

16.07.2017 12:00
Hra o tróny Foto:
Šialenstvo okolo najočakávanejšieho seriálu Hra o tróny čoskoro vypukne, 7. séria štartuje v nedeľu v noci.
debata

Aj keď o tom, ako sa osudy obyvateľov a lídrov siedmich kráľovstiev zamotajú, sa dá v tomto momente len špekulovať (ak si myslíte, že máte dobrý odhad, môžete si na vývoj deja dokonca staviť), isté je len jedno – listina preživších sa aj v nadchádzajúcej sérii radikálne obmení. Fanúšikovia sa musia obrniť, ako býva pri Hre o tróny zvykom, niektorí z ich miláčikov to zaručene schytajú.

Pokračuje príbeh dračej matky bielovlásky Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), s novým pobočníkom Tyrionom Lannisterom (Peter Dinklage) majú v úmysle dosiahnuť Westeros. V hre o železný trón je aj v šiestej sérii oživený čerstvý kráľ severu Jon Sneh (Kit Harington) a kráľovské prístavisko má momentálne v rukách Cersei Lannisterová (Lena Headey).

Tí čo fandia romániku blond „rytierky“ Brienne a ryšavca Tormunda budú sklamaní, tvorcovia D. B. Weiss a David Benioff sa vyjadrili, že jedného z nich, žiaľ, budú musieť v tejto sérii zabiť, totiž aby dodržali zásadu, že žiadna šťastná romanca a happy end do Hry o tróny nepatria. Vzrušenie okolo Hry o tróny je o to väčšie, že diváci doteraz mohli dedukovať dej na základe kníh R. R. Martina, od ktorých sa seriál odvíja. Martin pokračovanie ságy stále len píše a Benioff s Weissom sa uberajú vlastnou cestou.

Tajomstvo, kto z preživších si vydobyje železný trón a ovládne sedem kráľovstiev, si prísne strážia, aj keď vývoj deja mali premyslený už na začiatku. Isté je len to, že mnoho obľúbených i menej obľúbených postáv seriálu, ktorý má najväčšie obsadenie v histórii televízie, bude z hry nekompromisne vypadávať. A toho sa fanúšikovia pri sledovaní Hry o tróny desia najväčšmi, zároveň je práve toto tajomné napätie paradoxne príjemnou, zvrhlou satisfakciou. Samozrejme, ak zážitok z prekvapenia, ako býva zvykom, nepokazia spamujúce médiá a sociálne siete. Kto sa tomu chce vyhnúť, nech si nastaví budík na 3. h ráno.

Ani Benioff, ani Weiss nemali pred Hrou o tróny žiadne skúsenosti s vývojom seriálu. Písaním charakterov a príbehových slučiek strávili mnoho času a desiatky cien Emmy, Zlaté glóbusy a milióny fanúšikov po celom svete sú dôkazom, že precíznosť sa vypláca. HBO sa zas oplatilo zariskovať, úspech Hry o tróny zatiaľ neprekonal žiadny iný seriál z ich pôvodnej produkcie.

V znamení návratov

„Čo je pre mňa najvzrušujúcejšie, je dokázať rozohrať interakcie medzi množstvom odlišných charakterov, s ktorými sme roky nepracovali. Je tam (v siedmej sérii, pozn. red.) celý zväzok návratov a prvých stretnutí, na ktoré ľudia dlho čakajú, a keď dávate svoje nápady na papier, chcete, aby tí, ktorí tie charaktery roky budovali, dosiahli zadosťučinenie. Chcete im dať všetko, čo sa len dá,“ povedal o svojej zodpovednosti voči hercom jeden z hlavných tvorcov seriálu D. B. Weiss.

Prezradil tiež, že 90 percent motívov mali uzavretých už na začiatku a svoje scenáristické riešenia konzultovali s autorom knižnej predlohy a konfrontovali sa s jeho vidinami do „budúcnosti“. Koniec seriálu je vraj nevyhnutný, aj z toho dôvodu, že herci starnú.

Spisovateľ sa na rozdiel od Benioffa a Weissa nemusí s písaním ponáhľať. „R. R. Martin mal mnoho skvelého materiálu, o ktorý sa nami podelil, no nebol si vecami istý, pretože stále píše, objavuje ich v procese písania. My ako televízni scenáristi a producenti musíme byť architekti. Všetko musí byť naplánované skutočne v predstihu. Nemôžeme si povedať – toto vyriešime o niekoľko rokov, musíme mať novú sériu každý rok. Od začiatku sme vedeli, že náš príbeh sa bude vyvíjať sedem alebo osem rokov,“ povedal Benioff v rozhovore pre magazín Time.

Knižný príbeh, ktorý autor ešte len píše, siedmou sériou síce predbehli, čo R. R. Martina podľa Benioffa znepokojuje, jeho knihy však budú pre čitateľov o to vzrušujúcejším čítaním, že pracuje samostatne a peripetie v siedmich kráľovstvách v jeho podaní môžu dopadnúť trochu inak.

Anketa: Sledujete seriál Hry o tróny? Tešíte sa na siedmu sériu?

Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anketa Frederik

Frederik, 21 rokov

Spišská Nová Ves

„Hru o tróny pozerám, ale z novej série mám zmiešané pocity. Od prvej do štvrtej série to postupne gradovalo a seriál sa ešte držal knižnej predlohy, po nej to však už upadalo, takže mám teraz vysoké očakávania od celého seriálu. Z kníh som prečítal len prvú, pretože štýl, akým píše George R. R. Martin, mi veľmi nesedí.“

Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anketa Adam

Adam, 22 rokov

Glasgow

„Áno, pozerám Hru o tróny a tiež som prečítal všetky knihy. Na siedmu sériu sa veľmi teším.“

Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anketa Barbora

Barbora, 18 rokov

Galanta

„Hru o tróny som začala pozerať len teraz. Je to celkom zaujímavý seriál a hlavne je iný ako ostatné seriály. O tom, že má byť siedma séria, som počula, veľa ľudí o tom hovorí a tiež na internete vyskakuje množstvo reklám. Určite si pozriem všetky série.“

Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anketa Marek

Marek, 24 rokov

Veľký Krtíš

„Je to dobrý seriál, sledujem ho od štvrtej série, vtedy som začal a neskôr som si dopozeral aj predchádzajúce série. Na nové časti sa teším. Vychádza to teraz, takže už sa s kamošmi pripravujeme na to, aby sme si ich mohli pozrieť.“

Foto: Pravda, Ivan Majerský
Anketa Jozef

Jozef, 17 rokov

Bratislava

„Pred dvoma rokmi som seriál pozeral, teraz však ho už nepozerám. Prestalo ma to baviť a v podstate ani nemám čas pozerať seriály. O novej sérii som počul, ale pravdepodobne ju pozerať nebudem.“

Autor ankety: (ng)

O čo pôjde v júlových častiach seriálu Hra o tróny?

Epizóda 61: DRAGONSTONE
Premiéra: pondelok 17. júla (20:00 – 21:00)
Jon Sneh sa pripravuje na obranu Severu. Cersei Lannisterová sa snaží vyrovnať situáciu. Dračia matka Daenerys sa vracia domov.

Epizóda 62: STORMBORN Premiéra: pondelok 24. júla (20:00 – 21:00)
Daenerys má neočakávanú návštevu. Jon Sneh čelí vzbure. Tyrion Lannister plánuje dobyť Westeros.

Epizóda 63: THE QUEEN’S JUSTICE
Premiéra: pondelok 31. júla (20:00 – 21:00)
Daenerys si získava pozornosť. Cersei Lannisterová vracia dar. Jaime Lannister sa poúča zo svojich chýb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #seriál #Hra o tróny #HBO #George R. R. Martin