Feministka vo vojne: Wonder Woman je trocha iná hrdinka

Porazila aj Batmana a Supermana. Film Wonder Woman je v USA už najúspešnejšou snímkou z prepojeného sveta, ktorý na plátna kín preniesli spoločnosti Warner Bros. a DC Comics. Neohrozená Amazonka zarobila v Amerike viac ako 380 miliónov dolárov. To nezvládol ani film Batman vs. Superman, ktorý v roku 2016 spojil dve najväčšie svetové komiksové ikony.

19.07.2017 12:00
Wonder Woman Foto: ,
Wonder Woman stvárňuje vo filme izraelská herečka Gal Gadotová.
debata (1)

Odpoveď na to, prečo je Wonder Woman taká úspešná, nie je zložitá. Je to jednoducho v rámci žánru komiksových adaptácií dobrý film. Mixuje primeranú dávku pátosu, humoru a napätia. Ale azda ide Wonder Woman ešte ďalej.

V komiksových adaptáciách superhrdinovia bojujú so superzloduchmi. Rúcajú sa mestá, vybuchujú planéty. Aj Wonder Woman je, samozrejme, prehliadkou špeciálnych efektov. Príbeh princeznej Diany z amazonského ostrova Themiskyra však zároveň prináša pohľad na vojnu, aký sa v komerčných blokbusteroch nájde iba zriedkavo. (Ak ste ešte film nevideli, nasleduje vyzradenie časti jeho deja).

Presvedčivá hrdinka

Snímka Wonder Woman sa odohráva počas prvej svetovej vojny. Vojny, ktorá mala ukončiť všetky vojny. A to je aj Dianin cieľ. Nebojuje len s nepriateľmi, veď kto je vo vojne nevinný. Dianinou misiou je nastoliť mier.

Dve asi najsilnejšie scény filmu súvisia práve s tým. Keď Wonder Woman vkročí na „územie nikoho" medzi zákopy znepriatelených strán a vám v tom okamihu nezovrie hrdlo, skúste si pre istotu nahmatať, či máte pulz. Ide len o záchranu dediny, ktorá uviazla medzi frontovými líniami. Ide však aj o záchranu obyčajných ľudí, ktorí vždy vo vojne trpia najviac.

Diana však nie je len víťazkou. Dedinčania sa radujú z oslobodenia, aby ich na druhý deň zasiahol jedovatý plyn. Nevidíme ich zomierať, ale málokedy v hollywoodskej fantázii divák cíti utrpenie, ako práve v tejto chvíli.

Pre amazonskú princeznú je to lekcia. „Diana je vo Wonder Woman preto takou presvedčivou hrdinkou, lebo sa snaží zastaviť boha vojny Aresa, ktorého pokladá za zdroj konfliktu. A zistí, že aj bez neho ľudia robia chyby a nechajú sa zlákať do temnoty. Napriek tomu v nich Diana verí,“ reagovala pre Pravdu Lisa Funnelová, ktorá vyučuje genderové štúdie na Oklahomskej univerzite. Podľa odborníčky je to dôležitý optimistický odkaz. „Žijeme v dobe cynizmu, keď počúvame len rovnaké názory, ktorým veríme, a uzatvárame sa do bublín. Obávame sa tých, ktorí vyzerajú a konajú inak ako my. Wonder Woman však pripomína divákom, že je potrebné v druhých hľadať dobro a humanitu. Lebo je ťažko niekoho nenávidieť a bojovať proti nemu, ak s ním dokážeme súcitiť a chceme ho pochopiť,“ pripomenula Funnelová.

Je Wonder Woman viac fantazijnou hrdinkou preto, že pochádza zo stránok komiksu, alebo preto, že reprezentuje iný svet ako ten, v ktorom žijeme? Veď súčasnosť je plná Trumpov, stavania múrov a populistických riešení, ktoré vždy spočívajú v delení spoločnosti na nás a tých druhých. „Diana je internacionalistka, nie nacionalistka. Snaží sa s ľuďmi súcitiť a chápať ich, hoci svet je cynický a plný strachu. Možno predstavuje niečo, v čo potrebujeme veriť viac ako kedykoľvek predtým,“ pripomenula pre Pravdu historička Ruth McClellandová-Nugentová z Augustskej univerzity v štáte Georgia.

Čo Wonder Woman nedokázala

Wonder Woman vznikla preto, aby zmenila svet. Prvý komiks s Dianou publikovali v roku 1941. „Autor William Moulton Marston chcel predstaviť svetu nový druh hrdinky. Veril v silu popkultúry, že dokáže ovplyvniť názory v spoločnosti. Dúfal, že Wonder Woman pomôže dievčatám a chlapcom, aby ocenili líderské kvality a hodnoty žien. Myslím si, že by ho potešil úspech filmu,“ vyhlásila McClellandová-Nugentová. „Wonder Woman mala vplyv na spoločnosť. V 70. rokoch si ju vybrali feministky ako obľúbený symbol. Bola na titulnej strane prvého čísla feministického magazínu Ms. Film zase zasiahol novú generáciu,“ vysvetlila historička.

Jednu vec však ešte Wonder Woman nedokázala. Titulka spomenutého magazínu Ms. žiadala v roku 1972, aby sa Diana stala americkou prezidentkou. Spojené štáty majú vo Wonder Woman prvý úspešný komiksový film so ženou ako hlavnou hrdinkou. Na prvú ženu prezidentku však USA stále čakajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #vojna #feminizmus #Wonder Woman #hrdinka #DC Comics