Kráľ Belgičanov: Bláznivá odysea naprieč Balkánom

Vážení filmoví kritici na Kráľovi Belgičanov nájdu množstvo chýb, mnohí diváci sa však v kine úprimne pobavia. Veď už len námet znie tak lákavo: Belgický kráľ Nicolas III. je práve na štátnej návšteve v Istanbule, keď zistí, že Valónsko sa odtrhlo a jeho krajina sa rozpadla. Musí sa okamžite vrátiť domov a zachrániť svoje kráľovstvo.

23.07.2017 09:00
Kráľ Belgičanov Foto:
Belgický kráľ Nicolas III. (hore) je práve na štátnej návšteve v Istanbule, keď zistí, že Valónsko sa odtrhlo a jeho krajina sa rozpadla.
debata

Lenže pre slnečnú búrku sa zastaví letecká doprava a komunikácia nefunguje. Žiadne lietadlá. Žiadne telefóny. Čo teraz? S pomocou britského filmára a tanečníc z bulharského folklórneho súboru sa kráľovi a jeho sprievodu (komorníkovi, upätej právničke z protokolu a ďalšiemu poradcovi) podarí ujsť inkognito z Turecka a začína sa odysea naprieč Balkánom. Počas putovania kráľ objaví nielen skutočný svet, ale aj svoje skutočné ja. Z kráľovskej bábky, ktorej prejavy nakoniec vždy preškrtá premiér, sa konečne stáva živý človek…

Že to znie celé nepravdepodobne a šialene? Samozrejme, ale práve to je na filme režisérskeho dua Jessica Woodworth a Peter Brosens zábavné. Tí dvaja vymysleli tzv. mokument – vymyslený dokument, ktorý sa tvári ako skutočný. Belgická kráľovná, Nicolasova manželka, totiž urobila čosi neslýchané (Hollywood Reporter v recenzii píše, že práve tomuto momentu je dosť ťažké uveriť): najala bývalého britského vojnového korešpondenta, ktorý sa zmenil na akéhosi paparazza. Jeho úlohou je nakrútiť počas návštevy v Turecku dokument, ktorý jej manžela priblíži bežným Belgičanom. Na filmára Duncana najviac nalieha, aby v dokumente ukázal najmä kráľov úsmev.

Duncan robí, čo môže, aj tak je však film spočiatku veľmi suchopárny – ako jeho hlavný protagonista. Keď však príde správa o rozpade krajiny a ukáže sa, že Turci belgickú delegáciu nechcú pustiť z luxusného hotela, príde Duncan s prefíkaným plánom. Ponúkne skupine bulharských folkloristiek nakrútenie videa, ak belgickú skupinku prepašujú do svojho autobusu a oni sa tak môžu dostať do Sofie. Musia však utekať inkognito – takže sa oblečú do tradičných bulharských kostýmov, ženských!

Ako pripomína Hollywood Reporter, práve tu sa dostane k slovu hlúpy zmysel pre humor – áno, nie je to veľmi rafinované, ale smiešne veru áno. Aj scéna, ako Duncan na revanš nakrúca Bulharkám video a v pozadí sa do záberu primieša kráľ, ktorý sa túla na lúke a rozmýšľa, čo dá do svojho prejavu k národu. Možno je hlúpe aj to, keď belgickú skupinku vysadia v opustenej bulharskej dedine, odkiaľ sa nedá dostať inak ako… v starej sanitke. A o chvíľu už vidíme, ako belgický panovník s potešením šoféruje starú rachotinu a o chvíľu radšej havaruje, než by prešiel korytnačku prechádzajúcu cez cestu…

Situácia vyzerá zúfalo, keď sa na scéne zjaví ako anjel Bulhar s traktorom melónov, ktorý sa volá Angel, a odvezie utrmácaných Belgičanov až do Sofie… Lenže veľvyslanectvo je opustené, neostáva nič iné, ako uchýliť sa do krčmy. Tam však práve vchádza šéf tureckej polície, ktorý nedopustí, aby štátna návšteva takto utiekla z Turecka práve vtedy, keď krajinu prijímajú do EÚ. Belgičania utekajú ďalej, cez Srbsko do Čiernej Hory, po ceste zažívajú šialené príhody (dostanú sa napríklad do poroty súťaže o najlepší jogurt), opijú sa rakijou s bývalým ostreľovačom, zabudnú v jeho dome pasy a sú zúfalí, ale filmár Duncan sa vždy vynájde – môžu si predsa kúpiť loď a vydať sa cez more do Talianska. A pri tom všetkom filmár nikdy nevypína kameru.

Je to viac než bláznivé a v horúcom lete takáto komédia napriek všetkej nepravdepodobnosti (a niekoľkým klišé o balkánskych krajinách) dobre padne. Nebudete ľutovať. Ako napísala jedna česká kritička, tento film vám predĺži život o pár rokov. A to už stojí za to, nie? Veď aj belgický kráľ sa nakoniec začne usmievať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Turecko #Balkán #Belgicko #Valónsko #Kráľ Belgičanov