Húževnatý karierista Arnold Schwarzenegger oslavuje

Arnold Schwarzenegger sa tvrdou drinou dopracoval z posilňovne až na svojho času najlepšie platenú hollywoodsku hviezdu. Slávny herec, úspešný bývalý kulturista a politik oslávi koncom júla sedemdesiatku.

22.07.2017 16:00
Arnold Schwarzenegger Terminator Foto: ,
Arnold Schwarzenegger pri príležitosti uvedenia filmu Terminátor: Genisys v roku 2015.
debata

Rodený Rakúšan Arnold Schwarzenegger sa najprv vyšvihol na špičku v najprestížnejších kulturistických súťažiach sveta, titul Mr. World získal v roku 1970, osemkrát bol Mr. Olympia. Neskôr telesné predispozície a disciplínu zužitkoval pri budovaní hereckej kariéry. V zrelom veku sa rozhodol venovať energiu politickým aktivitám, v roku 2003 sa stal guvernérom Kalifornie a herectvo zavesil na klinec, ale iba načas.

Na radosť fanúšikov sa po skončení volebného obdobia aj napriek pochybnostiam k filmu vrátil. „Mal som obavy, že zatiaľ čo som bol preč, prišiel nový druh akčných hrdinov, nuž nestalo sa tak,“ skonštatoval v rozhovore pre britský Independent.

Arnold Schwarzenegger na festivale v Cannes v...
Arnold Schwarzenegger ako guvernér Kalifornie
+2Arnold Schwarzenegger ako guvernér Kalifornie

Oblek a kravatu vymenil za herecký kostým opäť v roku 2012, aby spojil sily s Jeanom-Claudom Van Dammom, Jetom Lim, Bruceom Willisom a Sylvestrom Stallonem v druhom pokračovaní filmu Expendables. V sérii filmov podľa Stalloneho scenárov sa tak stretli najväčší akční hrdinovia súčasnej blogbustrovej kultúry. „Uvedomujem si, že politiku milujem, chýba mi to, hlavne keď sledujem politické súboje,“ spomínal na kariéru guvernéra v rozhovore pre Telegraph.

Doma to ako chlapec nemal vôbec ľahké, s otcom, tvrdým alkoholikom, sa rozchádzal v názoroch, nepodporoval synovu vášeň pre bodybuilding a deti vychovával tvrdo. Do USA Schwarzenegger emigroval už ako špičkový športovec v uvoľnenom roku 1968. Špecifický zjav mu otvoril dvere do výpravných akčných filmov, kde stvárňoval sympatických svalovcov bojujúcich drsne, vždy však za správnu vec.

Začínal ako Hercules v béčkových príbehoch o antickom bojovníkovi a v roku 1977 dostal Zlatý glóbus pre novú hereckú hviezdu roka. V nízkorozpočtovej americkej komédii si vtedy zahral mladého majiteľa malej posilňovne, bojujúceho proti korporácii po boku Jeffa Bridgesa a Sally Fieldovej. Nasledovali série filmov ako Barbar Conan či Terminátor, ktoré mu vyniesli nielen milióny fanúšikov po celom svete. Sláva a peniaze majú totiž vždy aj druhú stranu mince. Niekoľkokrát ho nominovali na Zlaté maliny, v 2004 ho vyhlásili za najväčšieho stroskotanca štvrťstoročia a miliónové zárobky ho dohnali k psychickým problémom aj ku vzťahovej kríze. Zrelý sedemdesiatnik ich však už dnes komentuje s nadhľadom a teší sa zo šiestich detí a dobrých vzťahov s exmanželkou.

3-krát Arnold Schwarzenegger

  • Vyznáva liberálne názory, je za manželstvá gayov a bije sa za práva mexických imigrantov.
  • Za najväčší omyl svojho života považuje, že sa dopustil nevery.
  • Je priateľom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Politika #Terminátor #Arnold Schwarzenegger