Televízne tipy Pravdy: Železná lady aj romantika s filmom Niekto ako ty

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 27. júla do 3. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

27.07.2017 09:06
Meryl Streepová dostala za stvárnenie Margaret... Foto:
Meryl Streepová vo filme Železná lady.
debata

Štvrtok 27. 7.

Prijímanie, HBO, 22.20

Keď sú rodičia neschopní, deti musia rýchlo dospieť. Byť hlavou domácnosti je zodpovedná a neľahká práca. To vie dobre štrnásťročná Poľka Ola, ktorá sa stará o svojho autistického brata a neschopného otca, večne vysedávajúceho pri televízore. Ola má jediné želanie – mamin návrat domov a fungujúcu rodinu. Svoju nádej vkladá do dňa svätého prijímania brata Nikodema. Oslava po tejto skúške dospelosti má podľa jej predstáv rodinu spojiť.

Sobota 29. 7.

Železná lady, ČT2, 20.00

Režisérka Phyllida Lloyd natočila pútavý životopisný film o najvýznamnejšej političke dvadsiateho storočia Margaret Thatcherovej, neobyčajne všestrannej žene, ktorá dokázala, že vysoká politika nie je len a len výsadou mužov. Ako prvá žena sa stala premiérkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Svojím nekompromisným prístupom k politickému aj k osobnému životu získala prezývku Železná lady. Film ukazuje Margaretino jedenásťročné pôsobenie v pozícii predsedníčky britskej vlády, jej neústupnosť a rozhodnosť. Aj to, akú cenu zaplatila za politický vplyv a moc. Voľba obsadiť do hlavnej úlohy Meryl Streepovú bola tá najlepšia, akú mohla Phyllida Lloyd urobiť. Jej výkon v tejto úlohe je strhujúci vrátane napodobenia Margaretinho typicky charizmatického hlasu. Dobrú prácu urobili aj maskéri, vďaka ktorým je Streepová od Thatcherovej takmer na nerozoznanie.

Nedeľa 30. 7.

Niekto ako ty, JOJ Plus, 20.35

Aj vy čakáte na svojho princa, len ten biely kôň sa nie a nie ukázať? Pôvabná Jane Goodaleová si buduje sľubnú kariéru ako dramaturgička úspešnej televíznej talkshow moderátorky Diane Robertsovej. Práca ju maximálne vyťažuje, ona však túži po láske, ktorá neprichádza. Zrazu sa stane zázrak. Nastúpi nový kolega Ray a Jane je z neho paf. Ray sa zdá byť tým legendárnym princom na bielom koni, na ktorého sa žene oplatí čakať hoci aj celý život. Márne ju kolega Eddie varuje, Jane bezhlavo skočí do vzťahu s Rayom. A poriadne si ublíži. Po nepríjemnej skúške na mužov zanevrie. S kamarátkou Liz vydáva feministický stĺpček, v ktorom pod vymysleným menom erudovanej sexuologičky publikujú teóriu o „animálnej príťažlivosti kráv a býkov“ a uplatnia ju na mužov. Samy sa potom nestačia čudovať, že sa ich články stanú najčítanejšími v celých Spojených štátoch. Na základe skutočnosti o býkoch, odmietajúcich oplodniť kravu, ku ktorej už boli raz pripustení, si vytvoria teóriu, prečo muži nedokážu byť monogamní. A my nefeministky sme zvedavé…

Utorok 1. 8.

Temné miesta, Film +, 22.05

Sedemročná Libby Dayová prežila ako jediná brutálne vyvraždenie svojej rodiny. Matka a sestry boli zmasakrované počas rituálneho satanského obradu priamo pred jej očami. Za strašný zločin bol na základe Libbinho svedectva odsúdený na doživotie jej brat Ben. O tridsať rokov neskôr sa na Libby obráti spolok Kill Club, ktorý prešetruje známe zločiny. Núti ju prehodnotiť udalosti onej noci a znovu otvoriť kapitolu života, ku ktorej sa už nikdy nechcela vrátiť. Na povrch vychádzajú skutočnosti, ktoré vnášajú do jej pôvodnej výpovede trhliny. Libby začína pochybovať o tom, čo ako dieťa videla. Otvára hlboko pochované spomienky na tragickú minulosť. Ak ste čítali knihu, podľa hodnotení na csfd vraj ostaňte radšej pri nej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #železná lady #Niekto ako ty #Temné mieta