Benátky s Aronofskym aj Clooneym

Novinka oscarového scenáristu a režiséra Alexandra Payna (Bokovka) Downsizing so "zmenšeným" Mattom Damonom v hlavnej úlohe otvorí 30. augusta filmový festival v Benátkach.

29.07.2017 12:00
Matt Damon, Julianne Moore Foto:
Matt Damon a Julianne Mooreová ako manželský pár v tajomnej komédii Georgea Clooneyho. Snímka Suburbicon bude s dvadsiatkou ďalších filmov súťažiť na benátskom festivale.
debata

Najstaršia filmová oslava na svete sa koná 74-krát a potrvá do 9. septembra.

Downsizing je pravdepodobne Paynovým najbizarnejším filmom, príklonom k sci-fi žánru a satire ním mierne vybočil z doterajšej tvorivej línie. Hrdinovia príbehu sa nechajú zmenšiť, presvedčení teóriou škandinávskeho vedca, že vo veľkosti soľničky budú viesť luxusný život. Do radikálnej procedúry však paradoxne vrazia všetky úspory… Filmovú manželku Matta Damona si zahrala Kristen Wiigo­vá, nórskeho vedca stvárnil Christoph Waltz a ďalšie úlohy rozdal Payne Laure Dernovej a Jasonovi Sude­ikisovi.

V hlavnej súťaži majú prevahu snímky amerických, francúzskych a britských tvorcov. O Zlatého leva si zasúťažia George Clooney (Suburbicon), tentoraz ako režisér, Darren Aronofsky (Mother!), Guillermo Del Torro (The shape of Watter) či Abdellatif Kechiche (Mektoub, My Love: Canto Uno).

Scenár Clooneyho mystery komédie Suburbicon nenapísal nikto iní ako bratia Coenovci a magazín Indie Wire ho už pred premiérou tipuje na tohtoročného oscarového nominanta, ostatne benátsky festival je považovaný za jednu zo sygnifikantných prehliadok pri špekulovaní o nomináciách americkej akadémie, napríklad vlani tu diváci postojačky tlieskali oscarovému muzikálu La La Land.

George Clooney si sadol na režisérsku stoličku šiestykrát a do hlavných úloh obsadil kolegov Julianne Mooreovú, Matta Damona či Oscara Isaaca, ktorého herecké a hudobné kvality už overili aj Coenovci v komédii Vnútri Llewyna Davisa. Suburbicon je zasadený do 60. rokov a na muške má komunitu obývajúcu bohaté americké predmestie, ktoré však ani zďaleka nie je takým idylickým miestom, ako sa tvári. Podľa synopsy ide o „rozpravu o veľmi defektných ľuďoch, ktorí robia veľmi zlé rozhodnutia“. Od autorov scenára môžeme očakávať jediné – krutú dekadenciu a bizarné odkrývanie ľudských a spoločenských anomálií.

Vody benátskych kanálov rozvíri aj novinka Darrena Aronofského Mother! (Matka!). Podobne ako pri kinohite Čierna labuť aj tu buduje atmosféru pomocou temných žánrov. Triler okorenil hororom a do hlavnej úlohy obsadil hollywoodsku hviezdičku Jennifer Lawrenceovú a Španiela Javiera Bardema. Ako pár prechádzajú skúškou vzťahu po tom, čo do ich domu vstúpia nepozvaní narušitelia. Silné herecké kombo doplní Michelle Pfeifferová, Dom­nhall Gleeson či Ed Harris.

V rámci spolupráce so streamovacou a produkčnou spoločnosťou Netflix odpremiérujú v Benátkach snímku Our Souls at Night, adaptáciu rovnomennej novely Kenta Harufa. Po viac ako tridsiatich rokoch sa v nej stretli herecké legendy Robert Redford a Jane Fondová, ktorí tu ako ovdovení susedia nachádzajú vo vzájomnej prítomnosti útechu pred osamotenou tmou.

Mimo súťaže bude mať premiéru aj novinka Stephena Frearsa (Božská Florence), reálnymi udalosťami inšpirovaný film Victoria & Abdu. Anglickú kráľovnú Viktóriu stvárnila charizmatická herecká babička Judi Denchová, ktorá prijme do služieb sympatického mladého Inda Abdula (Ali Fazal). Okamžite sa spriatelia, no ako býva zvykom, kráľovnina náklonnosť k „indickému sedliakovi“ leží v žalúdku puritánom obývajúcim kráľovské sídlo. Frears sa po minulé roky uchádzal o benátskeho Zlatého leva s filmami Philomena či Pekné svinstvo a so snímkou Kráľovná, s Hellen Mirrenovou v úlohe anglickej kráľovnej, získal v roku 2006 cenu filmových novinárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky #Bokovka