Televízne tipy Pravdy: Jasmínine slzy aj Lovec drakov

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 3. do 10. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

03.08.2017 09:04
Cate Blanchett Jasminine slzy Foto:
Cate Blanchett stvárnila hlavnú hrdinku filmu Woodyho Allena Jasmínine slzy.
debata

Štvrtok 3. 8.

Lovec drakov, Cinemax, 22.00
Krásny film režiséra Marca Fostera podľa knihy Khaleda Hosseiniho. Jeden z fanúšikov napísal, že vo filme cítiť románovú predlohu, tá však od knihy neodradí, skôr pôsobí ako reklama na ňu. A film je tiež akousi malou exkurziou do afganských dejín, ktoré sú pozadím pre rozprávanie o priateľstve, hriechu a ceste k vyslobodeniu. Producent William Horberg povedal, že príbeh Lovca drakov je univerzálny a mohol sa odohrať vlastne kdekoľvek. K dobru producentovi treba prirátať, že práva na sfilmovanie Hosseiniho knihy kúpil ešte skôr, ako sa stala jedným z najčítanejších diel súčasnosti. Film bol v roku 2007 nominovaný na Oscara a za hudbu Alberta Iglesiasa na Zlatý glóbus aj na ceny BAFTA… Pozrite sa, ako sa žilo v Kábule v 70. rokoch a ako sa z chlapca Amira stane úspešný spisovateľ. Trápia ho však výčitky, že kedysi zradil priateľa z detstva…

1992. Opice, Dvojka, 23.30
Taliansky seriál sa podrobne venuje jednému z najväčších politických škandálov, ktoré otriasli Talianskom v 90. rokoch minulého storočia. Pre niekoho neprehľadné, pre iného, naopak, príjemné seriálové prekvapenie. A vraj fikcie tam nie je až tak veľa. V seriáli sa majú okrem vymyslených postáv objaviť aj reálne vrátane Silvia Berlusconiho, ktorý ešte nebol známy politik, no už začal vystupovať na verejnosti.

Piatok 4. 8.

Ženy bez mužov, FilmPlus, 20.30
Skvelý námet, no spracovanie mnohých pobúrilo. Ženy v akejsi malej dedine uprostred juhoamerických hôr zrazu zostanú celkom samy bez mužov. Tí zmizli do akejsi nezmyselnej vojny a v dedine ostal len otec Rafael, ktorý sa musí „obetovať“ a poruší celibát, aby sa mohli narodiť mužskí potomkovia. Lenže deti sa nerodia, vášeň graduje… A v tejto šialenosti hrá hlavnú úlohu zúfalá manželka Eva Longoria. Ktosi napísal: „Bože môj, čo to bolo?!“ A iní to označili za „slepačinec“, paródiu feminizmu a čudovali sa, že Eva Longoria do toho vôbec šla. Pár minút však vyskúšam.

Jasmínine slzy, Dvojka, 21.05
Keď už to s Longoriou nebudete vedieť vydržať, prepnite na Cate Blanchettovú a Sally Hawkinsovú v komédii Woodyho Allena z roku 2013. Má v názve slzy, ale plakať nebudete.

Sobota 5. 8.

Speer a Hitler: Diablov architekt: Germania – Šialenstvo, Dvojka, 20.55
Trojdielna dokudráma o mýtoch a polopravdách, ktorými bol opradený Hitlerov architekt Albert Speer. Bol to vraj muž mnohých protirečení, kultivovaný intelektuál, ktorý sa spriahol s najväčším zlom v dejinách 20. storočia – Adolfom Hitlerom. Architekta hrá skvelý nemecký herec Sebastian Koch a Hitlera – prekvapenie – Tobias Moretti známy z Komisára Rexa. Odhliadnuc od zvláštneho obsadenia Hitlera si diváci seriál pochvaľovali ako veľmi poučný a vydarený.

Nedeľa 6. 8.

Svet z vtáčej perspektívy: Island, zem ľadu, ČT2, 15.50
Tento britský dokumentárny seriál nepoznám, ale do Islandu som sa už dávno zamilovala. Rada sa na tú drsnú krajinu sopiek a ľadu pozriem z vtáčej perspektívy.

Sirotinec slečny Peregrinovej pre divné deti, HBO, 20.40
Vraj čudesná dobrodružná fantazijná dráma od Tima Burtona podľa knihy Ransoma Riggsa. Lenže viacerí sa zhodli na tom, že v posledných rokoch sa z Burtona vytráca práve to, čím sa v 80. a 90. rokoch preslávil. Prvá polovica filmu vraj poteší, neskôr tempo upadá. Ale keď nebudete veľa čakať, možno príjemne prekvapí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jasmínine slzy #Pravda #televízne tipy #Lovec drakov