Film: Ducharina + nákupy = Personal Shopper

To, či sa vám bude páčiť francúzsky film Personal Shopper, zrejme závisí od vášho vzťahu k herečke Kristen Stewart - hviezde upírskej ságy Twilight, ktorú si však vlani do svojho filmu Café Society vybral aj Woody Allen.

05.08.2017 12:00
Kristen Stewart Foto:
Kristen Stewart vo filme Personal Shopper.
debata

Práve krásna Kristen totiž hrá v novinke režiséra Oliviera Assayasa mladú Američanku Maureen, ktorá sa v Paríži živí ako osobná nákupkyňa oblečenia pre obletovanú mediálnu celebritu. Pokiaľ vám to pripadá čudné, počkajte – nepôjde o žiadnu variáciu na komédiu Diabol nosí Pradu, kde Anne Hathaway ničila jej mocná šéfka v podaní Meryl Streepovej. Assayasov film Personal Shopper je totiž zvláštnou kombináciou existenciálne ladeného artového filmu a ľahkého duchárskeho hororu s kriminálnymi prvkami. Vraj je takéto kríženie žánrov pre tvorbu Oliviera Assayasa (Sils Maria, Čosi je vo vzduchu, Paríž, milujem ťa) typické – vytvárať postmoderný prepletenec vysokého umenia a poklesnutých žánrov plus mix kozmopolitnej hudby. V Personal Shopper totiž zaznie aj jedna zo skladieb Marlene Dietrich.

Takže Kristenina postava Maureen sa živí vybavovaním nákupov za svoju vyťaženú šéfku, vyzdvihuje jej v drahých obchodoch módne výstrelky. Do Londýna však cestuje vlakom, a keď vyzdvihne šperky u Cartiera, odfrčí s nimi parížskymi ulicami na obyčajnom skútri. Maureen však táto práca nenapĺňa a všetok svoj voľný čas trávi vo zvláštnom, opustenom dome, kam sa nasťahovala po smrti svojho brata Lewisa. Maureen je totiž médium – presvedčená, že vie so svojím mŕtvym bratom nadviazať kontakt. Maureenin priateľ je na dlhodobej služobnej ceste kdesi v Ománe a láka ju za sebou, no ona vraj musí čakať na spojenie s mŕtvym bratom v Paríži. Maureen cíti náznaky tajomnej prítomnosti v prázdnom dome a do toho jej začnú prichádzať zvláštne SMS správy z neznámeho čísla. Maureen má strach, no odpovedá – netušiac, či jej zo záhrobia nepíše práve mŕtvy brat. Ešte prídu zvláštne pozvania od neznámeho či neznámej do luxusného parížskeho hotela, vražda… niekto je v napätí a niekomu je to smiešne, tak ako dievčatám, čo v kine sedeli vedľa nás. Keď sa v istom momente začal vo vzduchu pohybovať pohár a potom spadol a rozbil sa, nevydržali a vyprskli do smiechu. Kristen má vtedy na tvári zdesený výraz…

Nuž, niekomu pripadá, že Kristen ťahá svojím výkonom celý film, pretože je naozaj v každom zábere a považuje ju za jednu z najtalentova­nejších a najcharizmatic­kejších herečiek vôbec. Iný, naopak, vysmeje jej „bezkrvné herectvo“. Personal Shopper je veľmi zvláštny film – možno má pravdu jeden divák, ktorý ho označil za „intímnu štúdiu samoty a odcudzenia v inej krajine, ktorá je oveľa desivejšia ako duchársky rámec, kam je zasadená. Olivier Assayas sa norí do spoločnosti, ktorá žije v tieni a postupne nahrádza ľudský kontakt SMS správami, vďaka čomu sa tak sama stáva duchom bez reálnych obrysov a tvarov“. Assayas v Cannes vlani za tento film získal cenu za réžiu. A Kristen Stewartovú tam vraj vybučali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristen Stewart #Personal Shopper