Hra o tróny: Sú si Jon Sneh a matka drakov súdení?

Hra o tróny má za sebou doteraz najlepšiu epizódu siedmej série. Aj najkratšiu. Teda skoro. Trvala iba 50 minút, rovnako ako prvá epizóda šiestej série. Niekoľko ďalších častí malo o minútu viac. Fanúšikovia zároveň na túto epizódu s názvom Vojnová korisť čakali o čosi kratšie. Ešte pred premiérou totiž cez víkend unikla na internet. Únik však nesúvisel s hackerským útokom, ktorý nedávno postihol HBO a pri ktorom sa hackerom údajne podarilo získať až 1,5 terabytov dát. Štvrtá epizóda sa na internet dostala vďaka úniku z prostredia indického distribučného partnera HBO.

07.08.2017 16:50
Hra o tróny Foto:
Štvrtá časť siedmej série Hry o tróny má veľkolepé dračie finále.
debata

Hra o tróny naberá na obrátkach. Namiesto doterajších tradičných desiatich častí má siedma séria iba sedem dielov a seriál sa tak prehupol do svojej druhej polovice. Po pomalšom rozbehu v prvých častiach sa fanúšikovia vo štvrtom diele konečne dočkali naozaj napínavej akcie a po čase opäť starej dobrej Hry o tróny. Navyše sedmička nie je taká rozťahaná ako niektoré predchádzajúce série, dej plynie a postavy neputujú nekonečne dlho. Upozornenie pre tých, ktorí ešte nové časti nevideli – ďalší text obsahuje spoilery.

Ako zabiť draka? Táto otázka trápila Cersei Lannisterovú a jej oddaných, odkedy sa dozvedeli, že Daenerys z rodu Targaryenovcov má k dispozícii draky rovno tri, ako kedysi jej otec, a navyše s nimi mieri do Západozeme. To, čo dokážu, draky čiastočne ukázali už v niekoľkých predchádzajúcich epizódach. Až v časti Vojnová korisť sa však ich vojenská sila prejaví v plnej krutosti. Daenerys, ktorá postupne vďaka Lannisterovcom a ich spojencom začína prehrávať na viacerých frontoch, sa rozhodne, že sa nebude pozerať, ako sa jej plány rúcajú, a vyrazí do akcie. Výsledkom je jedna z najlepších a najnapínavejších bojových scén celého seriálu. Vo veľkolepej spektakulárnej bitke nie je núdza o šíky horiacich tiel. Armáda pod vedením Jaimeho Lannistera má síce so sebou špeciálne pre prípad útoku drakov zostrojenú obrovskú kušu, ktorá je schopná prestreliť im lebku, ale stačí to? A kto prežije?

Ešte pred veľkolepou bitkou ponúkne štvrtá časť ďalší zaujímavý moment – krátku scénu, v ktorej Jon Sneh odhalí Daenerys tajomstvo ukryté pod Dračím kameňom. Keď kráľ severu prišiel v predchádzajúcej epizóde za matkou drakov, na oboch stranách boli antipatie, jeden druhému nedôverovali. Vo štvrtej časti ich však zblíži poznanie nevyhnutnej spolupráce a divákovi sa na okamih zdá, že to medzi nimi začalo správne iskriť. Vzťah tejto dvojice, ktorá je takpovediac spojením ľadu a ohňa, čo je vlastne názov celej knižnej ságy Georgea R. R. Martina – Pieseň ľadu a ohňa, má veľký divácky potenciál. Roky to tvrdia aj fanúšikovia, ktorí si myslia, že Jon a Daenerys sa nakoniec dajú dokopy. Ťažko povedať, či by to nebol pre Hru o tróny príliš rozprávkový happy end.

Sága už ku koncu nemá ďaleko. Trailer ďalšej časti naznačuje, že hrozba spoza Múru, ktorej príchod sa čaká od začiatku seriálu, je čoraz bližšie. Divákov čakajú tento rok ešte tri časti, posledná 27. augusta. Potom nastane opäť dlhé čakanie na finálnu ôsmu sériu, ktorá však bude mať iba šesť častí, hoci dlhších. Kedy sa dostanú k divákom, zatiaľ nie je jasné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Hra o tróny #HBO #Jon Snow