Srdcu nerozkážeš – skutočný príbeh Kumaila Nanjianiho

Je ťažké udobriť sa s dievčaťom, ktoré leží v kóme. Kumail (Kumail Nanjiani), nádejný stand-up komik, príležitostný vodič taxislužby a fanúšik Aktov X, o tom vie svoje. Emily (Zoe Kazan) študuje psychológiu, má zmysel pre humor a práve teraz nemá chuť sa viazať. Teda do chvíle, než vyrazí na večerné vystúpenie stand-up komikov, kde hlasnými pokrikmi provokuje Kumaila, jedného z účinkujúcich. Po rýchlom zoznámení a ešte rýchlejšej noci obidvaja svorne tvrdia, že viac ako o príležitostný sex v ich vzťahu nepôjde.

08.08.2017 09:00
Srdcu nerozkážeš Foto:
Kumail Nanjiani a Zoe Kazan v snímke Srdcu nerozkážeš.
debata

Čoskoro je však viac ako jasné, že to boli len silné reči. Američanka Emily plánuje svojho priateľa, prisťahovalca z Pakistanu, predstaviť rodičom. Kumail zatiaľ na pravidelných večeriach so svojimi rodičmi a súrodencami, ktorí ctia tradície, odmieta ďalšiu a ďalšiu nápadníčku. Dohodnuté manželstvá, rovnako ako islam mu nič nehovoria. Naďalej však hrá hru poslušného moslimského syna, aby neprišiel o svoju rodinu – v garáži si prestiera modlitebný koberček a pokorne počúva príbehy nádejných pakistanských neviest. A… chodí s Emily.

Po tom, čo Emily odhalí pravdu o Kumailovom dvojakom živote, sklamaná odchádza. Nie však ďaleko. Zakrátko ju prepadne zákerná choroba, ktorá napadne pľúca, obličky aj srdce. O svoj život bojuje v nemocnici. V umelom spánku, v spoločnosti Kumaila a svojich zúfalých rodičov (Ray Roman a Holly Hunter), ktorí docestovali zo Severnej Karolíny. Nápadníka svojej dcéry najprv neznášajú, ale postupne si k naivnému mladíkovi nachádzajú cestu. Zatiaľ čo Emily bojuje o život, Kumail (zdá sa), prehráva svoj boj s predsudkami.

Komédia Srdcu nerozkážeš rozpráva skutočný príbeh populárneho amerického stand-up komika Kumaila Nanjianiho. Hoci Nanjiani hral sám seba, musel sa popasovať s mnohými výzvami. Navyše to bola jeho prvá hlavná rola vo filme, aj keď televízni diváci ho poznajú z komediálneho seriálu HBO Silicon Valley. Keď producent Judd Apatow presvedčil herca a scenáristu Nanjianiho, aby svoj príbeh napísal, mladý Pakistanec vedel, že je to najväčšia výzva jeho života. „Bol som nadšený a zároveň som sa bál. Od choroby mojej ženy Emily prešlo päť rokov, a stále to bolo vo mne. Na druhej strane som už mal dostatočný odstup a nadhľad, potrebný pre napísanie scenára,“ hovorí herec, ktorý ho nakoniec písal so svojou skutočnou ženou.

Jeho filmová podoba rozpráva ľúbostný príbeh trochu iným spôsobom, než sme zvyknutí. V romantickej komédii sa zvyčajne v druhom dejstve postavy zamilujú, rozídu a v treťom dejstve sa znovu dajú dohromady. V snímke Srdcu nerozkážeš sa všetko stane v prvej časti, a v druhom dejstve ľúbostná zápletka úplne chýba. Môže to fungovať?

Srdcu nerozkážeš je príbeh zo života s civilnými dialógmi. A hoci miestami smiech cez slzy vyvolá pochybnosti o správne zvolenom žánri – komédia, určite stojí za videnie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Silicon Valley #Srdcu nerozkážeš #Kumail Nanjiani