Zomrel herec, ktorý ako prvý obliekol kostým Godzilly

Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok japonský herec Haruo Nakadžima, ktorý oblečený do gumového kostýmu stvárnil slávne filmové monštrum Godzilla v pôvodnej snímke z roku 1954. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na hercovu dcéru. Sono Nakadžimová agentúre povedala, že jej otec bol minulý mesiac hospitalizovaný a v pondelok podľahol zápalu pľúc.

08.08.2017 11:55
Godzilla Haruo Nakadžima Foto: ,
Japonský herec Haruo Nakadžima ako prvý stvárnil slávne filmové monštrum Godzilla.
debata

Nakadžima pôvodne vystupoval ako kaskadér v samurajských filmoch, než prijal úlohu Godzilly v snímke japonského režiséra Iširó Hondu. Ten ako prvý nakrútil príbeh o zmutovanej príšere, ktorá ničí mestá švihnutím obrieho chvosta.

Prvý kostým Godzilly, ktorý Nakadžima obliekal, vážil 100 kilogramov. V kostýme bolo nesmierne horúco a takmer sa v ňom nedalo dýchať, takže bolo treba zaviesť dovnútra trubičku s prívodom vzduchu, opísal herec v minulosti.

Prvý kostým Godzilly, ktorý Nakadžima obliekal,... Foto: Wikimedia
Godzilla Nakadžima Prvý kostým Godzilly, ktorý Nakadžima obliekal, vážil 100 kilogramov.

Aby postava Godzilly pôsobila realisticky, bolo podľa Nakadžima dôležité, aby sa v kostýme vedel dobre pohybovať. V rozhovore z roku 2014 vyhlásil, že chodil do zoo študovať pohyby slonov a medveďov.

Film režiséra Hondu mal v povojnovom Japonsku, jedinej krajine vystavenej jadrovému bombardovaniu, veľký ohlas. Monštrum z prehistorických čias Godzilla bola prebudená k životu práve jadrovými pokusmi. Na plátna kín pritom prišla zmutovaná príšera v čase, keď Spojené štáty uskutočnili na pacifickom atole Bikini skúšku svojej vodíkovej bomby. Prvá snímka o monštre mala okrem iného varovať pred ďalšou jadrovou skazou hroziacou ľudstvu.

Nasledovala rada ďalších snímok, v ktorých Godzilla bojovala s nemenej slávnym King Kongom a ďalšími monštrami, pričom až do roku 1972 obliekal jej kostým vždy herec Nakadžima. Príbeh o Godzille sa neskôr dočkal mnohých filmových spracovaní aj v Hollywoode.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #úmrtie #Godzilla #Haruo Nakadžima #Iširó Honda