Televízne tipy Pravdy: Anjel skazy Luisa Buñuela aj Louis de Funés vs. žandárky

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 10. do 17. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

10.08.2017 09:00
Anjel Skazy Foto:
Anjel skazy je satirická dráma režiséra Luisa Buñuela z roku 1962.
debata

Štvrtok 10. 8.

Anjel skazy, Cinemax, 15.20
Anjel skazy je satirická dráma z roku 1962. Klasika! Režisér Luis Buñuel natočil film o bezradnosti, ale spočiatku to tak vôbec nevyzerá. Ľudia sú na hostine v luxusnom sídle, majú spoločenské oblečenie i náladu. Bezstarostné šantenie ich však prejde, keď zistia, že „nikto nie je doma“ a stretnutie nikto nevedie. Chýba hostiteľ aj služobníctvo. Navyše – nedá sa odísť. A je po zábave: ľudia strácajú glanc a stávajú sa z nich barbari. Film o tom, že civilizácia potrebuje podmienky, inak všetko znova zvlčí.

Žandár a žandárky, Barrandov, 20.15
Mnohých ľudí už možno ani nebaví pozerať filmy, v ktorých hrá Louis de Funés, také sú známe. No jeho grimasy pozná každý. Tieto filmy zľudoveli a hodnotia sa inak ako ostatné filmy. Máme tam univerzálneho zlostného dedka, ktorý je večne nespokojný, horlivý, spaľuje sa kvôli tomu, aby udržal poriadok, aby presadil svoje, vymýšľa fígle, dáva príkazy – ale aj tak sa nedarí! Aj dnes sa ľudia vo veľkom rozčuľujú, chcú niekomu zavariť, ale už nie tak pôvabne, ako to vedel Louis de Funés. Francúzska komédia je z roku 1982.

Kto chytá Holdena Caulfielda, FilmBox, 21.00
Toto bude určite stáť za to! V americkej kriminálnej dráme (2003) sa hlavný hrdina stotožní s Holdenom Caulfieldom, čo je hlavná postava populárneho románu J. D. Salingera Kto chytá v žite. Je to študent na elitnej internátnej škole, navštevuje divadelný krúžok a práve tam narazí aj na príbeh chlapca z románu. Má ho totiž hrať. Vžije sa do postavy, lebo dúfa, že ak bude Holdenom, ľahšie získa srdce krásnej dievčiny z krúžku. Podarí sa mu usmerniť osud?

Sobota 12. 8.

Trpkých sedemnásť, Cinemax, 14.25
Láska sa ľahko zmení na nepriateľstvo. Aj kamarátstvo je svojím spôsobom láska, a tak sa to môže stať aj kamarátkam. Dve sú nerozlučné, až kým sa jedna nezaľúbi do brata druhej. Krehká rovnováha je narušená. Ide o žiarlivosť alebo majetnícky pocit? Tento zvláštny trojuholník je dobrým námetom na psychologický film. A navyše – účinkuje aj matka a učiteľ. Téma sa dá dobre rozohrať.

Po láske, Cinemax2, 20.30
Uznávaný belgický režisér Joachim Lafosse natočil film o súčasných partnerských vzťahoch. Manželia Marie (Bérénice Bejo) a Boris (Cédric Kahn) se po pätnástich rokoch rozvádzajú. Prichádzajú však problémy s majetkom – najprv treba predať spoločný dom. Bývajú tam aj s dvoma dcérkami a každý do domu niečo vložil. Peniaze, prácu. Ako sa podeliť? Koľko dvojíc si dnes ničí život takýmito problémami! Divákov, ktorých téma zaujme, bude asi dosť. Ako to vyriešia títo dvaja? Dobrý režisér je zárukou, že to bude zaujímavé.

Nedeľa 12. 8.

Otcovia a deti, Dvojka, 20.10
Seriál vznikol podľa rovnomennej knihy slávneho ruského spisovateľa I. S. Turgeneva. Tento autor píše o všetkom cez lásku, a tým sú jeho diela krásne. Žil v starom Rusku (1818 – 1883), poznal však aj západ Európy (zomrel napríklad v Paríži). V jeho časoch chodila šľachta – a on k nej patril – v lete na vidiek a tam sa veľa špekulovalo o zmysle života. Dobrý podnet na prázdninové dni!

Štvrtok 17. 8.

XXLOVE, HBO, 22.05
Návody na schudnutie dnes letia. Ľudia maškrtia a priberajú. Potom chcú schudnúť, lebo sa necítia dobre. Zasa však jedia z depresie. Jeden Poliak to dokázal potlačiť! Schudol viac ako 120 kg! Teší sa a radí ďalším, ako sa zbaviť prebytočného tuku. Nezabudnite si dať k filmu čipsy!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Louis de Funès #televízne tipy #Anjel skazy #Luis Buñuel