Malý veľký muž Dustin Hoffman oslávil 80 rokov

Dustin Hoffman je jedným z najvýraznejších hercov Hollywoodu a filmy s ním bývajú zárukou kvality. Až sa nechce veriť, že Malý veľký muž, Tootsie, pán Kramer či Rain Man má už osemdesiat.

12.08.2017 09:00
Dustin Hoffman Foto: ,
Dustin Hoffman hral počas svojej kariéry vo viac ako 40 filmoch.
debata

Dustin Hoffman sa na hviezdu svetového formátu šplhal od nuly. V rozhovoroch hrdo priznáva, že po príchode do New Yorku sa živil všeličím, aj čistením záchodov. Za filmy Kramerová verzus Kramer (1980) a Rain Man (1989) má doma dva Oscary.

Začiatkom augusta síce oslávil osemdesiatku, stále je však mimoriadne aktívny. Tento rok mala premiéru snímka jedného z najvyčnieva­júcejších súčasných amerických filmárov Noaha Baumbacha The Meyerowitz Stories. Po boku Adama Sandlera a Bena Stillera stvárnil newyorského sochára.

Dustin Hoffman v 60. rokoch vycestoval za filmom paradoxne z Los Angeles. Presťahoval sa do mekky umenia a „nového Hollywoodu“ – do New Yorku. Študoval síce hudbu, no ambíciu stať sa džezovým klaviristom prebila túžba po hereckom uplatnení. Najprv sa ostrieľal v divadelných klasikách a o chvíľu na to, koncom 60. rokov mu Mike Nichols zveril hlavnú úlohu v romantickej komédii Absolvent.

Dustin Hoffman a Meryl Streepová vo filme...
Tom Cruise a Dustin Hoffman v snímke Rain Man.
+2Dustin Hoffman v snímke Malý veľký muž.

Nichols najprv obsadil Roberta Redforda, no na kamerovej skúške zistil, že nie je „presvedčivý looser“ a rolu naivného mladíka napokon zveril Hoffmanovi. Herec neskôr priznal, že vo svete mužov sa cíti byť tak trochu stratený, nebaví ho presadzovať sa. Aj jeho morálne zorientované, často zakomplexované postavy sa často prikláňajú k nežnejším, ženským polohám.

Už druhá filmová skúsenosť v Absolventovi mu tak vyniesla nomináciu na Oscara aj Zlatý Glóbus. V Hollywoode sa popredia drala nová generácia hercov ako Jack Nicholson, Robert DeNiro či Al Pacino, u ktorých boli vnútorný nepokoj, charizma a schopnosť psychologizácie dôležitejšie ako prvoplánová krása či typológia.

Hoffman v kariére úspešne pokračoval snímkami Polnočný kovboj (1970) či Lenny (1975). Do role amerického zabávača Lennyho Brucea sa prevtelil s obrovským nasadením a životopisná dráma mala úspech vďaka jeho výkonu. Zatiaľ bol na Oscara nominovaný sedemkrát.

V roku 1980 si Oscara prevzal za filmovú adaptáciu rovnomenného románu Kramerová verzus Kramer. Hral otca, ktorý zápasí o opateru sedemročného syna, keď jeho manželka rodinu opustí. Kramerovú stvárnila vtedy ešte pomerne neznáma Meryl Streepová.

Podľa Hoffmana herci, ktorí sa domnievajú, že medzi nimi a charakterom existuje dištanc, sa hlboko mýlia. V Rain Manovi stvárnil autistu Raymonda a keďže podľa jeho slov vždy hrá len určitú polohu samého seba, vo filme bol „autistom Hoffmanom“.

3-krát Dustin Hoffman

  • Účinkoval vo viac ako 40 filmoch.
  • Rain Man otvoril verejnú diskusiu o autizme.
  • Po filme Kramerová versus Kramer mal niekoľkoročnú hereckú pauzu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dustin Hoffman #Mike Nichols #Rain Man