Film Juraja Lehotského Nina uvedú v Toronte

Juraj Lehotský opäť zaujal prestížny festival v Toronte, ktorý uvedie jeho nový film Nina. V sekcii Súčasná svetová kinematografia sa predstaví ako jediný zo Slovenska.

15.08.2017 17:03
Bibiana Nováková a Robert Roth vo filme Nina. Foto:
Bibiana Nováková a Robert Roth vo filme Nina.
debata

Film Nina je citlivým ponorom do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých v momentoch, keď rodina zažíva rozvod a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov. V hlavnej postave otca sa predstaví herec Robert Roth, v role matky diváci uvidia vo filme debutujúcu režisérku a choreografku Petru Fornayovú a hlavnú hrdinku Ninu hrá Bibiana Nováková. Do slovenských kín sa film dostane už 21. septembra.

„Uvedenie na jednom z najvýznamnejších festivalov na severoamerickom kontinente je skutočnou poctou a sme nesmierne vďační selektorom Dimitrimu Eipidesovi a Andreiovi Tanasescu za ich neuveriteľnú podporu a dôveru, ktorou obdarúvajú hranú tvorbu Juraja Lehotského, keďže štyri roky po uvedení filmu Zázrak, venovali priestor aj Nine,“ povedali producenti filmu Nina Ivan Ostrochovský a Katarína Tomková z Punkchart films.

"Film rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil Juraj Lehotský. "Som úprimne rád, že do sveta prinášame slovenský film s dôležitou celospoločenskou témou. Veľmi ma zaujíma, ako prijmú náš pohľad ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA,“ dodal režisér, ktorého film mal premiéru na festivale v Karlových Varoch.

V Toronte premietnu aj dvadsaťminútový študentský film Magic Moments Martiny Buchelovej. Do krátkometrážnej súťaže sa slovenský film dostal vôbec prvýkrát v 42-ročnej histórii festivalu. Snímka súťaží v sekcii Short Cuts v konkurencii s ďalšími tridsiatimi štyrmi filmami.

Posudzovať ich kvality bude trojčlenná porota. Naposledy sa slávnostnej torontskej premiéry zúčastnila delegácia filmu Eva Nová režiséra Marka Škopa, ktorý si napokon z Kanady priniesol cenu FIPRESCI. Medzinárodný festival v Toronte sa bude konať od 7. do 17. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #Ivan Ostrochovský #Karlovy Vary #Nina #Katarína Tomková #Súčasná svetová kinematografia