Pre slovenský film Nina je Toronto šancou zaujať svet

Nakrútil tri celovečerné filmy a všetky zaujali festival v Toronte. Reč je o režisérovi Jurajovi Lehotskom, ktorého najnovšiu snímku Nina uvedie torontský festival v severoamerickej premiére 10. septembra za osobnej účasti režiséra.

17.08.2017 07:00
Bibiana Nováková Nina Foto:
Herečka Bibiana Nováková v hlavnej úlohe filmu Nina.
debata

Snímka, ktorú premietnu v sekcii Súčasná svetová kinematografia, príde onedlho po tom – 21. septembra – aj do slovenských kín. Tento rok premietnu v Toronte aj krátku študentskú snímku Magic Moments Martiny Buchelovej. Do krátkometrážnej súťaže sa slovenský film dostal vôbec prvýkrát v 42-ročnej histórii festivalu.

Festival v Toronte patrí k najprestížnejším filmovým prehliadkam na svete. A tiež k najväčším. Vlani premietal takmer tri stovky celovečerných a stovku krátkych filmov, ktoré organizátori vybrali spomedzi takmer siedmich tisícok prihlásených diel. Festival je dôležitou platformou pre filmárov, ktorí chcú zaujať severoamerických distribútorov a dostať svoj film na plátna kín v Amerike či Kanade, ale aj inde vo svete. Toronto býva často označované aj za najdôležitejší filmový festival na svete a spolu s Cannes, Benátkami, Berlínom a Sundance patrí aj k najznámejším.

„Uvedenie na jednom z najvýznamnejších festivalov na severoamerickom kontinente je skutočnou poctou a sme nesmierne vďační selektorom Dimitrimu Eipidesovi a Andreiovi Tanasescu za ich neuveriteľnú podporu a dôveru, ktorou obdarúvajú hranú tvorbu Juraja Lehotského, keďže štyri roky po uvedení filmu Zázrak venovali priestor aj Nine,“ povedali producenti filmu Nina Ivan Ostrochovský a Katarína Tomková z Punkchart films.

Torontský festival sa však začal o tvorbu Juraja Lehotského zaujímať ešte skôr, než sa na scéne zjavil jeho hraný debut Zázrak (2013). V celovečernom filme debutoval Lehotský v roku 2008 dokumentom Slepé lásky. Ten sa stal po takmer štyridsaťročnej prestávke od Jakubiskových Vtáčkov, sirôt a bláznov (1969) prvým slovenským filmom v novodobej histórii, ktorý v sekcii Directors' Fortnight premietli v Cannes. A vybrali ho aj do Toronta. Producent Slepých lások Marko Škop to vtedy pre Pravdu zhrnul takto: „Náš región má na torontskom festivale na starosti programer Dimitri Eipides. Asi pred rokom (v roku 2007 – pozn. red.) sme mu zaslali ešte hrubý zostrih Slepých lások. Keď film vybrali do Cannes, hneď zareagoval, aby sme severoamerickú premiéru rezervovali pre Toronto, čo nás samozrejme veľmi teší.“ Sám Škop neskôr uspel v Toronte s vlastným hraným debutom Eva Nová (2015), ktorý na festivale získal cenu FIPRESCI.

Protagonistkou snímky Nina je 12-ročná Nina, ktorej sa rúca svet – jej rodičia rozvádzajú. „Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok,“ uvádza synopsa filmu, ktorý mal premiéru na festivale v Karlových Varoch. „Téma rozpadu rodiny vo mne vytvára veľa otázok a zamyslení. Túžbou bolo nakrútiť citlivý ponor do detského myslenia, konfrontovaný so svetom nás dospelých. Chcel som rozprávať o pocitoch dieťaťa, ktoré túži milovať oboch rodičov, no nemôže,“ povedal Juraj Lehotský a dodal: „Chcel som hľadať odpovede a premýšľať nad láskou, nad nenávisťou. Túžil som nájsť kľúč k tomu, kedy vieme odpúšťať a začať žiť život krajšie.“

Film podľa Lehotského rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme. „Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly. Veľmi ma zaujíma, ako prijmú náš pohľad ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA,“ dodal režisér snímky s Bibianou Novákovou, Robertom Rothom a Petrou Fornayovou v hlavných úlohách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Lehotský #Robo Roth #Toronto Film Festival #Nina