Televízne tipy Pravdy: Z Gympla na Vejšku aj dráma Harmónium s cenou z Cannes

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 17. do 24. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

17.08.2017 14:00
Vejška Foto:
Jiří Mádl, Eva Josífková a Tomáš Vorel mladší v snímke Vejška (2014).
debata

Štvrtok 17.8.

Hrdinovia a zbabelci, Film+, 20.35
Tri veľké mená a rozporné reakcie. Robert Redford v roku 2007 režíroval film o dvoch študentoch West Coast University, ktorí sa rozhodli poslúchnuť výzvu svojho idealistického profesora (hrá ho sám Redford) a urobiť niečo dôležité. Vstúpia teda do armády a odídu bojovať do Afganistanu. Tom Cruise hrá ambiciózneho senátora, ktorý sa v televíznom interview s dravou reportérkou v podaní Meryl Streepovej rozhodne prezradiť zásadné informácie o vojnovej stratégii. Viacerí kritici sa zhodli, že je to neveľmi chytľavá, no aj tak pozerateľná snímka, ktorá sa vyjadruje k pálčivým problém, ako je vojna proti teroru či americké preventívne vojny. Rozčuľoval ich priveľký pátos… a iným sa film, naopak, páčil. Veď tam hrá Meryl!

Láska, soudruhu!, ČT2, 21.55
Fínsko-česko-nórska komédia, kde hrá Miroslav Etzler, Kryštof Hádek a Jan Budař? Znie to uletene, takže to skúsim. Má ísť o romantickú komédiu, ktorá sa odohráva na pozadí studenej vojny. Elsa (Kati Outinen), modistka stredného veku a jasnovidka, má svoj život pod kontrolou, kým muž, ktorého kedysi milovala a stratila, neprejde dverami jej obchodu s klobúkmi. Etzler má rolu českého džezového hudobníka v Helsinkách a Jan Budař vraj exceluje, keď paroduje zapálený ideologický prejav sovietskeho mládežníka. A ešte sa viacerým páčil Kryštof Hádek. Ktosi podotkol, že Hádkovi idú roly kreténov na výbornú. Vraj má tie gestá a pohyby také prepracované, že to nemôže byť herectvo.

Piatok 18.8.

Vejška, Markíza, 23.05
Od Vorla sme už videli Gympl, v roku 2014 nakrútil ako jeho pokračovanie Vejšku s Jirkom Mádlom, Evou Josefíkovou, Zuzanou Bydžovskou, Janom Krausom a Ivanou Chýlkovou. Takže: Petr Kocourek sa hlási na katedru grafiky na UMPRUM, kam prijímajú len pár vyvolených. Už raz ho nevzali a profesor Slanina je nekompromisný. Na školu sa hlási aj krásna Julia, do ktorej sa Kocourek bezhlavo zamiluje. Michal Kolman študuje VŠE, ale namiesto prednášok a seminárov ho zaujímajú len spolužiačky a rýchle autá. Skúšky a zápočty rieši podvodom alebo úplatkom či pomocou svojho vplyvného otca. Komédia to vraj veľmi nie je.

Sobota 19. 8.

Harmónium, Cinemax2, 20.30
A čosi z celkom iného súdka. Dynamický psychologický thriller známeho japonského režiséra Kódžiho Fukadu vraj skúma veľmi krehké rodinné väzby. Manželia Toshio a Akie s dcérkou Hotaru vedú šťastný, no predvídateľný život. Jedného dňa sa pred Toshiovou dielňou objaví pán Yasaku, tajomný cudzinec z jeho minulosti, ktorého práve prepustili z väzenia. Toshio mu ponúkne prácu aj voľnú izbu. Yasaku čoskoro prenikne do ich rodinného života, flirtuje s Akie a učí Hotaru hrať na harmónium. Keď na svetlo vyplávajú jeho tajomstvá, následky sú katastrofálne. Snímku vlani ocenili na festivale v Cannes – v prestížnej sekcii Un certain regard získal cenu poroty.

Zabijaci, ČT2, 22.00
Dánske krimi, kde tím oddelenia Q otvára prípad dávnej dvojnásobnej vraždy. Vyšetrovanie teraz vedie do najvyšších poschodí spoločnosti. Samé dobré hodnotenia divákov, čo to už videli!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Redford #Vejška #Jiří Mádl #televízne tipy #Harmónium