Ďalší úspech Učiteľky, môže získať európskeho Oscara

Európska filmová akadémia a EFA Productions zverejnili širší výber celovečerných filmov, ktoré majú šancu získať Európsku filmovú cenu (European Film Awards 2017), nazývanú aj "európskym Oscarom".

22.08.2017 13:07
Učiteľka Zuzana Mauréry Foto:
Za postavu učiteľky Drazdechovej získala Zuzana Mauréry aj Krištáľový glóbus.
debata

Je medzi nimi aj slovensko-český film Učiteľka režiséra Jana Hřebejka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry.

Pozornosť od EFA ja ďalším z mnohých medzinárodných úspechov, ktoré sprevádzajú film už od jeho premiéry v súťaži MFF Karlovy Vary v júli 2016. Film tam získal Krištáľový glóbus za najlepší ženský herecký výkon, ocenili ho aj na festivaloch v španielskom Gijóne a v Hongkongu. Zozbieral štyri Národné ceny Slovenskej filmovej akadémie Slnko v sieti, vrátane tej v kategórii Najlepší film, pridal aj Cenu divákov.

Európska filmová akadémia vybrala do širokej nominácie o Európske filmové ceny ako 51 filmov reprezentujúcich 31 krajín. V najbližších týždňoch prebehne hlasovanie vyše 3000 členov EFA, z ktorého vzíde užšia nominácia, ktorá bude zverejnená 4. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville. Víťazi jubilejných 30. Európskych filmových cien budú vyhlásení 9. decembra 2017 v Berlíne.

Slovensko má v zozname okrem Učiteľky v réžii Jana Hřebejka aj ďalšie dva filmy, na ktorých sa podieľalo – Baba z ľadu (2017) v réžii Bohdana Slámu a tiež Cez kosti mŕtvych (2017) Agnieszky Hollandovej, na ktorom okrem Slovenska participovalo aj Poľsko, Nemecko, Česko a Švédsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska filmová akadémia #učiteľka #EFA