Televízne tipy Pravdy: Café Society od Allena aj Život je krásny

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 24. do 30. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

24.08.2017 08:56
Café Society Jesse Eisenberg Kristen Stewart Foto:
Jesse Eisenberg a Kristen Stewart vo filme Woodyho Allena Café Society.
debata

Štvrtok 24.8.

Jablčné víno s Rozárkou, HBO, 12.50
Dávno som nevidela taký krásny film. Ide o filmovú adaptáciu britskej klasiky o dospievaní. Spisovateľ Laurie Lee spomína na svoje detstvo, pubertu, prvé lásky v anglickej dedine Gloucestershire na sklonku prvej svetovej vojny. Film je miestami dojemný, no odohráva sa v nádhernom prostredí. Laurie prezývaný Loll je najmladší z detí oddanej mamy Annie, ktorá vychováva deti sama a stále verne čaká na manžela. Ten pracuje na ministerstve vojny a nikdy sa nevráti. Loll rozpráva množstvo drobných príbehov – o dvoch znesvárených babičkách, medzi ktorými rodina býva, o mladom zbehovi, ktorý sa skrýva v lese a do ktorého sa zamiluje Lollova sestra, o škole a hrôzu vzbudzujúcej učiteľke Crabbyovej a samozrejme o Rosie čiže Rozárke, s ktorou Loll objaví pôžitok z cideru, teda jablčného vína.

Na západe nič nové, Dvojka, 21.05
A znova návrat k prvej svetovej a k literatúre, tentoraz k slávnemu románu Ericha Mariu Remarqua. Americký film z roku 1930 vraj vôbec nezostarol. Má ísť o neuhladenú a hlboko precítenú adaptáciu od režiséra Lewisa Milestona, ktorej roky nič neubrali z jej pôsobivosti. Ešte niekoľko rokov od premiéry sa film nesmel premietať v krajinách, ktoré mobilizovali do vojny. Tak to si ten film o mladých nemeckých brancoch, ktorí strácajú ilúzie, určite pozriem.

Šeptej, ČT2, 21.55
Táňa Vilhelmová je skvelá herečka, a predsa som túto českú drámu režiséra Davida Ondříčka z roku 1996 nikdy nevidela. Rozpráva o šestnásťročnom dievčati z malého mestečka, ktoré utečie z domova, aby spoznalo svet. Film sa vraj dá zhliadnuť bez ujmy na zdraví, hoci neskoršie Ondříčkove filmy (napríklad Samotári) sú oveľa lepšie. Tak to skúsim – veď tam hrá aj Martin Myšička, Kateřina Winterová či Petra Špalková.

Jesť, piť, muž, žena, Cinemax, 22.05
A keby to so Šeptej naozaj nešlo, ešte je tu taiwanská komediálna dráma z roku 1994. Ktosi o tomto filme napísal, že ešte nikdy v histórii filmu divákovi neponúkli také vizuálne hody ako v tomto filme. Vraj radí sledovať len po výdatnom obede. A o čo pôjde? Šéfkuchár Chu je dlhoročný vdovec, ktorý žije v obrovskom dome v Taipei so svojimi troma slobodnými dcérami. Život v dome sa točí okolo rituálu honosných nedeľných večerov a milostných eskapád všetkých členov rodiny.

Piatok 25.8.

Komu zvonia do hrobu, Dvojka, 21.00
A ďalší vojnový film, teraz z roku 1943 podľa klasiky Ernesta Hemingwaya. Dej sa odohráva za čias španielskej občianskej vojny a v hlavných úlohách sú hviezdy – Gary Cooper a Ingrid Bergmanová! Vraj podarená adaptácia, ale trvá tri hodiny!

Prázdniny v Provence, JOJ, 22.05
Hoci tento film zožal na filmovom portáli csfd len zábavných 19 %, kto miluje Provensalsko, môže to s ním na chvíľu skúsiť. Vraj jasne béčkový či až céčkový počin mladých hercov (Kryštof Hádek, Vojta Kotek, Jakub Prachař), filmu sa istá originalita a zábavnosť uprieť nedá. Aspoň podľa tolerantného diváka.

Sobota 26.8.

Život je krásny, Cinemax, 11.15
Návrat ku kvalite zabezpečí vojnová komediálna dráma z roku 1998. Nepomýlila som sa, Roberto Benigni dokáže aj z vojny a koncentráku vykresať optimizmus.

Ploty, HBO, 20.00

Niekto stavia ploty, aby ľudia nemohli dovnútra, iný preto, aby nemohli von. Držitelia Oscara Denzel Washington a Viola Davisová vraj predviedli majstrovské výkony vo filmovej adaptácii Pulitzerom ocenenej hry Augusta Wilsona nazvanej Ploty. Snímka sa odohráva v Pittsburghu 50. rokov minulého storočia a ponúka pohľad na bývalého nádejného baseballového hráča Troya (Denzel Washington), ktorý sa snaží zabezpečiť rodinu vo svete, ktorý mu kladie jednu prekážku za druhou.

Nedeľa 27.8.

Kapitán Exner, Prima Plus, 20.15
Nový český detektívny seriál so zaujímavým obsadením: Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnost Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková. V prvej časti v zoologickej záhrade usmrtí vo výbehu hroch mladú ženu. Nešťastná náhoda to asi nebude.

Streda 30.8.

Café Society, HBO, 20.40
A zatiaľ posledný film Woodyho Allena. V tomto filme bola múzou Kristen Stewartová, ktorú miluje mladý Bobby (Jesse Eisenberg). Hlbokomyseľnosti nečakajte, ale pozerá sa na to príjemne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #ploty #Život je krásny #Kapitán Exner