Niekto to rád horúce je najlepšia komédia všetkých čias

Ak ste zvedaví, ktoré komédie považujú za najlepšie súčasní svetoví filmoví kritici, britská BBC na svojej stránke zverejnila zoznam stovky filmov, ktoré by mali zaručiť výbuchy smiechu alebo aspoň sporadické uchechtnutia.

24.08.2017 12:00
debata (4)

S požiadavkou zostaviť desiatku filmov, ktoré umelecky napĺňajú parametre komediálneho žánru najlepšie, oslovili 253 filmových kritikov, 118 žien a 135 mužov, z 52 krajín sveta.

Marilyn Monroe a Jack Lemmon v komédii Niekto... Foto: MGM/CSFD.CZ
Marilyn Monroe Marilyn Monroe a Jack Lemmon v komédii Niekto to rád horúce.

Podľa prieskumu je najlepšou komédiou všetkých čias oprávnene snímka Niekto to rád horúce (1959) v réžii Billyho Wildera. Druhú a tretiu priečku si uchmatli filmy Doktor Divnoláska alebo ako som sa naučil milovať bombu (1964) žánrového chameleóna Stanleyho Kubricka a „neurotická“ romanca o vzťahu dvoch intelektuálov Annie Hall (1977) od kráľa civilnej komédie Woodyho Allena.

Zručný rozosmievač Billy Wilder sa umiestnil aj s filmom Byt, a jednou zo stovky najlepších komédií je podľa kritikov aj novovlnná klasika Sedmikrásky Věry Chytilovej. V prvej dvadsaťpäťke nechýbajú chaplinovky Zlatá horúčka, Diktátor či Moderná doba, kultovky Big Lebowski či Monty Python a svätý grál a v celkovom hodnotení niekoľkokrát figuruje aj meno Jacqua Tatiho.

Marilyn Monroe a nadčasový humor

Bravúrne vystavaná dejová zápletka, vygradovaná situačná komika, vypointované dialógy, vyvážená kombinácia protipólov bláznivej komédie „prevlekov“, drsnej gangsterky a romantiky a herecká bravúra Marilyn Monroe, Tonyho Curtisa a Jacka Lemmona robia z Wilderovho Niekto to rád horúce skvele fungujúcu komédiu s nadčasovým humorom.

„S Niekto to rád horúce aj s Doktorom Divnoláskom určite súhlasím, no chýba mi tam film Hellzapoppin',“ uvažuje nad rebríčkom filmový teoretik Martin Ciel. Za výbornú komédiu považuje snímku Frigo na mašine barda burlesky Bustera Keatona a Clydea Bruckmana. S Cielovým názorom sa zhodujú aj svetoví kritici, Frigo je podľa nich desiatou najlepšou komédiou všetkých čias.

V rebríčku by podľa Martina Ciela nemali chýbať staršie komédie, ktoré už overil čas a dokážu pobaviť aj dnešného diváka. „Zo súčasných komédií by som určite vybral belgický film Aaltra, ktorý je jednou z mála komédií za posledných niekoľko rokov, ktorá naozaj stála za to.“ Režiséri filmu Benoît Delépine a Gustave Kervern natočili bizarnú vozičkársku roadmovie, kde susedská nevraživosť posadí hlavných hrdinov na invalidné vozíky a vyženie ich z domu na spoločnú cestu za splnením svojich snov.

Komédia? Jeden z najnáročnejších žánrov

Na čo by sa podľa Ciela nemalo zabúdať pri posudzovaní objektívnych kvalít komédie? „Je to veľmi ťažká otázka, pretože komédia je jeden z najnáročnejších žánrov, nehovorím, že horor urobí hocikto, ale rozhodne je to jednoduchšie ako natočiť komédiu. Komédia vychádza z katarzného momentu smiechu. Zatiaľ čo hrôzu môžete vyvolať u každého viac-menej rovnakými prostriedkami a taktikami, humor je veľmi individuálny, vkusovo sa líši,“ odpovedá Ciel. V dobrej komédii má podľa neho vychádzať humor priamo z deja. Mnoho podpriemerných komédií však zneužíva humor samoúčelne a podceňuje nároky aj intelekt diváka.

„Komédia by mala fungovať komplexne, na vyvolanie humorného efektu by mala využívať aj formálne prostriedky – špecificky filmové ako spôsob strihu a podobne.“ Malo by to byť tvorivé vo všetkých zložkách, nielen v jednotlivostiach. „Nielen herci alebo dialógy majú byť smiešne, ale aj kamera a strih by s humorom mali pracovať tvorivo,“ konštatuje Ciel.

„Zostavovanie rebríčkov má zmysel pre divákov, ktorí sa nezaoberajú filmom profesionálne a dostanú návod, ako do toho zložitého kinematografického systému vkročiť, rovnako slúžia knižné alebo hudobné rebríčky. Či chceme, alebo nie, sčasti sa nimi riadime, aj keď sa voči nim môžeme negatívne vymedzovať, umelecká kritika na nás vždy istým spôsobom vplýva,“ odpovedá Martin Ciel na otázku, či majú obdobné rebríčky, ktoré sú čitateľsky pomerne atraktívne, pre diváka zmysel.

Zo Slovenska sa do hodnotenia zapojila Alexandra Gabrižová, jej desiatke dominuje škandinávska komédia o všedných absurdnostiach Holub sedel na konári a premýšľal o živote Roya Anderssona. Anderssonov humor je nanešťastie na míle vzdialený tomu, čo považujú za smiešne tvorcovia súčasných slovenských komédií…

Top 10 najlepších komédií podľa 253 filmových kritikov oslovených BBC

Herec Tony Curtis (vpravo) a jeho kolega Jack... Foto: SITA
Tony Curtis Herec Tony Curtis (vpravo) a jeho kolega Jack Lemmon v jednej z ich najslávnejších snímok - komédii Niekto to rád horúce.

1. Niekto to rád horúce
réžia Billy Wilder, 1959, USA

2. Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu
réžia Stanley Kubrick, 1964, USA, VB

3. Annie Hall
réžia Woody Allen, 1977, USA

4. Na Hromnice o deň viac
réžia Harold Ramis, 1993, USA

5. Kačacia polievka
réžia Leo McCarey, 1933, USA

6. Život Briana
réžia Terry Jones, 1979, VB

7. Pripútajte sa, prosím!
réžia J. Abrahams, D. Zucker, J. Zucker, 1980, USA

8. Playtime
réžia Jacques Tati, 1967, Fr., Tal.

9. Hrá skupina Spinal Tap
réžia Rob Reiner, 1984, USA

10. Frigo na mašine
réžia Clyde Bruckman, Buster Keaton, USA, 1926

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #komédia #BBC #Niekto to rád horúce