Filmové premiéry: Po strništi bos od Svěrákovcov aj Temná veža

Od štvrtka 24. augusta si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť Kusturicov film Na mliečnej ceste aj akčnú snímku Barry Seal: Nebeský gauner.

24.08.2017 16:00
Ondřej Vetchý a  Alois Grec Foto:
Ondřej Vetchý a Alois Grec vo filme Po strništi bos.
debata

Po strništi bos

Osemročný Eda je vytúžené dieťa, ktoré rodičia strážia viac, ako je zdravé. Edu Součka a jeho mamičku a otecka už diváci poznajú z filmu Obecná škola. Vo filme Po strništi bos sa príbeh vracia na samotný začiatok, do Edovho raného detstva. Do času, kedy jeho otecko odmietne príslušnosť k okupantom Protektorátu Čechy a Morava, a celá rodina sa musí z Prahy odsťahovať na vidiek. Malé mesto, kde chlapec doteraz trávil len krátke chvíle prázdnin, sa teraz stáva jeho domovom. Eda si musí nájsť cestu nielen k miestnej chlapčenskej partii, ktorej svet je úplne odlišný od toho mestského, ale aj k nečakanému rodinnému tajomstvu, a hlavne k vlastnej odvahe.

Temná veža

Posledný žijúci pištoľník Roland Deschain (Idris Elba) sa už roky snaží nájsť bájnu Temnú vežu, ktorá spája všetky svety a drží vesmír pohromade. O jej pád sa však usiluje temná moc – Rolandov odveký nepriateľ známy ako Muž v čiernom (Matthew McConaughey). Podarí sa pištoľníkovi zlo poraziť a ochrániť tak celú existenciu?

Barry Seal: Nebeský gauner

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje ako pilot dopravného lietadla a rutina amerických vnútroštátnych letov začne byť preňho ubíjajúca. Aj preto nadšene skočí po ponuke “náhodne okoloidúceho”, z ktorého sa vykľuje agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služieb. Barryho čakajú prelety nad základňami kolumbijských narkobarónov, z ktorých zhotovuje širokú fotodokumentáciu, nutnú pre boj s drogovými kartelmi. Lenže prečo lietať len tak naprázdno, keď sa môžete spojiť aj s protistranou a okrem fotiek pre CIA voziť do Ameriky aj drogy? A prečo sa zároveň nestať informátorom DEA (Národná agentúra pre boj s drogami), ktorá má v oblasti tiež svoje špecifické záujmy?

Veľká oriešková lúpež 2

Veveričiak Surly a jeho priatelia Buddy, Andie a Precious zistia, že starosta mesta Oakton City sa rozhodol v ich prírodnom parku vybudovať obrovský zábavný park. Ich domovy zničia buldozéry… Surly sa však len tak ľahko nevzdá a spolu s ostatnými zvieratkami z parku pripravia plán, ako starostovi, jeho dcére a príliš horlivému úradníkovi zo sekcie kontroly zvierat prekaziť prípravu veľkolepého projektu a získať park späť.

Na mliečnej ceste

Emir Kusturica sa po dlhých rokoch vracia po boku Monicy Bellucci v hlučnej a divokej komédii s prvkami modernej rozprávky. Kosťa rozváža uprostred vojnovej zóny mlieko na svojom oslíkovi. Pri jednej zo zastávok sa zoznámi s očarujúcou ženou, ktorá sa ukrýva uprostred krajiny nikoho pred svojim zlovestným nápadníkom. Stačí okamih a je to láska na prvý pohľad – ako v rozprávke. Kusturica nakrútil emotívnu romancu, ktorá pripomína, prečo v deväťdesiatych rokoch patril k ikonám európskeho filmu. Love story Na mliečnej ceste je nostalgickou spomienkou na predminulú dekádu a okúzľuje príbehom o láske v dobe, ktorá jej nepraje. Emir Kusturica si vôbec po prvýkrát vo svojom filme zahral titulnú úlohu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Temná veža #Na mliečnej ceste #Po strništi bos #Barry Seal: Nebeský gauner