Ben Affleck si získal fanúšikov ako Batman aj Shakespeare

Dobrý Will Hunting bol jeho prvým filmovým scenárom a vyniesol mu Oscara. Ako Zamilovaný Shakespeare či komiksový Batman priazeň publika nestratil.

26.08.2017 09:00
Ben Affleck Foto: ,
Herec Ben Affleck na londýnskej premiére filmu Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti.
debata

Herec, režisér, producent a scenárista Ben Affleck oslávil 45. narodeniny v plnom nasadení.

Ben Affleck je jednou z najväčších hollywoodskych superstar súčasnosti. Hviezdil v blockbusteroch Armageddon, Pearl Harbor či v snímke Stratené dievča, ktorú aj sám napísal a zrežíroval. S kolegom a starým priateľom hercom Matom Damonom získal Oscara aj Zlatý glóbus za príbeh filmu Dobrý Will Hunting. A pred štyrmi rokmi Afflecka odmenili Zlatým glóbusom za réžiu snímky Argo.

Ben Affleck sa narodil 15. augusta 1972 a s herectvom začal už na strednej škole, spolu so spolužiakom a s najlepším priateľom Mattom Damonom. Pracovné nasadenie má už niekoľko rokov nastavené na plné obrátky, vlani účinkoval v štyroch celovečerných filmoch a sám natočil retro gangsterku Pod rúškom noci. Ako netopierieho muža Brucea Waynea, s ktorým sa jeho meno v poslednom období spája najintenzívnejšie, ho čoskoro uvidíme po boku Wonder Woman v snímke Liga spravodlivých. Okrem hrania pracuje na filmovej adaptácii detektívnej poviedky Agathy Christie s pracovným názvom Witness for the Prosecution (Svedok obžaloby).

Rok 2003: Ben Affleck bol v Hollywoode žiadaný...
Ben Affleck a jeho nežnosti s vtedajšou...
+6Herec a režisér Ben Affleck.

Prvá veľká príležitosť sa Affleckovi naskytla v roku 1990 v kultovej klasike Omámení a zmätení (Dazed and Confused) a už tam presvedčil o svojich hereckých kvalitách. Do hviezdneho neba ho potom zo dňa na deň vystrelil film o matematickom géniovi Dobrý Will Hunting.

Hlavnú úlohu vo svojom režijnom debute Zbohom, baby (Gone Baby Gone) zveril v roku 2007 svojmu bratovi – a čerstvému oscarovému hercovi Caseymu Affleckovi. Rola bostonského detektíva pátrajúceho po nezvestnom dievčatku Caseyho hereckú kariéru poriadne „vyživila“. Viacerí kritici uznali, že Ben Affleck vie režírovať a všimli si aj talent jeho mladšieho súrodenca.

Aj keď Affleck svoje režisérske, scenáristické a herecké schopnosti už nemusí nikomu dokazovať, od roku 2007 má za sebou réžiu štyroch celovečerných filmov, snímka Pod rúškom noci v amerických kinách prepadla. „Nemôžem sa venovať obom prácam, herectvu aj réžii, na dostatočnej úrovni,“ odôvodnil rozhodnutie zrieknuť sa réžie pripravovanej snímky The Batman, na ktorej sa okrem stvárnenia hlavnej postavy podieľal ako spoluscenárista.

Affleck si kostým netopierieho muža obliekol už v snímke Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016). Do Brucea Waynea sa prevtelil aj vo filme Liga spravodlivých a zopakuje si to aj v pripravovanom pokračovaní. Čo tam po tom, že Batman vs. Superman figuroval v nomináciách na Zlaté maliny, Ben Affleck zvláda neúspech s rovnakým nadhľadom ako slávu.

3-krát Ben Affleck:

  • Ako malý bol fanúšikom komixu Daredevil, v roku 2003 stvárnil v rovnomennom filme hlavnú postavu.
  • V roku 2001 sa sám prihlásil na protialkoholické liečenie.
  • Bol zasnúbený s Jennifer Lopezovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Affleck #Batman #Zamilovaný Shakespeare