Ostrým nožom by mal byť zdravo angažovaný film

V Bratislave momentálne prebieha nakrúcanie filmu Ostrým nožom, ktorého scenár je voľne inšpirovaný udalosťami spätými s vraždou študenta Daniela Tupého.

27.08.2017 16:00
Roman Luknár Foto:
Roman Luknár počas nakrúcania filmu Ostrým nožom. V dráme inšpirovanej skutočnými udalosťami stvárni otca zavraždeného študenta.
debata

V roku 2005 ho na bratislavskom Tyršovom nábreží dobodali neonacisti, a aj keď polícia prišla na miesto okamžite po útoku, páchateľa dodnes neodsúdili. Téma zaujala mladého filmára, absolventa réžie na bratislavskej VŠMU Teodora Kuhna, ktorého krátkometrážny študentský film Momo bol v roku 2014 nominovaný na cenu Slnko v sieti.

Kuhn vyvíjal príbeh svojho celovečerného debutu so scenáristom Jakubom Medveckým päť rokov. Scenár mal desiatky verzií a jedným z jeho dramaturgov bol Štepán Hulík, scenárista úspešnej trojdielnej drámy Horiaci ker a seriálového trileru Pustina.

„Keď som sa začal zaoberať filmom, vražda Daniela Tupého bola jedna z prvých tém, ktoré ma zaujímali, pretože to, čo sa stalo Tupému bola veľká krivda celej generácie. Bol v našom veku, chodili sme na rovnaké miesta,“ vysvetľuje Teodor Kuhn, pre ktorého je téma stále rovnako naliehavá.

Aj keď obdobné útoky sa podľa Kuhna dejú bežne a ani Tupého smrť nebola raritou, na konkrétnom prípade ho zaujalo, že súčasný slovenský právny systém sa s prípadom nedokázal vysporiadať. „To čo sa dialo po vražde, bolo možno ešte horšie ako to, že sa samotná vražda stala.“

„V našom príbehu sa dostane bežný človek do kontaktu s mašinériou. Rozprávame ho z pohľadu otca, no zároveň je to súdna dráma o pochybeniach mechanizmov politických, spoločenských, súdnych a o tom, ako je systém schopný človeka zomlieť.“ Po tom, čo do projektu vstúpil český dramaturg Rudolf Suchánek, si filmári uvedomili, že príbeh otca, ktorý prišiel o syna, musia vyrozprávať „od kosti“. „Jedným z autorských zámerov je ukázať, že súčasný marazmus je pohrobkom minulého režimu, socializmu,“ vysvetľuje režisér. „Mnoho dnešných problémov je spojených s pretrvávaním socialistického jadra, ktoré sa nemení. Celým filmom sa ťahá konflikt generácií. Na generácii našich rodičov, ktorí nech sú akíkoľvek intelektuáli, vnímam, že minulý režim definuje ich automatizmy správania, nastavenie myslenia ,nedá sa, nevieme‘. Dokonca aj hlavný hrdina, otec, je rovnaký proti svojej vôli.“

Debutant si ako autor uvedomuje veľkú zodpovednosť najmä voči rodičom Daniela Tupého. „Pustili ma veľmi blízko, odhalili mi detaily toho, ako prišli o dieťa. Čo je však dôležité povedať, Ostrým nožom nie je film o nich. Aby som o téme mohol rozprávať, musel som urobiť dôkladný prieskum, inšpirovať sa. Cítim však voči nim veľkú zodpovednosť, pretože odkryli bolestivé miesta, a to pre nich nebolo ľahké.“

Príbeh sa odohráva v Bratislave. „Snažíme sa do filmu dostať peknú mestskú architektúru minulého režimu,“ hovorí režisér. Kameru zveril Denise Buranovej, kameramanke filmu Piata loď, s ktorou Kuhn spolupracoval aj na viacerých študentských filmoch, okrem iného aj na snímke Momo.

Nakrúcanie je v prvej tretine a v hlavnej úlohe sa objaví herec Roman Luknár. Jeho zavraždeného syna stvárni David Hartl (Únos), rola policajného vyšetrovateľa pripadla českému hercovi Miroslavovi Krobotovi a v uniforme mu bude sekundovať Marián Mitaš. Ženský kasting dopĺňajú Táňa Radeva, Ela Lehotská či Jana Oľhová. Premiéra snímky Ostrým nožom je naplánovaná na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štěpán Hulík #Ostrým nožom