Finále Hry o tróny prinieslo prísľub veľkolepého konca

Siedma séria Hry o tróny sa skončila bez väčších prekvapení. Finále skrátenej sedemdielnej série sa podľa očakávaní nieslo v duchu príprav na záverečnú ôsmu a potvrdilo niekoľko fanúšikovských teórií. Nasledujúci text obsahuje spoilery.

28.08.2017 06:21
Hra o tróny Foto:
Daenerys a Jon Sneh sa v siedmej sérii postupne zbližovali.
debata (1)

V Kráľovom prístavisku sa konečne stretli Cersei, Jon Sneh, Tyrion Lannister aj Daenerys, matka drakov, ktorej tvorcovia opäť dopriali efektný príchod na scénu. Kráľ severu a jeho spojenci prišli „najkrvilačnejšiu ženu sveta“ presvedčiť, že hrozba spoza Múru je reálna a pokiaľ sa im nepodarí spojiť a zvíťaziť nad zombie hordou, potom sa všetci stanú jej súčasťou. Ani Daenerys neverila, čo hrozí, kým to nevidela na vlastné oči.

Tehotná Cersei síce uverí, nakoniec aj prisľúbi pomoc, jej plán je však iný. Úskok, hoci sa od ženy usadenej na železnom tróne dal čakať, je jedným z mála oživení urozprávanej prvej polovice siedmej časti, v ktorej si postavy hovoria väčšinou to, čo už diváci vedia. Podobne je to aj v druhej časti siedmeho dielu, v ktorej sa však dej posúva a potvrdia sa niektoré teórie fanúšikov.

Tí dlho krútili hlavami nad "vražednou“ nevraživosťou, ktorú sa tvorcovia snažili rozpútať medzi sestrami Sansou a Aryou Starkovými. Jediné rozumné východisko, ktoré priaznivci seriálu videli bolo, aby sa obe sestry spojili proti intrigánovi Malíčkovi, ktorý ich proti sebe rozoštvával, tak ako to robil aj mnohým iným. Vo vydarenej scéne, budovanej akoby sestry stáli proti sebe, sa s Malíčkom – pôvodcom mnohých svojich trápení – lady zo Zimohradu rozlúčila tak, ako sa patrilo a zavďačila sa mnohým divákom.

Tak ako sa im zavďačili Jon Sneh a Daenerys, matka drakov, ktorí mali k sebe od prvého stretnutia v každej časti o čosi bližšie, až, ako sa čakalo, skončili jeden druhému v náručí. Ktovie, na ako dlho. Pre spupnú Daenerys nebude zrejme ľahké prijať fakt, že Jon je nielen jej synovec, ale najmä, že ako Aegonovi Targaryenovi mu patrí železný trón.

To, že Sneh je pravý Targaryen potvrdí Samwell Tarly Branovi Starkovi aka Trojokému havranovi. Bran mu prezradí, že Snehovým otcom nie je Ned Stark, ako si všetci v seriáli myslia, ale, že je synom jeho sestry Lyanny a Rhaegara Targaryena. Zvláštne je, že Bran, ktorý má vedieť a vidieť všetko, čo sa kedy stalo, nevie o tom, že Jon je manželským synom a nie Targaryenovým bastardom. Až keď mu Tarly o manželstve povie, uvidí Bran tajný sobáš Lyanny a Rhaegara.

Siedmej sérii Hry o tróny vyčítajú fanúšikovia práve množstvo takýchto nedotiahnutých detailov a nelogickostí či zvláštne konanie niektorých postáv. Na druhej strane siedma séria odsýpala rýchlejšie než tie predchádzajúce, postavy neputovali nekonečne z miesta a do miesta b a dej bol dynamickejší. K najvydarenejším častiam série patrila štvrtá, ktorá naplno využila dračí potenciál a šiesta, v ktorej sa Sneh a jeho skupinka stretli so zombie hordou. Obe predviedli výpravné divadlo, ktoré nemá v televíznej zábave obdobu a Hra o tróny mu vďačí za množstvo fanúšikov. Aj keď práve šiesta časť, hoci spektakulárna, mala aj viacero pochybných detailov ako sú superrýchle havrany či vôbec celá misia za Múr.

Siedma séria priniesla tiež množstvo stretnutí, na ktoré sa čakalo. Jedno hlavné stretnutie, očakávané vlastne už od začiatku Hry o tróny, však prinesie až ôsma séria. Záver siedmej predznamenal, že bude veľkolepé. Múr, ktorý veky delil dva svety padol, nastane stret dvoch civilizácií a súboj drakov.

Posledná ôsma séria bude mať iba šesť častí, dĺžkou by však mali zodpovedať celovečerným filmom. Nakrúcať sa začne až v októbri, preto ôsma séria príde na obrazovky najskôr niekedy v druhej polovici roka 2018. Podľa mnohých je však pravdepodobné, že záver Hry o tróny sa k divákom dostane až v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #Hra o tróny #Jon Sneh #siedma séria #Game of Thrones #oseriáloch