Pešiaci sa zhromažďujú, Hru o tróny čaká boj o život s mŕtvymi

Siedma séria Hry o tróny splnila všetky očakávania - má dokonale vybudované napätie, rýchly spád blížiaci sa k spektakulárnemu a vytúženému finále, viac akčných scén, nové, aj keď predvídateľné romantické motívy, vyostrené rodinné drámy aj náznak toho, ako by mohol vyzerať lepší a morálnejší svet Siedmich kráľovstiev v blízkej budúcnosti… Poslednú časť siedmej série odvysielala HBO v pondelok. Nasledujúci text obsahuje spoilery.

29.08.2017 18:17
hra o tróny Cersei Lannisterová a jej brat Jaime Foto:
Cersei Lannisterová a jej brat Jaime.
debata

Prebudil sa do smrti

"Tu nejde o život v harmónii, ale o prežitie,” hovorí Jon Sneh zoči-voči úhlavnej nepriateľke kráľovnej Cersei. Do Kráľovho prístaviska prichádza v poslednej časti prerokovať možné spojenectvo, ako jediné východisko predísť apokalypse, ktorá číha za Múrom na každého, bez ohľadu na to, z akého rodu pochádza. Aby Cersei presvedčil, so skupinkou najsilnejších preživších podstúpil riskantnú cestu za Múr, odkiaľ po ťažkom boji privádza k jej nohám mŕtveho. Hra o tróny po siedmich dlhých rokoch vrcholí. Škriepky o trón sú na okamih v úzadí, vojsko mŕtvych tiahne na Múr s cieľom premeniť ľudí na svoj obraz. Ich generál nevyjednáva a vojaci nespia. Navyše za Múrom sa "do smrti” prebudil aj jeden z Daenerysiných drakov…

Niet divu, že Hra o tróny je najinvazívnejšou seriálovou záležitosťou všetkých čias. Sedmička je rovnako skvele napísaná a ešte výpravnejšia ako minulé série. V predposlednej sérii sa na Zimohrade postupne skompletizovali preživší Starkovci, Tyrion sa stretol so svojimi súrodencami a Daenerys spoznala Jona Sneha. Kým však všetci pochopia, že načas musia zahodiť pýchu a nenávisť a tasiť zbrane v spoločnom súboji o všeobecné zachovanie pôvodného sveta, ešte chvíľu ich vzájomné intrigánstvo, najmä zo strany krutej kráľovnej Cersei, potrvá.

Do vojny proti mŕtvym pôjdu živí vyzbrojení dračím sklom a ohňom a z nepriateľov sa azda stanú na okamih spojenci, aby porazili smrť a mali o čo súperiť.

Šesť rokov rozohrávané pletky medzi rodinami, súrodencami – výnimkou nie sú ani sestry Arya a Sansa Starkové, ktoré sa po dlhoročnom odlúčení stretli na Zimohrade – sú v siedmej sérii potlačené, hrdinovia dusia nenávisť a tíšia hrdosť, ochromení strachom z naozajstnej hrozby. Tú predstavujú mŕtvi za Múrom. Teraz majú všetci spoločný problém a je otázne, ako sa ich "rokovania” a malicherné škriepky vyvinú.

Vyčítať seriálu, že s blížiacim sa finále poľavuje, konkrétne, že prináša chybné kroky narúšajúce logiku mytológie rozprávkového sveta – ako schopnosť postáv precestovať pol sveta švihnutím dračích krídel a stretnúť sa s úhlavnými nepriateľmi, zatiaľ čo počas uplynulých epizód sme sledovali ich príbehy kvôli diaľkam prevažne paralelne, nie je na mieste, podobne ako pomalé postupovanie mŕtvych za stenou. V rámci rozprávania sú možno rušivé, no premyslený dej vďaka tomu výborne graduje.

Siedma séria je vyváženou dramatickou zmesou, priniesla dojemné stretnutia po rokoch – súrodencov, najväčších nepriateľov a hlavných protagonistov Jona Sneha a Daenerys, medzi ktorými navyše preskočila iskra a okrem romantiky a bojov sa aj naďalej inteligentne taktizuje, zrádza a prekvapivo pomstieva.

Nezostane kameň na kameni

"Draky sú zázrak, aký tu nebol tisícky rokov, ty si to dokázala, ľudia veria, že si výnimočná. Ak však svoju silu použiješ na ničenie, budeš rovnaká ako všetci ostatní.” Šľachetný Jon Sneh, za každých okolností verný pravde a cti, má spolu s pobočníkom a radcom Tyrionom na dračiu matku Daenerys ten najlepší vplyv.

Šachovnica sa vyprázdňuje a pešiaci sa zhromažďujú nielen v snahe zachovať rod, ale aj poľudštiť svet. Pred tým, ako sa Sneh a Daenerys pustia do tejto misie, musia presvedčiť a spojiť nepriateľov a zachrániť krajinu. Po tom, čo sa udialo v poslednej časti siedmej série je viac ako jasné, že nastávajúce finále zaručí, že vo svete Siedmich kráľovstiev nezostane stáť kameň na kameni. O to väčším zadosťučinením bude postaviť nový svet na šľachetných základoch, ktorými sa riadia spomínaní hlavní hrdinovia. Ak však železný trón vybojuje strana Lannisterovcov… Rozprávka sa pomaly končí a zdá sa, že tvorcovia si dávajú čoraz viac záležať, aby Hra o tróny zanechala okrem naturálneho násilia, erotiky a prešpekulovaných intríg v divákoch aj mikroskopický morálny odkaz, stavajú ho na šľachetnom a odvážnom archetype rytiera oddaného pravde.

Na to, ako to s hrdinami dopadne, si ešte počkáme, vyvrcholenie vojnových a rodinných intríg v ôsmej sérii sa dostane na obrazovky najskôr o rok, ale pravdepodobne až o dva. Posledná séria sa totiž začne nakrúcať na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #siedma séria