V Toronte skúšajú šťastie Nina aj Magic Moments

Jednu z najväčších a najprestížnejších filmových prehliadok na svete, festival v Toronte, otvorila včera svetová premiéra snímky Borg/McEnroe.

08.09.2017 12:00
Bibiana Nováková Nina Foto:
Herečka Bibiana Nováková v hlavnej úlohe filmu Nina.
debata

Tenisový súboj storočia vo finále Wimbledonu v roku 1980 preniesol na plátno dánsky režisér Janus Metz a hlavné úlohy zveril Shiovi LaBeoufovi (McEnroe), Sverrirovi Gudnasonovi (Borg). Medzi stovkami filmov z celého sveta, ktoré v Toronte uvedú, budú tento rok aj dva slovenské filmy. V sekcii Súčasná svetová kinematografia premietnu v sobotu v severoamerickej premiére nový film režiséra Juraja Lehotského Nina a v krátkometrážnej súťaži sa bude o cenu uchádzať študentská snímka Magic Moments slovenskej režisérky Martiny Buchelovej.

"Som úprimne rád, že do sveta prinášame slovenský film s dôležitou celospoločenskou témou. Veľmi ma zaujíma, ako prijmú náš pohľad ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA,“ povedal režisér Juraj Lehotský. V Toronte sa premietal aj jeho celovečerný dokumentárny debut Slepé lásky, ocenený aj v Cannes, a takisto jeho hraný debut Zázrak.

Nina je príbeh 12-ročného dievčaťa, ktoré sa musí vyrovnať s rozvodom svojich rodičov. Ninu si zahrala Bibiana Nováková, ako jej mama vo filme debutuje choreografka a režisérka Petra Fornayová a otca stvárnil Robert Roth. "Nie som ani prvý ani posledný, komu sa podobný príbeh ako tento filmový prihodil. A samozrejme poznám kopec ľudí, ktorí si prešli alebo prechádzajú niečím podobným a udržiavajú v zvláštnej hybernácii svoj partnerský vzťah alebo kontakt s dieťaťom. Tento film ukazuje, aké je to kontraproduktívne a ako sa to človeku môže škaredo vrátiť,“ povedal Roth. Jeho filmová dcéra Bibiana Nováková v skutočnosti tiež pochádza z rozvedenej rodiny. "Ale u nás to našťastie nebolo ako v tomto filme. Ale keď sme nakrúcali, predstavila som si, ako by som sa cítila, keby sa naši stále hádali, a to hranie potom išlo samo. Režisér mi hovoril, že je to smutný film a že mám hrať smutne, ale súčasne zostať prirodzená. Keď si film pozrú dospelí, mal by ich upozorniť na to, aby sa nezamýšľali len nad tým, čo je dobré len pre nich, ale aj nad tým, čo je dobré pre dieťa,“ povedala Nováková.

Po uvedení v Toronte čaká Ninu slovenská predpremiéra na piešťanskom festivale Cinematik a do slovenskej distribúcie príde už 21. septembra.

Režisérka Martina Buchelová. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Martina Buchelová Režisérka Martina Buchelová.

V súťaži krátkych filmov uvádza Toronto aj študentskú snímku Magic Moments Martiny Buchelovej – príbeh dvoch sestier, ktoré, kým sa im rodičia snažia zabezpečiť živobytie, sa o seba musia starať prakticky samy. „Keď sme mali Magic Moments hotové, prihlásili sme film na festival klasicky cez prihlasovaciu formu a oni sa nám ozvali. Neverili sme, že nás vyberú, pretože sa dlho neozývali, no napokon po nás chňapli. Bolo to úplné prekvapenie,“ povedala nedávno v rozhovore pre Pravdu režisérka. „Magic Moments sme dlho upravovali, robila sa hudba, prestrihávali sme to. Som preto rada za všetkých, ktorí na tom filme spolupracovali, že bol docenený. Robili sme ho pre nás, nie aby sa dostal na festival, a o to viac ma teší, že sa tam dostal. Od Toronta čakám, že tam uvidím dobré filmy a dúfam, že to prinesie zaujímavé kontakty, možno koproducentov na ďalšie projekty. Nečakám, že po Toronte pôjde všetko ľahko a ozve sa mi osemnásť ľudí, ale je to dobrý posun k tomu, aby človek mohol ako filmár lepšie fungovať,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Lehotský #Nina