Učiteľka zaujala Ameriku, je aj v oscarovskej knižnici

Slovensko-český film Učiteľka režiséra Jana Hřebejka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry pokračuje na úspešnej púti svetom.

09.09.2017 12:00
Zuzana Mauréry Učiteľka Foto:
Zuzana Mauréry v snímke Jana Hřebejka Učiteľka stvárnila hlavnú úlohu.
debata

Odštartoval ju pred vyše rokom na festivale v Karlových Varoch, odkiaľ si Zuzana Mauréry odniesla cenu za najlepší ženský herecký výkon. To, ako stvárnila súdružku učiteľku Drazdechovú, sa viac než pozdáva aj recenzentom v Amerike.

„Mauréry narába so svojou postavou s takou prirodzenosťou a istotou, že robí pani Drazdechovú nielen úplne dôveryhodnou, ale tiež dosť desivou,“ napísal napríklad portál Screendaily.com už po uvedení v Karlových Varoch. Portál San Francisco Examiner teraz chváli Hřebejkla aj Jarchovského, dodáva však: „Akokoľvek, najlepšia je Mauréry, ktorá filmu poskytuje jedinečnú komickú protagonistku. Monštruóznu manipulátorku, ktorá je sama obeťou pokriveného systému.“ A Učiteľku chváli aj Kenneth Turan v Los Angeles Times. „Sila Učiteľky v skutočnosti spočíva v tom, že krásne funguje na paralelných úrovniach. Podobne ako pozoruhodné filmy z krajín východnej Európy, ktoré sa pravidelne objavovali počas sovietskej éry, aj tento spája príbeh o ľudských charakteroch s problémami spoločnosti,“ píše a tiež vydvihuje brilantný výkon Zuzany Mauréry, takisto ako recenzia v The New York Times. Snímku si všimol aj portál BBC, ktorý ju zaradil do desiatky filmov, ktoré treba v septembri vidieť. Okrem Učiteľky odporúča Matku Darrena Aronofského, novinku Matthewa Vaughna Kingsman: Zlatý kruh či novú adaptáciu bestselleru Stephena Kinga To.

Okrem Ameriky a Kanady je Učiteľka od 1. septembra aj v argentínskych a estónskych kinách, od piatku sa premieta s dabingom v širokej distribúcii v Taliansku, francúzski diváci film uvidia v októbri. Od premiéry uviedli Učiteľku do distribúcie v mnohých európskych krajinách, ale aj v Izraeli, Austrálii a na Novom Zélande.

Úspech v európskych kinách sa zrejme podpísal aj pod to, že Učiteľka sa dostala do širšieho výberu 51 filmov, ktoré majú šancu zabojovať o Európske filmové ceny.

O Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov sa síce Učiteľka uchádzať nemôže, pretože tento rok už nespĺňa podmienky a vlani ju vo výbere slovenských akademikov tromfla Eva Nová. Učiteľke sa však dostalo zadosťučinenia v podobe toho, že jej scenár si od prekvapenej producentky snímky Zuzany Mistríkovej vyžiadala oscarovská knižnica, teda Knižnica Akadémie filmových umení a vied, aby ho zaradila do svojej stálej kľúčovej kolekcie. Obsahuje asi 15-tisíc scenárov amerických a zahraničných snímok od roku 1910 až po súčasnosť. Vo svojej zbierke má ešte jeden scenár Petra Jarchovského. Ide o scenár k filmu Musíme si pomáhať, ktorý bol v roku 2001 nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľka #Zuzana Mauréry