Benátskeho Zlatého leva zožral tajomný vodný muž

Fantasy triler The Shape of Water (Tvar vody) súčasného nekorunovaného kráľa imaginácie Mexičana Guillerma del Tora získal ako jeden z horúcich favoritov Zlatého leva pre najlepší film na tohtoročnom filmovom festivale v Benátkach.

11.09.2017 08:42
Guillermo del Toro Foto: ,
Najlepším filmom tohtoročných Benátok je fantasy The Shape of Water (Tvar vody) režiséra Guillerma del Tora.
debata

V sobotu vyhlásili víťazov 74. ročníka najstaršieho filmového podujatia na svete a medzi ocenenými prekvapujúco nefigurovalo meno Darrena Aronofského (Čierna labuť). Okolo jeho novinky Mother!, trileru o nepozvaných hosťoch s Jennifer Lawrence a Javierom Bardemom v hlavných úlohách, sa však počas uplynulého týždňa diskutovalo azda najviac a zahraniční recenzenti ho jednohlasne odmeňovali plným počtom hviezdičiek.

Veľkú cenu poroty získal izraelský režisér Samuel Maoz za snímku Foxtrot a Strieborný lev pre najlepšieho režiséra skončil v rukách debutujúceho Francúza Xaviera Legranda. Filmár zaujal porotu drámou Jusqu'? la Garde (Starostlivosť o dieťa). Legrand sa zameral na priebeh rozvodu a jeho následky na dospievajúceho syna, o ktorého opateru sa rodičia hašteria. S obdobnou témou sa vysporadúva aj slovenský režisér Juraj Lehotský v vo filme Nina, ktorý má momentálne premiéru na festivale v Toronte.

Del Toro za sebou nechal v hlavnej súťaži dokopy dvadsať konkurentov, okrem Aronofského aj Tunisana Abdellatifa Kechicheho, ktorý má už z Benátok Strieborného leva za film Kuskus aj cenu pre najlepší debut (La faute à Voltaire 2000). Jeho najnovší film Mektoub, My Love: Canto Uno tento rok v konkurencii súťaže neobstál, v kinách ho však viacerí kinofili vrelo privítajú, ostatne ako ďalšie filmy, ktoré sa na festivale s povestne veľmi kvalitnou dramaturgiou premietali. Otvárací film, sci-fi komédia Dowsizing (Zmenšovanie) v hlavnej úlohe s Mattom Damonom, ktorý tento rok sprevádzal v Benátkach aj súťažnú snímku Suburbicon: Temné predmestie v réžii Georgea Clooneyho, sa dostane do našich kín začiatkom budúceho roka.

Nielen zručný režisér

Novinka anglického režiséra a scenáristu Martina McDonagh Three Billboards Outside Ebbing, Missouri s obľúbenou herečkou nielen bratov Coenovcov Frances McDormandovou v úlohe matky, ktorá príde v malom mestečku o dcéru a okolnosti ju privedú do bizarného konfliktu s miestnym šerifom, si odniesla cenu pre najlepší scenár. Prihliadnuc na McDonaghovu schopnosť nápadito narúšať stereotypy drsných žánrov a kombinovať ich s prvkami psychologickej drámy či s dokonale absurdným humorom, čo predviedol už vo filmoch V Bruggách a Sedem psychopatov, je ocenenie v tých najpovolanejších rukách. McDonagh je skvelý rozprávač, konflikt a gradácia príbehu sa u neho odvíjajú v závislosti od psychologických premien hrdinov, často v hraničnej situácii, ktorí sa pod náporom okolností stávajú v interakcii s okolím, ale aj so sebou samými prekvapujúco nevyspytateľnými.

Cenu pre najlepšiu herečku získala Charlotte... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Rampling Charlotte Cenu pre najlepšiu herečku získala Charlotte Rampling.

Labyrint lásky

„Okúzľujúca, excentrická autorská imaginácia, odovzdanie artovosti, empatia a senzitívne vnímanie každého otvoreného póru,“ nadchýna sa nad del Torovým oceneným filmom recenzent magazínu Variety. The Shape of Water je vraj režisérovým najlepším filmom od čias jeho na dvoch Oscarov nominovaného fantasy Faunov labyrint. The Shape of Water je podobne ako spomínaný režisérov zatiaľ najúspešnejší film znepokojujúcou dospeláckou rozprávkou.

Del Torovým predposledným filmom bola hororová romanca Purpurový vrch a osudy hrdinov tu do veľkej miery definovalo chladom presiaknuté viktoriánske sídlo. Mladá Edith (Mia Wasikowská) sem prichádza ako mladomanželka záhadného, melancholického cudzinca, ich lásku však poškvrnia rodinné tajomstvá a temné sily. Komorný príbeh zamotá mladá, krásna švagriná a dom postupne odhaľuje zvrátenosť súrodencov. The Shape of Water je tiež zasadený do minulosti, odohráva sa počas studenej vojny a je romancou nemej upratovačky (Sally Hawkinsová) a záhadnej vodnej bytosti, do ktorej sa dievčina zamiluje.

Béčkový horor, melodráma, noir v kombinácii s muzikálom? Prečo nie. Del Toro okrajové žánre, ktoré by iní hollywoodski režiséri obišli okľukou, dokonale ovláda a ako estét puntičkár do detailov šperkuje scénu, kostýmy aj mimoriadne atmosférickú hudbu.

„Fantasy je veľmi politický žáner, ale prvé, čo musíme tu a teraz v politike vyriešiť, je vyjsť zo strachu a nájsť lásku, pretože žijeme v časoch, keď sú obavy a cynizmus používané na presviedčanie, a preto prvou povinnosťou každého, hneď po zobudení, by mala byť viera v lásku,“ povedal ocenený Guillermo del Toro v Benátkach počas tlačovej konferencie.

Výber víťazov 74. ročníka filmového festivalu v Benátkach

  • Zlatý lev pre najlepší film: The Shape of Water/ Tvar vody (réžia Guillermo del Toro)
  • Veľká cena poroty: Foxtrot (réžia: Samuel Maoz)
  • Strieborný lev za najlepšiu réžiu: Xavier Legrand (Jusqu'? la Garde/ Starostlivosť o dieťa)
  • Najlepšia herečka: Charlotte Ramplingová (Hannah)
  • Najlepší herec: Kamal Bašá (The Insult/ Ukážka)
  • Najlepší scenár: Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
  • Najlepší film sekcie Horizonty: Nico, 1988 (réžia Susanna Nicchiarelli)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky 2017 #The Shape of Water