Jake Gyllenhaal: Konečne som si zahral superhrdinu

Asi ani neexistuje filmová úloha, ktorú by Jake Gyllenhaal nezahral na výbornú.

13.09.2017 14:09
debata

Sympatický herec, ktorý začal svoju kariéru, keď mal iba 10 rokov, si zámerne vyberá úlohy, pre ktoré musí siahnuť až na dno svojich hereckých schopností. Inak to nebolo ani v dráme Stronger (Silnejší), ktorá mala svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

Jake Gyllenhaal a obeť teroristického útoku na... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Jake Gyllenhaal Jake Gyllenhaal a obeť teroristického útoku na Bostonský maratón Jeff Bauman, ktorého herec stvárnil vo filme Stronger.

Gyllenhaal stvárnil vo filme postavu Jeffa Baumana a jeho zložitú cestu k zotaveniu a znovunájdeniu zmyslu života po tom, čo v apríli 2013 prežil teroristický útok. Keď čakal v cieľovej rovinke Bostonského maratónu na svoju priateľku Erin Hurley, ktorá sa ho zúčastnila, v dave vybuchla bomba a Bauman bol medzi zranenými. V nemocnici mu neskôr amputovali obe nohy. Skutočný príbeh dostal filmovú podobu vďaka režisérovi Davidovi Gordon Greenovi. Jake Gyllenhaal sa na filme podieľal herecky aj produkčne. Jeffovu priateľku, dnes už manželku Erin, si zahrala kanadská herečka Tatiana Maslany.

Samotnému bombovému útoku sa dej filmu venuje len okrajovo, v centre pozornosti tejto nesmierne emotívnej snímky je vôľa žiť. "Nech už prechádzame v živote čímkoľvek, Jeff je dôkazom toho, že všetko sa dá zvládnuť,” uviedol v Toronte Gyllenhaal, ktorý sa s Baumanom počas nakrúcania veľmi zblížil. Kvôli autenticite spolu riešili všetko, ako z osudného dňa, tak i z týždňov a mesiacov, ktoré nasledovali potom. Jedným z najťažších detailov bola otázka oblečenia a tenisiek, ktoré mal Jeff Bauman v deň výbuchu na sebe. Spomienka na to Baumanovi pripomenula moment, keď mu v nemocnici amputovali obe dolné končatiny a zvládal to celé ťažko. Nechcel, aby sa vo filme pokračovalo. S výslednou podobou filmu je však spokojný a spolu s hercami a režisérom sa zúčastnil slávnostnej premiéry v Toronte. Pre médiá s úsmevom uviedol: "Bol to neskutočný pocit pozrieť si film spolu s divákmi v kinosále, no ja nie som stavaný na červené koberce, neviem, čo mám na nich robiť. Cítim sa však nesmierne poctený, že ma vo filme stvárnil práve Jake.“

Stronger je príbeh, ktorý sa nekončí záverečnými titulkami. Stále pokračuje a v očiach mnohých je mladý Bostončan hrdina. On sám sa tak ale necíti: "Ľudia ma označujú za hrdinu, no pre mňa sú hrdinovia všetci, ktorí mi pomohli prežiť. Ľudia, ktorí ma zachránili, policajti, ktorí boli na mieste činu, keď sa to stalo, zamestnanci nemocnice, ktorí sa o mňa starali. Hrdinkou je pre mňa moja manželka, ktorá pri mne celý čas stála, a moja mama,“ vyjadril sa Bauman, ktorého dnes už trojročná dcéra mu dala novú chuť do života.

Byť silný znamená naučiť sa žiť aj napriek bolesti. "Práca na tomto filme mi ukázala, že ak je niekto citlivý, otvorený a úprimný o svojich nedostatkoch, robí ho to jedným z tých najsilnejších ľudí, akých poznám,“ vyznal sa Gyllenhaal, ktorého výkon vo filme by mnohí kritici a novinári radi videli ocenený soškou Oscara. "Novinári sa ma často pýtajú, kedy si aj ja zahrám nejakého superhrdinu a ja mám pocit, že som si ho konečne zahral. V tomto filme,“ s úsmevom zakončil Jake Gyllenhaal.

AUTORKA JE SPOLUPRACOVNÍČKA PRAVDY

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jake Gyllenhaal #Stronger