Clooney spravil z čiernej komédie politickú satiru

Film Suburbicon: Temné predmestie má všetky predpoklady na úspech. Skvelé herecké obsadenie, scenár od bratov Coenovcov, Georgea Clooneyho ako režiséra, dokonalé kostýmy a kameru.

16.09.2017 16:00
George Clooney, Julianne Moore a Matt Damon Foto: ,
George Clooney, Julianne Moore a Matt Damon uviedli na festivale v Toronte film Suburbicon: Temné predmestie.
debata

Napriek tomu ho filmoví kritici počas Medzinárodného filmového festivalu v Toronte nešetrili. Snímka vychádza z originálneho scenára bratov Joela a Ethana Coenovcov z deväťdesiatych rokov. Satirická krimikomédia s poriadnou dávkou násilia je typickou coenovskou zmesou žiarlivosti, chamtivosti a hlúposti. Fakt, že George Clooney a Grant Heslov k originálu dopísali pasáže založené na skutočných udalostiach z malého mestečka na juhu Ameriky okolo roku 1957, jej podľa niektorých ublížil. Pôvodne čierna komédia sa premenila na politickú satiru reagujúcu na pretrvávajúci problém rasovej neznášanlivosti v Amerike. Film istým spôsobom reflektuje hlboké rozčarovanie Američanov z nástupu prezidenta Donalda Trumpa a jeho politiky.

Príbeh sa odohráva v Suburbicone – idylickej, pokojnej predmestskej oblasti, v ktorej žije predovšetkým biele obyvateľstvo, a pozostáva z dvoch dejových línií. Prvá sa zaoberá násilnosťami spojenými s terorizovaním afroamerickej rodiny, ktorá sa do mestečka prisťahovala a je neprávom obviňovaná zo smrti jednej z jeho obyvateliek. Tá druhá sleduje príbeh rodiny Lodgeovcov, ktorých navonok dokonalý život je v skutočnosti plný násilia, chamtivosti a klamstiev. A kým sa celá pozornosť a agresivita obyvateľov sústreďuje na nových obyvateľov, nikto nedáva pozor na skutočný zločin odohrávajúci sa v dome cez ulicu.

V hlavných úlohách sa predstavia Matt Damon a Julianne Moore. Vo filme si pôvodne zahral aj Josh Brolin, jeho scény však neskôr vystrihli: „V čase, keď sa film nakrúcal, vyhral voľby Trump, a hoci boli pasáže s Brolinom tie najvtipnejšie, akosi to zmenilo celý tón filmu. Je jedno, na koho strane ste, ľudia sú všeobecne viac sklamaní, rozčarovaní a nahnevaní na seba, na tých okolo nás, na to, kam mieri tento svet,“ priblížil film v Toronte Clooney.

Hlavnej detskej úlohy, ktorá je pre film ťažisková, sa zhostil britský herec Noah Jupe. Clooney si prácu s ním nevie vynachváliť: „S deťmi som pracoval veľakrát, najmä keď som nakrúcal Pohotovosť. Väčšinou to boli deti, ktoré tam chceli mať rodičia a bolo to poznať. Tento chlapec je fenomenálny herec a dúfam, že ho uvidíme ešte v mnohých ďalších filmoch,“ spomenul.

Snímka Suburbicon: Temné predmestie je Clooneyho v poradí šiesty režisérsky počin a ako tvrdí, najťažšie zo všetkého bolo delikátne vyvážiť tón filmu. „Tón je to, na čom film uspeje alebo sa potopí. Predovšetkým v tomto žánri,“ uviedol. Nech sú už reakcie na film akékoľvek, faktom ostáva, že podnietil ľudí k dôležitej diskusii.

Suburbicon, ktorý príde do slovenských kín v novembri, je jedným z titulov, ktoré sa v týchto dňoch usilujú o Cenu divákov (People's Choice Award) počas Medzinárodného filmového festivalu v Toronte. Najlepší film vyberú diváci spomedzi všetkých premietaných diel a vyhlásia ho v nedeľu 17. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Toronto #Suburbicon: Temné predmestie