Guillermo del Toro: Pri pravej láske ľahko strácame slová

The Shape of Water (Tvar vody) je emotívnym príbehom o láske, o samote, o boji dobra a zla. Na prvý pohľad rozprávka o kráske a zvierati pre dospelých je v skutočnosti ďalším majstrovským dielom režiséra Guillerma del Tora, ktoré vo vás zanechá hlboký umelecký zážitok. Na festivale v Benátkach získal nedávno Zlatého leva.

20.09.2017 07:00
The Shape of Water Foto:
V snímke The Shape of Water prerastie priateľstvo Elisy a vodného tvora do lásky.
debata

Novinka mexického režiséra sa nakrúcala v Toronte, kde del Toro momentálne žije a tvorí. O to viac si cení fakt, že mohol svoju fantasy drámu odprezentovať kanadskému publiku na tunajšom festivale.

Dej filmu sa odohráva v Amerike v roku 1963. Osamelá Elisa, ktorá je od narodenia nemá, upratuje po nociach vo vládnom laboratóriu. Keď doň jedného dňa privezú tajomného obojživelníka, jej zvedavosť je väčšia ako strach z prípadných následkov. Elisa a vodný tvor sa zblížia a postupom času ich priateľstvo prerastie do lásky. Situácia sa skomplikuje, keď sa ho pokúsi dostať z laboratória a zachrániť ho tak pred zabitím.

Sally Hawkinsová a Guillermo del Toro na... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
The Shape of Water Guillermo del Toro Sally Hawkinsová a Guillermo del Toro na festivale v Toronte.

Del Toro je známy svojou vášňou pre rôzne monštrá a obludy, príbeh o vodnom tvorovi v sebe však skrýva aj inú symboliku. „Voda je živel, ktorý mi akýmsi spôsobom imponuje. Viem, že na to nevyzerám, ale som skvelý plavec a potápač. Potápal som sa už ako malý. Chýbalo málo a chodil by som na súťaže. Väčšina detí sníva o tom, že raz budú vedieť lietať. Mojím snom bolo vedieť dýchať pod vodou,“ prezradil svoju inšpiráciu režisér.

Do role obojživelníka obsadil herca Douga Jonesa, s ktorým spolupracoval niekoľkokrát predtým. Jeho výška, štíhla stavba tela, fakt, že má skúsenosti ako mím a jeho schopnosť hravo prepojiť postoj matadora s ladným vlnením bokov, ktoré od neho rrežisér vyžadoval, z neho spravili ideálneho kandidáta na postavu.

Sally Hawkinsová stvárňuje Elisu. Vo filme takmer vôbec neprehovorí, no vďaka jej emotívnemu výkonu nezostane jedno oko suché. Prípravy na jej rolu si vyžadovali hodiny tanca, výučbu znakovej reči a praktizovanie komunikácie očami a výrazmi tváre. „Prípravy boli dosť náročné, ale to mi neprekáža. Rada sa učím nové veci a stále sa zdokonaľujem. Guillermo mi dal naštudovať staré videá Laurela a Hardyho, Charlieho Chaplina a Audrey Hepburnovej, ktoré mi pomohli pochopiť, ako sa dá najlepšie komunikovať bez slov,“ spomínala si Hawkinsová.

„Od začiatku som vedel, že postava Elisy bude nemá, pretože verím, že pri pravej láske ľahko strácame slová. Žiadne slová nedokážu vykresliť emócie,“ pokračoval del Toro, ktorý má na svojom režisérskom konte filmy ako Hellboy, Faunov labyrint či gotický horor Purpurový vrch.

Guillermo del Toro je režisér, ktorého filmy divákov prenesú cez hranice všednosti. Nesmierne si potrpí na vizuálnu a hudobnú stránku, čo filmový zážitok ešte viac umocní. The Shape of Water, ktorý príde do slovenských kín 18. januára, je jeden z jeho najlepších filmov vôbec. Je ako kniha poézie, ktorú nepustíte z ruky, kým ju neprečítate celú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Guillermo del Toro #Toronto Film Festival #The Shape of Water