Hrdinka z Niny: Rozmýšľala som, že zdrhnem z kastingu

V jeden obyčajný školský deň prišla mojej mame esemeska z kastingovej agentúry, že ma chce vidieť režisér. Nemohla som tomu uveriť.

24.09.2017 12:00
Nina Bibiana Nováková Foto:
Hlavnú hrdinku snímky Nina stvárnila Bibiana Nováková.
debata

Vždy som túžila hrať vo filme. Na kasting prišlo vyše dvadsať dievčat podobných mne. Rozmýšľala som, že zdrhnem domov. Po prvom kole som nečakane postúpila do druhého, potom do tretieho kola a zrazu som tam zostala sama. Myslela som, že sa od radosti zbláznim. Ten deň bol pre mňa hádam najšťastnejší v živote. Neverila som tomu, že ja, obyčajné dievča budem hlavnou hrdinkou filmu.

Začiatky nakrúcania boli pre mňa ťažké. Trochu som sa hanbila pred toľkými pre mňa neznámymi ľuďmi. Neskôr som si na všetkých zvykla, skamarátila som sa s režisérom a ďalšími tvorcami filmu, a keďže boli ku mne všetci milí, zrazu bolo pre mňa všetko prirodzené. Pamätám si, ako ma zoznámili s mojím filmovým otcom Robom Rothom. Bol veľmi vtipný, smiala som sa už aj vtedy, keď ma prvýkrát pozdravil.

Celé nakrúcanie bola veľká zábava, aj keď to bol vlastne smutný film. Jeden z najsilnejších zážitkov bolo pre mňa strihanie vlasov. To bol obraz, ktorý sa nedal opakovať a musel sa podariť na prvýkrát. A zrazu som vyzerala ako chlapec. Keď som v noci prišla domov, na pohľad mojej mamy sa nedá zabudnúť. S rozospatými očami a otvorenými ústami zahlásila: „To si si naozaj musela ostrihať až tak nakrátko?!“

Ďalší silný zážitok bolo skákanie do Dunaja. Bolo chladno, dve hodiny v noci, všetci sa triasli na brehu v bundách a ja s klepotom zubov som sa musela tváriť, že je všetko v poriadku. Takmer polovica filmu bola nakrúcaná vo vode. Keďže som vo filme musela stvárniť výbornú plavkyňu, chodievala som už pred nakrúcaním, ako aj v priebehu nakrúcania na tréningy plávania dva- až trikrát do týždňa. Počas školy som toho mala naozaj veľa – škola, domáce úlohy, nakrúcanie, tréningy, dramatický krúžok. Z nakrúcania som často chodila domov až ráno. Ale stále to bolo pre mňa potešenie.

Režisér aj ostatní ma veľmi chválili, ako sa viem vcítiť do Niny, ale pre mňa to nebolo až také ťažké. Vedela som ju pochopiť aj vďaka tomu, že som si rozvodom rodičov prešla. Aj keď moji rodičia na seba v priebehu rozvodu a ani po ňom neútočili, aj tak som to ako asi žiadne dieťa nebrala pozitívne. Bolo mi ľúto Niny, ako sa s tým musela vyrovnať. Týmto by som rada odkázala všetkým rodičom, aby pri každom rozhodnutí o rozvode alebo rozchode nemysleli len na seba, ale aj na šťastie detí. Keď už sa inak nedá, aby aspoň po rozvode spolu dobre vychádzali. Nech deti nemajú pocit, že sa ich rodina úplne rozpadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Lehotský #Robert Roth #Nina #Bibiana Nováková