Na Jana Třísku si spomínajú Vášáryová, Huba aj Kňažko

Na Jana Třísku spomínajú jeho kolegovia Martin Huba, Emília Vášáryová, Milan Kňažko aj Zoroslav Záhon.

25.09.2017 18:39
Jan Tříska Obecná škola Igor Hnízdo Foto:
Jan Tříska ako učiteľ Igor Hnízdo vo filme Jana Svěráka Obecná škola.
debata

Martin Huba, herec, režisér

Neviem si predstaviť, čo by s Janom Třískom bolo, keby nebolo divadla a keby mu nebolo umožnené hrať. Na javisku sa spaľoval a práve tým si vykupoval právo hrať. Prejavoval tým vďačnosť osudu za to, že mu to bolo dopriate. Javisku a kamere podriadil celý svoj život, súkromný aj profesionálny, aj životosprávu a stravovacie návyky. Celá organizácia jeho života smerovala k tomu, aby podal čo najzodpovednejší a najlepší výkon. Kamera a divák boli pre neho zmyslom života. Jeho prítomnosť v dramatickom priestore som vždy považoval za misiu. Svojej práci sa obetoval a pri prinášaní obety pôsobil, že ho to robí ohromne šťastným. Vnímal som to ako prejav vďačnosti za to, že mu bolo umožnené na tých javiskách a pred tou kamerou stáť.

Emília Vášáryová, herečka

Je to veľmi zlá správa. Bol to môj priateľ a je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Dúfam, že to nebolo zo zúfalstva, ale šlo o nešťastnú náhodu. Viem, ako veľmi rád pracoval, aký bol perfekcionista. Udržiaval sa v kondícii, preto je to, čo sa stalo, veľmi zvláštne a prekvapujúce. Netrpezlivo čakám, že sa dozviem, čo sa vlastne stalo, či to polícia vyšetrí. Myslím na jeho rodinu. Je to veľká škoda, je mi to veľmi ľúto.

Milan Kňažko, herec

S Janom Třískom som sa zoznámil v roku 1962. Keď mal v 70. rokoch v Čechách problémy, hral v slovenských filmoch, napríklad v Život na úteku režiséra Jozefa Režuchu. Videl som ho vystupovať aj v Paríži a pred pár rokmi sme spolu účinkovali v českom filme Hranaři. Práve cestujem do Prahy, kde hrám predstavenie Shylock, ktoré mal pôvodne robiť Jan. Kvôli autonehode, ktorú mal pred niekoľkými rokmi v Kalifornii, však musel úlohu odrieknuť. Je mi veľmi smutno, že odišiel takýmto spôsobom, v jeho prípade predčasne.

Zoroslav Záhon, režisér

Poznal som ho z divadelných inscenácií a televízie. Bol to typ, ktorý nám do kolekcie hercov (spolupracovali na filme Tetované časom, pozn. red.) presne zapadol. Spolupráca s ním bola vynikajúca, ako aj s ostatnými hercami, no u Jana Třísku obzvlášť. Bol vždy perfektne pripravený a otvorený prijať nápady. Keď sa zjavil na pľaci, vždy priniesol do kolektívu dobrú atmosféru, čo sa prejavovalo pri spolupráci s ostatnými kolegami. Bolo to pekné, no, žiaľ, krátke obdobie, pretože emigroval a kontakt s ním sa prerušil. Opäť sme o ňom počuli až vtedy, keď sa vrátil a začal veľmi aktívne pracovať. Táto tragická udalosť je veľká škoda umelca, akým bol majster Tříska. Zostane po ňom mnoho pekných filmov, je však smutné, že všetky tie veci, ktoré pripravoval a mal rozpracované, už nikdy nedokončí. Bol to skvelý človek a budeme na neho s úctou spomínať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Milan Kňažko #Martin Huba #Emília Vášáryová #Jan Tříska #Zoroslav Záhon