Medzinárodný festival horských filmov v Poprade ponúkne 52 snímok

Festival ponúkne súťažné filmy z dvadsiatich krajín, medzi nimi bude aj šesť slovenských.

26.09.2017 14:00
Peter Hámor Foto: ,
Hosťom festivalu bude najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor.
debata

Už 25. ročník festivalu sa uskutoční od 11. do 15. októbra. „Do predvýberu sa nám prihlásilo 107 filmov, vybrali sme 52 súťažných. Čo sa týka Slovákov, ponúkneme premiéru filmu Pavla Barabáša Vábenie výšok aj film Viliama Bendíka Kroky na hrane, ďalej dva filmy od Erika Baláža, a to Nesmrteľný les a Život v oblakoch. Napokon, Roman Juríček sa nám predstaví s filmom Spolupráca generácií a Dalibor Lisý s filmom Slovensko na šnúrkach,“ povedala pre agentúru SITA riaditeľka festivalu Mária Hámorová. Festival sa bude konať na Mestskom úrade v Poprade, premietať však budú aj v kine Tatran, či v Kežmarku a Spišskej Novej Vsi.

Pozvanie na festival prijal tento rok legendárny poľský horolezec Wojtek Kurtyka, ktorý je známy svojimi náročnými výstupmi. „V Poprade okrem iného uvedie do života aj svoju knihu Čínsky maharadža, o ktorej preklad sa postarala Sylvia Galajda,“ informovala Hámorová. Diváci mohli počas minuloročného festivalu vidieť divadelné predstavenie na motívy tejto knihy. Ďalším hosťom bude najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor, ktorý v tomto roku výstupom na svoju poslednú nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí zavŕšil Korunu Himalájí. V skratke predstaví svojich 14 osemtisícoviek a projekt výstupu na Dhaulágirí. Na prezentáciu prídu aj jeho spolulezci Michal Sabovčík, Tomáš Petrík a Michal Gabriž. Ďalším hosťom bude rumunský horolezec Horia Colibasanu, ktorému sa tento rok podarilo samému vystúpiť zo severu na Mount Everest, uviedla Hámorová.

Rozhodovať o tom, kto získa Grand Prix Medzinárodného festivalu horských filmov, bude opäť trojčlenná medzinárodná porota. Tento rok ju bude tvoriť filmárka a žurnalistka Julia Poplawska z Poľska, režisér, filmár a spisovateľ Davide Riva z Talianska a lezec a filmár Ondřej Smrž z Českej republiky. Verejnosť sa dozvie výsledky v posledný deň festivalu, v nedeľu 15. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Medzinárodný festival horských filmov