Na Květu Fialovú spomínajú Kvietik, Vášáryová aj Kramár

Česká herečka zomrela vo veku 88 rokov. V mysliach jej slovenských kolegov zostane ako výnimočná žena s krásnym pohľadom na život.

26.09.2017 16:11
debata
Herečka Květa Fialová na archívnej snímke z... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Květa Fialová Herečka Květa Fialová na archívnej snímke z roku 2004.

Štefan Kvietik, herec

Na Květu Fialovú si spomínam najprv ako na fantastického človeka a potom ako na vynikajúcu herečku. Nekonečne som obdivoval jej krásny pohľad na život, jej pozitívne myslenie. Vždy keď som sa s ňou stretol, snažil som sa akýmsi duchovným dotykom prevziať jej nádherné pozitívne myslenie, jej bezoblačný pohľad na ľudí a na svet. Je to smutná správa, hoci som vedel, že Květa má zdravotné problémy, držal som jej palce, no zákon života je takýto. Škoda veľkého človeka, škoda veľkej herečky. Budem na ňu spomínať s úctou a vďakou. Som rád, že som mal tú česť, hoci len chvíľu, stáť po jej boku ako herecký partner.

Magda Vášáryová, herečka

Budem si ju pamätať ako nesmierne pracovitú, nekomplikovanú osôbku oplývajúcu humorom. Najradšej si robila vtipy zo seba. Keď začala starnúť, bavila sa tým, že ľuďom rozprávala rôzne vymyslené historky, aby ich pohoršila či vyviedla z miery, a veľmi dobre sa na tom bavila. Do posledných dní, kým ešte bola schopná, stála na javisku. Milovala obecenstvo, milovala hrať, a preto ležať v izbe a nepamätať si svoju minulosť nebolo niečo, čo by som jej priala. Je to smutné, pretože vždy keď sme sa stretli alebo si zavolali, vedela som, že sa dobre zasmejem. Smiech je soľou života, budem si musieť nájsť niekoho, kto ma dokáže rozosmiať tak, ako to vedela ona.

Maroš Kramár, herec

Z toho mála, čo som mal možnosť účinkovať s Květou Fialovou, mi utkvela v pamäti ako veľmi zvláštna, éterická žena. Mala v sebe niečo neskutočné. Počas našich stretnutí na mňa pôsobila ako veľmi príjemná pani, vynikajúca herečka a nádherná žena s neskutočne žiarivým pohľadom. Zostane tu po nej mnoho filmov, inscenácií, umenia, čo je krásne, pretože po mnohých zostávajú len diery.

Matej Mináč, režisér

Veľmi ma to mrzí. Květa bola ako trvalka, preto je pre mňa veľmi zvláštne hovoriť o nej v minulom čase. Roky sa nemenila, predstavovala také to noblesné, klasické herectvo. Spolupracovalo sa s ňou famózne. Bola herečka a zároveň mama. Starala sa, aby na natáčaní všetko príjemne a dobre fungovalo. Mala obrovský zmysel pre humor, bola s ňou vždy sranda. Prešla v živote ťažkými obdobiami, a tým si ten zmysel pre humor zaslúžila. Mohla si zo života strieľať a mať dobrú náladu, pretože vedela, o čom je. Verila v mystické sily, a rozhovory o zmysle života s ňou boli veľmi zaujímavé, človek stále premýšľa a hľadá, čo je za tým všetkým. Zosobňovala niekoľko ľudí, skvelú herečku, starostlivú mamu, veľmi veselého spoločníka a vešticu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Květa Fialová