V Divadle Malá scéna STU rozdali ceny Igric za rok 2016

Cenu Igric za hranú tvorbu pre kiná si prevzal Martin Štrba za kameru vo filme Masaryk.

29.09.2017 09:18
Zuzana Mauréry Učiteľka Foto:
Cenu Igric za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získala Zuzana Mauréry za hlavnú úlohu vo filme Učiteľka Jana Hřebejka.
debata

Sedemčlenná porota zložená z odborníkov z Literárneho fondu, Slovenského filmového zväzu a Únie slovenských televíznych tvorcov tento rok udelila ceny v kategóriách hraná tvorba pre kiná, filmová a televízna dokumentárna tvorba, animovaná tvorba, ženský a mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele a Igric za celoživotné dielo.

Cenu Igric za hranú tvorbu pre kiná si prevzal Martin Štrba za kameru vo filme Masaryk, ocenenie za filmovú a dokumentárnu tvorbu získal Miro Remo za réžiu dokumentu Richard Müller: Nespoznaný a v kategórii animovaná tvorba dostala sošku Vanda Raýmanová za réžiu animovaného seriálu Drobci. Zuzana Mauréry si odniesla Igrica v kategórii ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele za stvárnenie učiteľky Márie Drazdechovej v dráme Učiteľka Jana Hřebejka a sošku za mužský herecký výkon si prevzal Ivan Romančík za hlavnú postavu vo filme Manžel Ján s rodinou režiséra Pavla Čižmára.

V každej z menovaných kategórií porota zároveň odovzdala po dve tvorivé prémie. Medzi ocenenými sú režiséri Jan Buček, Juraj Nvota, Peter Hledík, Erik Praus, Martina Mikušová a Jan Bubeníček, herečky Zuzana Kronerová a Anna Šišková a herci Marián Geišberg a Vladimír Jedľovský. Tvorivú prémiu za televíznu dramatickú tvorbu získal režisér Stanislav Párnický za réžiu rozprávky Zázračný nos.

Do rúk mladým tvorcom zároveň poputovali Ceny Jána Fajnora. V kategórii hraná filmová a televízna tvorba získal cenu Pavol Čižmár za réžiu spomínaného filmu Manžel Ján s rodinou, v sekcii dokumentárna filmová a televízna tvorba si cenu prevzali Pavel Smejkal a Peter Zakuťanský za réžiu dokumentu Iná Hudba a v kategórii animovaná tvorba ocenila porota Evu Sekerešovú za réžiu filmu Jahodové dni.

Špeciálne uznanie poroty prevzala manželka zosnulého Ladislava Chudíka za jeho stvárnenie farára Janetku vo filme Červený kapitán, zvláštne uznanie patrí producentovi dokumentárneho cyklu RTVS Zlatá Lýra Vladimírovi Buriankovi a cenu Igric za celoživotný prínos slovenskej kinematografii udelili animátorovi Františkovi Jurišičovi.

Súčasťou slávnostného programu bolo aj vyhlásenie výsledkov ankety Klubu filmových novinárov.

K udeľovaniu cien Igric sa počas večera na pódiu vyjadrila členka poroty, dramaturgička Marína Juríčková. „Cena Igric je cenou slovenských tvorcov pre slovenských tvorcov a mala by vyjadrovať niečo v tom zmysle, že kým sa ľudstvo uzabáva k smrti, tak dovtedy by bolo fajn, keby sme si ešte vypočuli aj nejaké myšlienky a posolstvá. Sú to také staromódne slová, ktoré asi nie sú veľmi frekventované, ale predsa len sa opovažujem ich použiť a som veľmi rada, že práve v dokumentárnej tvorbe v minulom roku vzniklo veľmi veľa príspevkov, ktoré priniesli myšlienky a ktoré sa usilovali pravdivo zobraziť tú ‚neznesiteľnú ľahkosť bytia‘. Veľmi mi bolo na druhej strane ľúto, že sme nemohli udeliť Igrica za televíznu hranú tvorbu, no myslím si, že televízia predsa len vstáva z popola, a to práve cestou koprodukcií. Potešujúca bola aj animovaná tvorba a mňa osobne potešili veľmi dobré výsledky seriálovej televíznej tvorby. Je to vidieť práve v tom, že sme v tejto kategórii udelili viacero prémií,“ povedala. „V tomto ročníku výrazne absentovala televízna dramatická tvorba, kde v podstate bola prihlásená len druhá séria Tajných životov a jedna rozprávka. Je to dané časovou a finančnou náročnosťou takýchto projektov. Potešila však kategória Cena Jána Fajnora pre mladých tvorcov, kde bolo prihlásených viacero zaujímavých audiovizuálnych diel. Je to prísľub do budúcnosti. Mladí tvorcovia sa začínajú postupne presadzovať v našom, ale aj medzinárodnom audiovizuálnom priestore,“ dodala ďalšia členka poroty, pedagogička na VŠMU Darina Smržová.

Víťazné filmy si budú môcť záujemcovia a záujemkyne pozrieť v Divadle Malá scéna STU v piatok od 9:00 do 13:00. Televízny záznam zo slávnostného večera odvysiela RTVS na Dvojke.

Umelci, ktorí získali ceny Igric za rok 2016:

  • Cena Igric za hranú tvorbu pre kiná: Martin Štrba za kameru vo filme Masaryk
  • Cena Igric za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu: Miro Remo za réžiu dokumentu Richard Müller: Nespoznaný
  • Cena Igric za animovanú tvorbu: Vanda Raýmanová za réžiu animovaného seriálu Drobci
  • Cena Igric za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele: Zuzana Mauréry za hlavnú úlohu vo filme Učiteľka Jana Hřebejka
  • Cena Igric za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele: Ivan Romančík za hlavnú postavu vo filme Manžel Ján s rodinou režiséra Pavla Čižmára
  • Cena Igric za celoživotné dielo: František Jurišič
debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Štrba #Igric