Krvavá pani Viktora Kubala medzi archívnymi pokladmi

Animovaný film Viktora Kubala Krvavá pani (1980) vybrali do programu jedného z najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu vo francúzskom Lyone. Premietnu ho v polovici októbra v sekcii Archívne poklady a kuriozity spolu s ďalšími šiestimi filmami. V digitálne reštaurovanej podobe bude mať Krvavá pani v Lyone svetovú premiéru.

03.10.2017 07:00
Krvavá pani Viktor Kubal Foto:
Kubalova Krvavá pani ponúka mix romantiky a hororu.
debata

„Dostať sa do programu takého prestížneho festivalu venovaného audiovizuálnemu dedičstvu, akým je festival v Lyone, je pre každú krajinu a každý filmový archív obrovskou poctou. Veľmi si to vážime. Naša účasť v Lyone s filmom Krvavá pani je poctou nielen pre tento film a slovenskú kinematografiu, ale aj pre spôsob, akým Slovenský filmový ústav digitalizuje audiovizuálne dedičstvo vrátane samotného reštaurovania. Digitalizovali sme napríklad aj zvukovú stopu Svěrákovej Obecnej školy, ako aj filmu Obchod na korze, ktorý bude tiež uvedený v Lyone,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký.

V sekcii Archívne poklady a kuriozity uvedie festival v Lyone okrem Obchodu na korze a Krvavej panej aj fínsky horor Biely sob (1952) režiséra Erika Blomberga ovenčený cenou z festivalu v Cannes a Zlatým glóbusom, maďarskú romantickú drámu Kolotoč (1956) režiséra Zoltána Fábriho v hlavnej úlohe s Mari Töröcsikovou či libanonskú drámu Ila Ayn (1957) režiséra Georga Nassera, ktorá sa v Cannes uchádzala o Zlatú palmu.

Pri nakrúcaní Krvavej panej sa Kubal inšpiroval legendou o čachtickej panej. Mix romantiky a hororu, ktorý mal rozpočet takmer tri milióny korún, sa stal diváckym hitom – svojho času patril k najúspešnejším slovenským filmom v československých kinách. Krvavá pani vyjde už onedlho spolu s ďalším Kubalovým celovečerným filmom Zbojník Jurko a trinástimi krátkymi snímkami na Blu-ray a DVD pod názvom Best of Viktor Kubal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský filmový ústav #Viktor Kubal #Peter Dubecký #Krvavá pani