Televízne tipy Pravdy: Záchranca detí Nicholas Winton aj poctivec v politike

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 5. do 12. októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

05.10.2017 14:00
Nickyho rodina Foto:
Nickyho rodina je dokument o bývalom anglickom úradníkovi Nicolasovi Wintonovi, ktorý pomohol viac ako šesťsto židovským deťom v roku 1939 vycestovať z Československa.
debata

Štvrtok 5.10.

Sprostredkovateľ, HBO, 20.00
Rumunské filmy bývajú veľmi zaujímavé. V tomto sa mladý ambiciózny rumunský novinár, ktorý je na stáži vo Francúzsku, snaží urobiť rozhovor s dvoma neplnoletými rumunskými prostitútkami. Radu chce stretnutie s nimi za každú cenu (vrátili ich totiž domov do Rumunska), odstraňuje prekážky, ale odrazu začne pochybovať o svojom naliehaní a prostriedkoch, ktoré používa. Citlivá téma. Uvidíme, ako je spracovaná, ale Rumuni sú k sebe veľmi kritickí.

Gia, Cinemax, 21.55
O názve Gia sa v súvislosti s filmom píše: Nezabudnuteľné meno pre nezabudnuteľnú ženu. Poznali ju však najmä v Amerike, k nám sa chýr o nej v tom čase (60. a 70. roky min. st.) nedostal. Gia bola krásna modelka, obdivovaná, milovaná. Prinieslo jej to slávu, ale nie duševnú rovnováhu. Túlila sa do rôznych náručí, ničomu sa nechcela prispôsobiť. Búrlivý život vyvrcholil tým, že dostala AIDS a ako 26-ročná zomrela. Giu Curangi hrá mladá Angelina Jolie (film je z roku 1998). Okrem podmanivosti vystihla kontrast egoizmu a sebadeštrukcie u takýchto mimoriadne úspešných ľudí.

Nickyho rodina, ČT2, 22.30
Raritou je umelecky spracovaný dokument Mateja Mináča o bývalom anglickom bankovom úradníkovi Nicholasovi Wintonovi. Ten pomohol viac ako šesťsto židovským deťom v roku 1939 vycestovať z Československa a zachránil ich tak. Samotný čin je výnimočný, ale výnimočný je aj režisérov počin: V čase nakrúcania mal záchranca detí už 101 rokov!

Piatok 6.10.

Svet z vtáčej perspektívy: Reykjavík, Westmanské ostrovy, Island, Jednotka, 16.25
Kto by si nepozrel svet z nebeských výšin? Film to umožňuje. A – letí sa nad ozaj zvláštnym územím!

Nech žije sloboda!, Dvojka, 22.00
Výborný film o politike a jej zákulisí. Politikmi sa obyčajne stávajú ľudia s hrošou kožou, ktorí si nerobia veľké problémy z toho, čo narozprávajú a nastvárajú. Čo však, keď sa do politiky dostane úzkostlivo poctivý človek, filozof a úprimná duša? Prináša to pekné zmätky. V tomto talianskom filme ide o zámenu bratov – dvojčiat. Každý je celkom iný a zrazu sa ich pozície vymenia. Filozof je v politike! Čo to narobí?

Gangster KA, JOJ, 22.40
Český krimitriler podľa skutočných udalostí. Hlavnú postavu hrá Hynek Čermák, ktorý vie dobre zahrať každého zloducha. V skutočnosti sa však dal na fotenie nežných aktov a ženy sa mu s dôverou „oddávajú“.

Sobota 7. 10.

Zachráňte pána Banksa, JOJ Plus, 12.55
Walt Disney chce získať práva na román Mary Poppinsová. Žiada o stretnutie autorku knižky P. L. Traversovú, ale tá hollywoodskeho velikána odmieta. Keď však začne klesať predaj kníh, zmení názor. V roku 1961 sa stretnú a dva týždne sa dohadujú. Po veľkom boji osobností – o tom je príbeh – vznikne známy úspešný film Mary Poppinsová.

Váhavý profesor, FilmBox, 21.00
Dnes sa už veľa nečíta, ale literáti sú časté filmové postavy. Aj v tomto príbehu je Keith Michaels (Hugh Grant) scenárista, ktorý kedysi získal Oscara, ale už „vyhorel“. Kvôli peniazom prijme zamestnanie na bezvýznamnej vysokej škole a učí písať scenáre. Samozrejme, život napíše scenár špeciálne preňho: zamiluje sa do mladej slobodnej matky, ktorá je jeho žiačkou. Na spisovateľov, skrátka, ženy letia. Najmä, ak vyzerajú ako Hugh Grant.

Nedeľa 8. 10.

Dablér, FilmBox, 18.00
Romantická komédia, ktorá má veľmi dobré ohlasy: vtipná, inteligentná, zábavná. A ešte aj psychologicky prepracovaná. Istý zámožný muž sa ocitne v novinách spolu so svojou tajnou milenkou. Manželku treba oklamať a upokojiť. Nájde sa dablér, ktorý bude predstierať, že s exkluzívnou krásavicou chodí on. Na snímke sa totiž náhodne ocitol s dvojicou. „Mám bývať s modelkou a ešte mi za to budete platiť?“ pýta sa neveriacky neverného boháča. Milý humor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Mary Poppinsová #televízne tipy #Gangster Ka #Nickyho rodina