Filmové premiéry: Návrat Blade Runnera aj Ťažká duša ako vhľad do rómskych piesní

Od štvrtka 5. októbra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť sci-fi triler Blade Runner 2049, dokumentárny film Ťažká duša či víťaza Zlatého medveďa z Berlinále O tele a duši.

05.10.2017 16:00
Blade Runner 2049 Foto:
Hlavnú úlohu vo filme Blade Runner 2049 stvárňuje Ryan Gosling.
debata

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 sa odohráva tridsať rokov po prvom filme. Na scénu prichádza nový blade runner menom K (Ryan Gosling), aby odhalil tajomstvo, ktoré môže uvrhnúť zvyšky spoločnosti do chaosu. Jeho pátranie ho privedie až k bývalému blade runnerovi (Harrison Ford), ktorý bol tridsať rokov nezvestný…

Ťažká duša

Dokumentárny film Ťažká duša je vhľadom do sveta tradičnej rómskej hudby. Autori filmu sa v troch príbehoch snažia sledovať, akým spôsobom sa autentické žalostné piesne prenášajú z generácie na generáciu, respektíve, ako zanikajú. Ide vždy o vzťah detí a ich rodičov, či prarodičov, pretože práve pre rómsku rodinu je hudba dôležitým emocionálnym katalyzátorom. Tragikomické situácie dopĺňajú dokumentačné intermezzá, ktoré vznikli počas výskumných ciest etnomuzikologičky Jany Belišovej a jej tímu.

Ťažká duša TRAILER from mareksulik on Vimeo.

Hora medzi nami

Fotoreportérka Alex (Kate Winslet) sa ponáhľa na vlastnú svadbu, ktorá sa má konať za dva dni. Na letisku sa však vyskytnú neočakávané problémy a pravidelné lety sa zastavia v dôsledku blížiacej sa búrky. Na letisku sa stretne s Benom (Idris Elba), lekárom, ktorý sa ponáhľa na dôležitú operáciu. Keď sa týmto dvom náhodným pasažierom podarí nájsť pilota, ktorý s nimi odletí obom im odľahne. Ich radosť však vyprchá v okamihu, keď pilot dostane mŕtvicu a lietadlo sa zrúti na zem. Ben a Alex síce prežijú, ale ocitnú sa uprostred zasnežených hôr bez nádeje na záchranu. Vysielačka je zdemolovaná, pilot je po smrti a okolo nich je len sneh, hory, skaly a neobývaná divočina. Keďže let nebol ohlásený, nikto nehľadá stratené lietadlo.

O tele a duši

Maďarský film O tele a duši, prostredníctvom ktorého sa režisérka Ildikó Enyedi vrátila po dlhých osemnástich rokoch na medzinárodnú scénu, je nekonvenčná love story dvoch odlišne zmrzačených ľudí: starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Obaja hrdinovia, postupne ohromení zistením, že majú rovnaké sny, sa ich postupne pokúšajú spoločne plniť. Ľahko excentrická, taktilná i odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie sugestívne tematizuje dualitu bdelosti a snenia, beštiality a humanity, duše a tela. Film, ktorý nenásilne spája chladné pozorovanie a nezvyčajnú emocionalitu ťaží z výraznej vizuálnosti: z precíznych geometrických kompozícií, neokázalého prelínania lyrickosti a brutality, symbolického využitia farieb i sústredenej práce s hercami. Je to celkom pochopiteľné, že si práve tento film, ktorý medzi riadkami a pomocou snových metafor hovorí o mnohých súčasných spoločenských traumách, odniesol z tohtoročného Berlinále hlavnú cenu – Zlatého medveďa.

Brazil

Tak ako jeho snímka Dvanásť opíc, tak aj tu umiestil Terry Gilliam príbeh do ťažko definovateľného obdobia v budúcnosti, kde armády bezmenných úradníkov strikne dodržiavajú kancelársku etiku a na každom rohu ich sprevádzajú fantaskné prístroje modernej doby. Sam Lowry je tiež úradník. Sníva o živote mimo technológií len so ženou svojich snov. Stretáva sa s Jill, ženou z jeho snov. Nič však nie je také jednoduché ako sa zdá a systém nakoniec dostane každého.

Tá, ktorá odišla

V roku 1997 po tom, čo strávila tridsať rokov vo väzení, vstupuje Horácia do krajne odcudzeného sveta: jej manžel zomrel a hoci sa znova spojila so svojou dcérou, nemôže nájsť svojho syna. Čoskoro však rozpozná, čo sa nezmenilo – moc a výsady elít. Iróniou ostáva, že Horáciin bývalý aristokratický milenec Rodrigo, ktorý zosnoval jej uväznenie, je teraz sám lapený vo svojej zlatej klietke: rovnako ako jeho bohatí priatelia, aj on prestal vychádzať z domu kvôli eskalácii únosov zameraných na bohatých. Horácia sa rozhodne tejto hystérie využiť a pripravuje pomstu. Filmový solitér Lav Diaz opäť rozvíja tému filipínskych dejín s vyčerpávajúcou klinickou presnosťou a odhaľuje temné prúdy, ktoré dodnes formujú jeho zem.

Esá z pralesa

Mauric vyzerá síce ako obyčajný tučniak, ale vo vnútri jeho hrude bije statočné srdce tigra. Veď bol vychovaný hrdou a silnou tigricou. Mauricovým snom je stať sa najlepším bojovníkom kung-fu na svete. To však nebude vôbec ľahká úloha, pretože vyniká skôr neohrabanosťou a nemotornosťou, ale nedá sa mu odoprieť obrovská odhodlanosť a bojovnosť. So svojimi zvieracími priateľmi tvorí bandu známu ako Esá z pralesa, ktorá sa snaží udržiavať v džungli poriadok a spravodlivosť. Presne tak, ako to kedysi robila jeho matka tigrica. Na vedúce miesto v pralese si brúsi zuby zákerný žoldnier paviánov koala Igor, ktorý nadovšetko miluje chaos a so svojou armádou hlúpych opíc chce raz a navždy zničiť celú džungľu. Esá z pralesa sa neohrozene a nebojácne postavia tomuto zloduchovi na odpor, začína sa boj o prales.

debata chyba
Viac na túto tému: #Terry Gilliam #Lav Diaz #Ťažká duša #Blade Runner 2049 #Brazil