Ikonický agent 007 Roger Moore by sa dožil 90 rokov

Roger Moore stvárnil na plátne lámača ženských sŕdc agenta 007 až sedemkrát, najviac zo všetkých jeho predstaviteľov. Od búrlivého životného štýlu filmového hrdinu mal však na míle ďaleko. Ani zďaleka nebol taký záletník a radšej ako vodku či „pretrepané“ martini si v mladosti doprial pohárik kvalitnej whisky.

07.10.2017 16:00
debata
Roger Moore zomrel na rakovinu v máji 2017, v... Foto: SITA/AP
Roger Moore Roger Moore zomrel na rakovinu v máji 2017, v októbri by sa dožil 90 rokov.

„Keď som rolu dostal, prečítal som si Flemingove knihy. Ponúkali len málo náhľadu do charakteru, no predsa mi utkvel v pamäti motív, keď Bond ukončil jednu z misií zabíjaním. V skutočnosti ho vraždenie nebavilo, snažil sa len robiť svoju prácu najlepšie, ako vedel. To som považoval pri svojej postave za kľúčové,“ povedal herec v jednom z rozhovorov.

So špiónom, s ktorým sa zžil v bondovkách Žiť a nechať zomrieť (1973), Muž so zlatou zbraňou (1974), Agent, ktorý ma miloval (1977), Moonraker (1979), Len pre tvoje oči (1981), Chobotnička (1983) a Vyhliadka na smrť (1985), však rodeného Londýnčana spájal zmysel pre humor. Práve skvele mierené dialogické a situačné vtipy boli esenciálne a charakteristické pre jeho bondovky.

Roger Moore prebral štafetu po Škótovi Seanovi Connerym a Georgeovi Lazenbym v roku 1973. Mal vtedy 45 rokov, čo je pomerne vysoký vek, na rozdiel od jeho predchodcov i nasledovníkov. V role najslávnejšieho agenta na svete sa objavil v siedmich filmoch. Keď sa jej po dvanástich rokoch vzdal, odišiel na päťročnú hereckú dovolenku.

Roger Moore zomrel na rakovinu v máji 2017, v...
James Bond so zbraňou v ruke a obklopený...
+3Roger Moore, Tanya Robertsová (vľavo) a Grace...

Rogera Moorea označili za najpríznačnejšieho a najdefinitívnej­šieho Bonda spomedzi všetkých hereckých kolegov, ktorí sa zatiaľ v role vystriedali. Aktuálnym agentom 007 je Daniel Craig. Mooreove bondovky si diváci obľúbili najmä vďaka komike. Scenáristi sa vybúrili nielen v dialógoch, ale aj pri akčných scénach, ktoré miestami ústili až do absurdna. Moore sa však priznal, že by privítal, keby boli ešte odvážnejší.

Hercova šikovnosť spočívala v tom, že dokázal podčiarknuť absurditu „bondovstva“. Pripadalo mu vtipné, že tajného agenta 007 pozná úplne celý svet a každý vie dokonca aj to, aký drink pije. Rolu lámača ženských sŕdc, pijana a zabijaka vnímal s nonšalantným nadhľadom.

Moore nepochádzal z umeleckej rodiny, aj napriek tomu sa divadlu venoval už pred vojenskou službou. Keď si splnil občiansku povinnosť, skúšal šťastie v Anglicku, no napokon ho predsa odvialo do Hollywoodu. Tu sa najprv ostrieľal v televízii a neskôr s ním uzavrela zmluvu spoločnosť MGM.

Ako nováčik dvoril Elizabeth Taylorovej vo vedľajšej úlohe vo filme Posledný raz, čo som videl Paríž. Po niekoľkých filmových rolách sa venoval najmä televíznej tvorbe, ako hlavný hrdina v seriáli Zázrak či Maverick. Netrvalo dlho a každodennú prácu v televízii začal dopĺňať o ďalšie profesie, písal scenáre, režíroval a podieľal sa aj na úspešnom britskom seriáli Persuades!

Roger Moore sa venoval aj charitatívnej činnosti. „Som omnoho pyšnejší na to, že som vyslancom Unicefu, ako na všetky moje filmy. Jedinou výsadou celebrity je to, že má možnosť konať dobro. Ak by som to neurobil, bolo by to pekelné plytvanie.“

3-krát Roger Moore

  • Jamesa Bonda stvárnil v rokoch 1973 až 1985
  • Za charitatívnu činnosť si zaslúžil titul sir.
  • Zomrel na rakovinu v máji 2017, v októbri by sa dožil 90 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #James Bond #Roger Moore #Moonraker