Zomrel francúzsky herec Jean Rochefort známy aj z Angeliky

Vo veku 87 rokov zomrel francúzsky herec Jean Rochefort. Slovenskí diváci ho poznali napríklad zo série filmov o Angelike, kde stvárnil Françoisa Desgreza alebo z filmov o "veľkom blondínovi" s Pierrom Richardom.

09.10.2017 12:27
Jean Rochefort vo filme Návrat veľkého blondína... Foto:
Jean Rochefort vo filme Návrat veľkého blondína (1974).
debata (1)

Fúzatý herec, ktorý sa presadil predovšetkým v 70. rokoch, hral vo viac ako 100 filmoch. Jeho kariéra trvala šesť desaťročí. Počas nej získal niekoľkokrát francúzsku filmovú cenu Cézar, naposledy v roku 1999 čestného Cézara za celoživotné dielo.

„Najlepšie sa uplatnil v komédiach ako typ šarmantného muža, pod ktorého serióznym zovňajškom sa skrývajú rôzne zlozvyky,“ charakterizuje ho Encyklopédia svetového filmu. Rochefort začínal kariéru v divadle, k filmu sa dostal koncom 50. rokov.

Okrem spomínanej Angeliky a a komédií o veľkom blondínovi sa Rochefort objavil napríklad po boku Jeana-Paula Belmonda a Claudie Cardinale vo filme Cartouche (1962), s Belmondom hral aj v dobrodružnej komédii Muž z Hongkongu (1965). Luis Buñuel ho obsadil do svojho filmu Prízrak slobody (1974) a komediálny talent uplatnil aj v snímke Bože, ako hlboko som klesla! režiséra Luigiho Comenciniho (1974).

Rochefort zomrel v noci na dnešok v jednej parížskej nemocnici, kde bol hospitalizovaný už od augusta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Angelika #Jean Rochefort #Veľký blondín s čiernou topánkou