Jeanovi Rochefortovi bola Angelika na smiech

Muž s najslávnejšími fúzmi francúzskeho filmu. Aj taký prívlastok mal francúzsky herec Jean Rochefort, známy napríklad zo série filmov o Angelike alebo z komédií o veľkom blondínovi s Pierrom Richardom. Zomrel v noci z nedele na pondelok vo veku 87 rokov v nemocnici, kde ho prijali ešte v auguste. Napriek tomu, že úlohy, ktoré ho preslávili, boli nezriedka vedľajšie, často išlo o výrazné postavy. Spoločnosť UniFrance, ktorá sa stará o propagáciu francúzskeho filmu vo svete, nazvala Rocheforta v reakcii na jeho úmrtie nadčasovou komediálnou ikonou.

09.10.2017 18:30
Michelle Mercierová a Jean Rochefort (vpravo)... Foto:
Michelle Mercierová a Jean Rochefort (vpravo) vo filme Angelika a kráľ.
debata (1)

Slovenskí diváci Rocheforta poznajú najmä z romantickej kostýmovej série Angelika podľa románov Anne a Serga Golonovcov, v ktorej stvárnil Françoisa Desgreza, advokáta Joffreyho de Peyraca a neskôr veliteľa kráľovskej polície, ktorý markíze anjelov nezištne pomáhal. Túto úlohu, v ktorej mu asistoval pes Sorbonne, si zahral v trojici filmov – Angelika, markíza anjelov (1964), Skvelá Angelika (1964) a Angelika a kráľ (1965).

Bulvárny týždenník France Dimanche ho citoval, že úlohu zobral pre peniaze a neskôr sa za ňu hanbil. Keď ho neskôr s touto sériou spájali, dostával z toho vraj žihľavku. Podľa neho boli tieto filmy také zlé, až boli dobré. „Musel som veľa nakrúcať, aby som mal z čoho žiť, niekedy to boli aj filmy, ktoré ma nezaujímali. Volal som ich filmy na "ovos a seno“, pretože už vtedy som choval kone a musel som ich živiť tak ako seba," povedal herec a milovník koní v rozhovore pre denník Le Figaro pred štyrmi rokmi, v ktorom filmy o Angelike nazval vtipom. V inom rozhovore zase povedal, že v jeden deň dostanete scenár, ktorý sa vám zdá byť úplne nanič. Potom sa na druhý deň stretnete s vaším bankárom a zrazu už ten scenár nie je taký zlý.

Jean Rochefort, Ursula Andressová a Jean-Paul... Foto: Vides Cinematografica/csfd.cz
Jean Rochefort, Ursula Andressová a Jean-Paul Belmondo vo filme Muž z Hongkongu. Jean Rochefort, Ursula Andressová a Jean-Paul Belmondo vo filme Muž z Hongkongu.

Šarmantný komik

Herecká kariéra Jeana Rocheforta trvala vyše šesť desaťročí. Začínal v divadle po tom, čo vyštudoval parížske konzervatórium, ktoré navštevoval napríklad aj s Jeanom-Paulom Belmondom, Brunom Cremerom či Jeanom-Pierrom Mariellom. K filmu sa dostal koncom 50. rokov, keď stvárnil napríklad jednu z hlavných postáv v koprodukčnej sovietsko-francúzsko-talianskej agitačnej komédii Leon Garros hľadá priateľa (1960). Po boku Jeana-Paula Belmonda a Claudie Cardinale sa predstavil vo filme Cartouche (1962), s Belmondom hral aj v dobrodružnej komédii Muž z Hongkongu (1965). Luis Buñuel ho obsadil do svojho filmu Prízrak slobody (1974) a komediálny talent uplatnil aj v snímke Bože, ako hlboko som klesla! režiséra Luigiho Comenciniho (1974).

Hereckým koncertom Marcella Mastroianniho a Rocheforta je komédia Buď pozdravený, umelec! (1973) režiséra Yvesa Roberta o neúspešných hercoch, ktorí sa pretĺkajú životom. S režisérom Robertom nakrútil Rochefort aj niekoľko ďalších komédií. Najslávnejšími z nich sú Veľký blondín s čiernou topánkou (1972) a Návrat veľkého blondína (1974), v ktorých si zahral po boku Pierra Richarda a stvárnil tu šéfa tajnej služby Tolousa. Pod Robertovou taktovkou účinkoval aj v ďalšej dvojici komédií Záletník (1976) a Záletník (2).

Jean Rochefort vo filme Návrat veľkého blondína... Foto: Gaumont International/csfd.cz
Jean Rochefort vo filme Návrat veľkého blondína (1974). Jean Rochefort vo filme Návrat veľkého blondína (1974).

„Najlepšie sa uplatnil v komédiách ako typ šarmantného muža, pod ktorého serióznym zovňajškom sa skrývajú rôzne zlozvyky,“ charakterizuje herca Encyklopédia svetového filmu. Rochefortovi sa však neskôr ušli aj charakterové úlohy. V pohľade do francúzskej politiky 18. storočia Slávnosť sa môže začať (1976) režiséra Bertranda Taverniera stvárnil ctižiadostivého abbé Duboisa, ktorý túži po mieste arcibiskupa. Úloha mu vyniesla jeho prvého Cézara, druhého získal za úlohu kapitána torpédoborca vo vojnovej dráme Le Crabe-tambour (1977). Okrem toho má na konte aj niekoľko cézarových nominácií za snímky ako Odvahu a nohy na ramená (1979), Tandem (1987) či Kaderníčkin manžel (1990). V roku 1999 získal čestného Cézara za celoživotné dielo.

Ideálny Don Quijote

„Rozmýšľam o smrti, samozrejme. Môže prísť v priebehu niekoľkých minút, zajtra, možno nikdy. Nechcem byť závislý od choroby. Strach, ktorý ma prenasleduje, je, že by som sa stal bremenom pre moje štyri deti,“ povedal Rochefort pred dvoma rokmi pre denník Tribune de Geneve v rozhovore o svojom poslednom filme Florida (2015), v ktorom si zahral starého muža postupne prichádzajúceho o rozum. Rochefort sa herectvu venoval do posledných rokov svojho života, hoci v roku 2012 vyhlásil, že končí s divadlom, ale aj s filmom, pretože väčšina scenárov, ktoré mu ponúknu, je o tom, ako sa zbaviť starého otca.

Keď nestál pred kamerou, prepožičiaval svoj hlas animovaným postavičkám zo snímok ako Avril a podivuhodný svet (2015), Jack a mechanické srdce (2013) či Titeuf (2011). V 80. rokoch minulého storočia mu popularitu u francúzskych detí priniesol dabing disneyoviek. Objavil sa aj v menšej úlohe čašníka v komédii Prázdniny Mr. Beana (2007), hlavná úloha v krimitrileri Muž z vlaku (2002) mu vyniesla nomináciu na Európsku filmovú cenu.

Na konte mal aj množstvo ďalších úloh – celkovo ich bolo okolo 150. Rocheforta si ako ideálneho predstaviteľa Dona Quijota vybral do svojho vysnívaného projektu Muž, ktorý zabil Dona Quijota, režisér Terry Gilliam. Projekt sprevádzala jedna katastrofa za druhou a jednou z komplikácii boli aj zdravotné problémy Jeana Rocheforta. Terry Gilliam film po osemnástich rokoch síce dokončil, Rocheforta a Johnnyho Deppa však v hlavných úlohách vystriedali Jonathan Pryce a Adam Driver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Angelika #Jean Rochefort #Veľký blondín s čiernou topánkou #Don Quijote