Televízne tipy Pravdy: Nový dokument Mečiar aj Ospalá diera

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 12. do 19. októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

12.10.2017 09:00
Mečiar Foto:
HBO odvysiela dokument Mečiar, pod ktorý sa podpísala Tereza Nvotová.
debata

Štvrtok 12.10.

Európske zámky a paláce: Bádensko-Württembersko v Nemecku, ČT2, 15.10
Nemecko-francúzsky dokumentárny seriál je vraj vynikajúci a poučný. A ako napísal ktosi, kto už ho zhliadol, ak nič iné, je to aspoň videotip na výlet po Európe. Niekoľko nemeckých zámkov a palácov som navštívila, výlet môžem len odporúčať.

Durrellovci (2), HBO, 16.25
Vtipný a pohodový seriál Durrellovci, nakrútený na motívy trilógie Geralda Durrella, rozpráva o dobrodružstvách jednej rodiny na gréckom ostrove Korfu, kam sa jej členovia presťahovali zo svojho anglického domova v nádeji na lepší život. Vraj sa dozvieme, ako si rodina zvyká na nový život, čelí množstvu problémov a získava nových priateľov, protivníkov, lásky – a zvieratá.

Spielberg, HBO, 21.50
Steven Spielberg, jeden z najslávnejších filmárov sveta, odhŕňa oponu svojej pozoruhodnej kariéry v jedinečnom dokumente z produkcie HBO. Spielberg vytvoril počas svojej takmer 50-ročnej kariéry neprekonateľnú sériu priekopníckych filmov. Dokumentaristka Susan Lacyová sa ju snaží zmapovať, pričom čerpá z viac než 30 hodín exkluzívnych rozhovorov. Režisér v nich hovorí o svojom horkosladkom detstve a celoživotnej posadnutosti nakrúcať filmy, o ranej televíznej kariére "zázračného dieťaťa,” o raketovom vzostupe ku sláve prostredníctvom neuveriteľnej série kasových trhákov, o neskoršom príklone k vážnejším dramatickým filmom a tiež o osobných a profesionálnych vzťahoch, ktoré si počas kariéry vypestoval. V dokumente sú aj príspevky členov Spielbergovej rodiny, ako aj jeho priateľov a kolegov plus zábery zo zákulisia nakrúcania mnohých jeho prelomových filmov.

Piatok 13.10.

Ospalá diera, Jednotka, 22.35
Čo iné sa viac hodí na večer v piatok trinásteho, ako pozrieť si americký historický horor Tima Burtona s Johnnym Deppom? Zápletka je síce detinská, no spracovanie famózne. Mladý newyorský strážnik vyšetruje prípad vrážd, ktoré má údajne na svedomí legendárny bezhlavý jazdec. Strážnika Ichaboda Cranea pošlú v roku 1799 do odľahlej dediny s názvom Ospalá diera…

Lady Jane, ČT2, 22.40
Historický film podľa skutočných udalostí. Mladučká lady Jane (hrá ju mladučká Helena Bonham Carterová) sa stane na krátky čas kráľovnou, hoci po tom netúži ani ona, ani jej príbuzní… Viacerých Helena Bonham Carterová v tejto úlohe chytila za srdce a lásku jej priali, no zrejme tušíte, že lady Jane nemala celkom šťastný osud. Videla som a odporúčam!

Sobota 14.10.

Mečiar, HBO, 20.00
Aj tu je v centre filmu skutočná postava, tentoraz z menej dávnej histórie. Tereza Nvotová nakrútila v produkcii HBO dokument o bývalom slovenskom premiérovi a dala si za cieľ skúmať archetyp politika, ktorý sa v dejinách stále vracia. Pýta sa: Prečo sme takí náchylní k slepej viere v silných vodcov? Film by mal ukázať Mečiarov dopad na slovenskú spoločnosť vrátane osobného života autorky, ktorá mala v čase zamatovej revolúcie jeden rok.

Nedeľa 15.10.

Black Mass: Špinavá hra, HBO, 20.00
Krimidráma podľa knižnej predlohy rozpráva skutočný prípad Whiteyho Bulgera (Johnny Depp), senátorovho brata a najviac neslávne známeho zločinca v histórii južného Bostonu. Tento taliansky gangster začal spolupracovať s FBI, aby spoločne vyradili z hry svojho nepriateľa, taliansku mafiu; na čo ho prehovorí agent FBI. Spojenectvo sa však vymkne kontrole… V role Whiteyho brata – senátora uvidíme Benedicta Cumberbatcha, agenta FBI stvárni Kevin Bacon a Whiteyho priateľku zasa Dakota Johnson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiar #tipy #televízne tipy #Lady Jane #Spielberg