Z producentov ako Weinstein netreba mať strach. Polícia ho vyšetruje

Jeden z najvplyvnejších a najvýznamnejších producentov súčasného amerického filmu Harvey Weinstein je v zahraničných médiách momentálne najdiskutovanejšou elitnou postavičkou a má našliapnuté zapísať sa do novodobej filmovej histórie ako najzdiskreditovanejší producent.

12.10.2017 12:00 , aktualizované: 16:40
Harwey Weinstein, Gwyneth Paltrowov Foto:
Producent Harwey Weinstein dal v 90. rokoch neslušné návrhy aj, vtedy začínajúcej herečke Gwyneth Paltrowovej.
debata (2)

Odhalenie Weinsteinovho sexuálneho obťažovania vrhá tieň aj na jeho profesionálne úspechy.

Pred pár dňami začali vychádzať v amerických médiách články so svedectvami popredných herečiek o Weinsteinových „chlipných“ neprofesionálnych pracovných praktikách, čo následne dosvedčili aj viacerí producentovi spolupracovníci. Herečky vraj od začiatku 90. rokov pravidelne napádal nemiestnymi a ponižujúcimi sexuálnymi návrhmi. Jeho obeťami boli mladé začínajúce herečky a najčastejším argumentom, prečo v čase incidentu mlčali, bol strach, že ich vplyvný producent kariérne udupe.

Weinstein mal totiž plné rukávy lukratívnych rolí, už v 90. rokoch sa vypracoval na producentskú špičku. Podchytil potenciál nezávislých filmárov, okrem iného aj Quentina Tarantina, ktorému produkoval kultovku Pulp Fiction či kráľa braku Roberta Rodrigueza. Obaja sa ako tvorcovia okrajových žánrov, najmä vďaka produkčnému zázemiu, prepracovali do hlavného prúdu.

Weinsteina vyšetruje newyorská polícia

Newyorská polícia začala vyšetrovať Harveyho Weinsteina kvôli obvineniu zo sexuálneho útoku z roku 2004. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyjadrenie hovorcu polície.

Denník The New York Times informoval, že 65-ročný Weinstein uzavrel kvôli sexuálnemu obťažovaniu mimosúdne dohody o odškodnení s najmenej ôsmimi ženami.

Podľa amerických médií Weinstein neodolal tlaku a v stredu večer opustil domovský Los Angeles a odletel do štátu Arizona, aby sa podrobil psychoterapii. Predtým Weinsteinova dcéra volala na núdzovú linku 911 a povedala, že jej otec je „emočne na dne“.

Producent sa u dcéry pohádal podľa všetkého s manželkou, ktorá oznámila, že ho opúšťa. Paparazzom pred domom vraj Weinstein povedal, že „potrebuje pomoc“. „Necítim sa dobre, ale všetci robíme chyby,“ citovali ho médiá.

Kauza sa začala nabaľovať, keď herečka Ashley Judd vyšla na svetlo sveta s príkrou „hotelovou historkou“. Weinstein ju vo svojej izbe ako dvadsiatničku privítal v župane a navrhol jej, aby sa na neho pozerala počas kúpeľa. Keby sa jej vraj chcelo, môže byť užitočná a urobiť mu masáž. Jeho „obeťou“ bola aj Angelina Jolie, tá dostávala neslušné návrhy počas nakrúcania filmu Podoby lásky (1998), kde stvárnila jednu z vedľajších postáv. Aj Rosanna Arquette si musela prísť po scenár do producentovej hotelovej izby, kde na herečku čakal opäť v župane. Arquette pochopila, o čo ide, v momente, keď si Weinstein položil jej ruku do svojho rozkroku. Keď odchádzala, vyhrážal sa jej, že robí obrovskú chybu. V snímke Pulp Fiction však aj napriek tomu účinkovala.

Weinstein produkoval aj niekoľkými Oscarmi ocenenú snímku Zamilovaný Shakespeare s Gwyneth Paltrowovou v hlavnej úlohe. Dva roky predtým, keď ju obsadili do hlavnej úlohy filmu Emma (1996), sa Weinstein vtedy 22-ročnej herečky dotýkal na miestach, kde jej to nebolo príjemné. Takisto mala strach. Zverila sa len svojmu vtedajšiemu priateľovi Bradovi Pittovi.

V súvislosti s kauzou zohral významnú úlohu denník New York Times, práve jeho redaktori sa pustili do hlbšieho pátrania. Pikantnej informácie sa chytili aj ďalšie médiá a posmeleným herečkám sa prirodzene začali rozväzovať jazyky. Obvinenia sú podložené objektívnymi dôkazmi, rozhovormi s ľuďmi, ktorí sa okolo Weinsteina tridsať rokov pohybujú, legálne získanými telefonickými nahrávkami či e-mailovými konverzáciami. Weinstein sa ku kauze, ktorá už ovplyvnila jeho profesionálny aj súkromný život, zatiaľ verejne nevyjadril. V spoločnosti The Weinstein Company, ktorú s bratom Bobom založil, dostal výpoveď, navyše sa od neho dištancuje viacero kolegov a opustila ho aj manželka.

Herečka Gwyneth Paltrow na akcii LACMA Art +...
Talianska herečka Asia Argento prišla v šatách...
+4Herečka Ashley Judd na archívnom zábere.

Nad Weinsteinovým sexuálnym obťažovaním sa roky mávalo rukou, mnoho herečiek jeho návrhy prijímalo, a Weinstein svoje praktiky kultivoval tridsaťročnou praxou. Jeho spolupracovníci aj herecká obec vedeli, že vplyvný producent svoje postavenie zneužíva, najčastejšou „básnickou“ otázkou preto je, prečo dotknuté osoby prehovorili práve teraz?

Celú udalosť možno vnímať ako nabaľujúcu sa reťazovú reakciu, podobne ako sa v Hollywoode pravidelne ozývajú a znovu utíchajú hlasy vplyvných osobností v súvislosti s nerovnosťou v honorovaní hercov a herečiek. Judd pravdepodobne neodhadla, že jej vyjadrenie odštartuje takú masovú investigatívu. Práve médiá kauzu nafúkli, ich aktivita je však v tomto prípade v prospech veci. Prirodzenou povinnosťou zdravej spoločnosti je takéto správanie odsúdiť. Nielen preto, že viaceré herečky tvrdia, že ich nielen obťažoval, ale aj nútil k sexuálnym praktikám.

Konkrétny prípad okrem iného otvára aj diskusiu, do akej miery je zastrašovanie a ponižovanie žien producentmi, ktorí sú podľa štatistík prevažne mužského pohlavia, súčasťou filmového biznisu. Je zarážajúce, že zneužívanie moci a nekorektný prístup „hodnostárov“ je aj v postmodernej spoločnosti bežnou praxou, príkladom je americký prezident, ktorý sexistické narážky chrlí na plné ústa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #obťažovanie #Harvey Weinstein