Drámu Nina uvedú na festivale vo Varšave

Slovensko-českú drámu Nina (2017) od režiséra Juraja Lehotského uvedú počas 33.ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo Varšave, ktorý sa bude konať od piatka 13. do nedele 22. októbra.

13.10.2017 07:00
Robert Roth Foto:
Herec Robert Roth si vo filme Nina zahral otca a manžela, ktorého rodina sa pomaly rozpadáva.
debata

Snímka bude mať počas podujatia poľskú premiéru a záujemcovia si ju budú môcť pozrieť už v prvý festivalový deň. Organizátori podujatia Ninu predstavia v rámci sekcie Objavy, ktorá prezentuje filmy s úspechmi z významných festivalov zaoberajúce sa súčasnými témami.

Film o dvanásťročnom dievčati, ktorého rodičia sa rozvádzajú, mal svetovú premiéru počas Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch a okrem Poľska ho uvedú aj v ďalších krajinách. „Veľký záujem festivalov o Ninu je pre nás nesmiernou cťou a veľmi sa tešíme, že sa aj touto formou film dostáva k divákom po celom svete. Okrem poľskej premiéry vo Varšave a tiež jesennej juhoamerickej a zároveň brazílskej premiéry na festivale v Sao Paole nás čakajú ďalšie festivaly na rôznych kontinentoch,“ vyjadrila sa producentka Katarína Tomková.

„Verím, že by bolo veľmi užitočné, aby film videli ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných kinách. Považujem za dôležité otvoriť túto tému, a dúfam, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému ‚stratenému‘ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ uviedol Juraj Lehotský.

Snímka rozpovedá príbeh dvanásťročnej Niny, ktorej rodičia sa rozvádzajú a svet, ktorý doteraz poznala, sa jej rozpadá pred očami. Otec a mama tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, no akoby mysleli len na seba. Nina im nerozumie, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie, ktoré jej dáva pocit pokoja a opory a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď je však ohrozená jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

V titulnej úlohe sa predstavila Bibiana Nováková, jej rodičov stvárnili Robert Roth a Petra Fornayová. Nina mala slovenskú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, ktorý sa konal v septembri v Piešťanoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Varšava #Nina