Film: Zábava s krásnou Penelope

Podľa stručného obsahu sa zdá, že film Španielska kráľovná bude historický. Odohráva sa totiž vo fašistickom Španielsku koncom druhej svetovej vojny, za diktatúry generála Franca.

15.10.2017 16:00
Penelope Cruz Foto:
Penelope Cruz v snímke Španielska kráľovná.
debata (2)

Všetko sa však deje vo filmárskom prostredí, v štábe, ktorý natáča snímku o kráľovnej Izabele. Filmovačky vo vojnových podmienkach sú obľúbeným námetom režisérov, lebo tento svet aspoň zdanlivo zostáva ostrovom slobody v inak zošnurovaných pomeroch a umožňuje paradox. Tvorca tohto filmu, režisér a scenárista Fernando Trueba, to ešte preexponoval: príbeh spracoval ako bláznivú komédiu. Diváci si iste pamätajú starší film tohto autora (napísal aj scenár), ktorý sa volal Dievča tvojich snov. V roku 1998 v ňom zožala veľký úspech Penelope Cruzová. Diváci čakajú, že Španielska kráľovná bude pokračovaním tohto úspešného diela, ale nie je to celkom tak. Nový film istým spôsobom síce naozaj na Dievča snov nadväzuje (objavujú sa napríklad niektoré vtedajšie postavy) – ale kontinuita je len naznačená.

Film je postavený najmä na kráske Penelope Cruzovej, ktorá hrá americkú herečku. Čiže – ide o film vo filme. Cruzovej postava predstavuje španielsku kráľovnú Izabelu a divák možno aj chvíľu zaľutuje, že film nie je radšej o tejto zaujímavej žene. Kráľovná Izabela mala pre Španielsko veľký význam a svojho času práve ona poslala – po dlhých ťahaniciach – na rozhodujúcu objaviteľskú cestu moreplavca Krištofa Kolumba. On objavil novú pevninu, Ameriku (myslel si ale, že to je India), a Španielsko vďaka tomu ešte zosilnelo.

Aj frankistický režim, aj staršie dejiny Španielska sú veľmi zaujímavé, a tak námet filmu je sľubný. Ukáže sa však, že v snímke sú tieto dejinné inšpirácie prítomné len okrajovo a dej sa týka predovšetkým nakrúcania filmu v diktatúre. Vyžíva sa v bizarnosti tej výnimočnej situácie a dospieva až k fraške. Kto sa teda chce oddať bláznivej komédii, musí sa preladiť z očakávania historického filmu na čisto veselý. Presnejšie: Po druhej svetovej vojne prichádzajú do fašistického Španielska americkí filmári. Napriek vláde pevnej ruky generála Francisca Franca tu nachádzajú dobré zázemie. Prichádza tiež americký producent, ktorý dúfa v štátnu podporu pri nakrútení veľkolepého eposu o Kolumbovi. Zisťuje, že generál Franco má rád film a je pripravený uvoľniť štátne peniaze. Dá ich však iba na film o kráľovnej Izabele, nie o Kolumbovi. Producent teda zmení plány. Začnú sa prípravy na koprodukciu veľkolepého filmu o kráľovnej Izabele. Franco veľa očakáva – ale okolo filmu je plno zmätkov: Režisér nikdy nenatočil zvukový film, scenárista nikdy nenapísal kvalitný scenár a producent nikdy nevyprodukoval nič poriadne. Skrátka – sú nepripravení, ale idú do toho. Činí sa najmä Jordan Berman, autor, ktorý je v Spojených štátoch za svoje komunistické názory na čiernej listine, John Scott, oceňovaný režisér nemých filmov, ktorý má problémy s alkoholom, a hviezda Macarena Granada (hrá ju práve Penélope Cruzová), pôvodom španielska herečka, teraz už hviezda Hollywoodu. Všetci sa snažia prekročiť svoj tieň. Bláznivá komédia odráža – a ešte umocňuje – bláznivosť sveta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Penelope Cruz #Španielska kráľovná