Seriál: Rick a Morty vás prenesú za hranice reality

Aj tretia séria animovaného seriálu pre dospelých Rick a Morty prekvapuje originálnym humorom. Slovenskí fanúšikovia si ju môžu pozrieť na Netflixe.

22.10.2017 16:00
Rick a Morty Foto:
Rick Sanchez (vľavo) trávi väčšinu času na cestách medzi dimenziami.
debata

Seriál zachytáva život sarkastického bláznivého génia, ktorý väčšinu času trávi na cestách medzi dimenziami, a jeho hanblivého a trochu ustráchaného vnuka. Zažívajú netradičné dobrodružstvá medzi mimozemšťanmi, netvormi z iných svetov či dokonca s medzidimenzi­onálnymi verziami samých seba. Stále sú to však ľudia z mäsa a kostí a musia čeliť bežným situáciám. Ich rodinný život nie je veľmi odlišný od toho tradičného. Mortyho sestra Summer je obyčajnou americkou tínedžerkou, jeho mama s otcom spolu nevychádzajú práve najlepšie a v škole musí doháňať hodiny, ktoré zameškal počas ciest s Rickom.

Rick Sanchez je možno kapacitou, ktorá vo vesmíre nemá konkurenciu, no od výchovného vzoru má ďaleko. Uštipačné cynické poznámky sú tou lepšou časťou jeho charakteru. Kvôli impulzívnemu a bezohľadnému správaniu dostáva často do problémov seba aj ostatných. Hoci výzorom pripomína skôr vyslúženého profesora fyziky než rockovú hviezdu, pre Ricka sa párty nikdy nekončí. Fascinujúce cesty do vzdialených kútov multiverza sú väčšinou súčasťou jeho alkoholických eskapád a snahy vyhnúť sa nude každodenného života. Pre túžbu po dobrodružstve riskuje nielen svoj život, ale aj Mortyho. Nech sa však dostanú do akejkoľvek bezvýchodiskovej situácie, Rick z nej vždy nájde cestu von. Z antihrdinu sa tak stáva záchrancom celého vesmíru a reality, ktorú poznáme. Rick Sanchez je niečo medzi darebákom, ktorý by si zaslúžil doživotie, a superhrdinom, ktorý zachraňuje svety talentom a vynálezmi.

Morty sa stáva súčasťou Rickových dobrodružstiev proti svojej vôli. Chcel by mať život, aký majú jeho rovesníci, no s Rickom to neprichádza do úvahy. Plachý chlapec sa tak zapája do ciest po cudzích svetoch a musí prekonávať strach z neznáma. Takmer parodický kontrast medzi oboma postavami prináša do seriálu konflikt a napätie. Hoci Morty veľakrát pôsobí oveľa vyspelejšie ako Rick, navzájom sa potrebujú. Morty je Rickovým svedomím, ktoré sa ozve vždy, keď treba zachraňovať situáciu.

Humorné spracovanie v seriáli často maskuje témy nihilizmu či existencializmu. V jednom z dielov Rick vymyslí prístroj, vďaka ktorému môže jeho rodina pozorovať, ako by ich život vyzeral v alternatívnej realite bez detí. Keď Mortyho sestra zistí, že by jej rodičia mohli byť šťastnejší, keby sa nenarodila, chce utiecť z domu. Morty ju upokojí vetou: „Nikto z nás nemá poslanie, nikto nikam nepatrí a všetci zomrieme. Poď, ideme si pozrieť telku.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #netflix #Rick a Morty