Barabáša zvábili výšky. Jeho nový dokument je na svete

Slovenský režisér Pavol Barabáš uviedol v utorok večer v jednom z bratislavských multiplexov v slávnostnej predpremiére svoj nový dokument Vábenie výšok. Snímka približuje život, odvážne expedície a vízie prvej slovenskej horolezeckej generácie, ktorá sa odhodlala k výstupu na Mount Everest.

18.10.2017 16:00
Vábenie výšok Pavol Barabáš Foto:
Vábenie výšok približuje život prvej slovenskej horolezeckej generácie, ktorá sa odhodlala k výstupu na Mount Everest.
debata

Pavol Barabáš vo filme zároveň mapuje i pôsobenie Ivana Gálfyho, ktorý je považovaný za priekopníka slovenského expedičného horolezectva. Dokument nie je len oslavou úspechov prvých slovenských horolezcov, ale prináša tiež svedectvo o ich nenaplnených snoch, keď sa pokúšali preliezť najstrmšiu stenu Mount Everestu a zobrazuje aj tragické okamihy, ktoré sa zapísali do dejín slovenského horolezectva.

Známy režisér je veľmi vďačný za pomoc pri tvorbe filmu. „Chcel by som všetkým horolezcom, ktorých vo filme spomínam, veľmi poďakovať, pretože ich príbehy ma v mladosti veľmi ovplyvnili a isto ovplyvnili aj mnohých z vás. A chcel by som poďakovať aj všetkým ľuďom, ktorí mi pri tomto filme pomáhali, takisto RTVS, ktorá mi poskytla svoje archívy a Audiovizuálnemu fondu. Ak sa vám bude ten film páčiť, budem rád, keď to poviete svojim priateľom,“ poznamenal Barabáš.

VÁBENIE VÝŠOK from Pavol Barabas on Vimeo.

Spolu s ním k divákom a diváčkam počas večera prehovoril i horolezec Ivan Fiala, ktorý sa v snímke aj objavil. „Hory sa stali náplňou môjho života. Keď som vystúpil na osemtisícovku, bol to obrovský zlom. Vtedy som svoj život začal deliť na ‚prednangapar­batový‘ a po. No tak, ako mi hory mnoho dali, tak mi aj mnoho vzali. Je to už dvadsaťdeväť rokov, čo mi zahynuli štyria chlapci pri zostupe z Everestu. To je zážitok, ktorý by som nikomu nedoprial. A štyri roky predtým v horách zahynul zas ďalší dobrý priateľ. Takže, žiaľ, nebolo to len o tých veľkých emóciách a krásnych zážitkoch,“ uviedol.

Dokument, ktorý získal počas uplynulého víkendu Cenu divákov na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade, prichádza do slovenských kín 19. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #dokument #Vábenie výšok #Ivan Gálfy #Ivan Fiala