Od Pána času utiekla na trón. Teraz je kráľovnou Viktóriou

To, že sa stane kráľovnou, si vraj uvedomila, keď mala 13 rokov. O niekoľko rokov neskôr, po smrti svojho strýka, sa mladučká, iba 18-ročná, Alexandrina Victoria naozaj stala kráľovnou Viktóriou a britskému impériu vládla takmer 64 rokov, až do svojej smrti v roku 1901.

19.10.2017 09:00
Jenna Colemanová Viktória Foto:
Jenna Colemanová ako kráľovná Viktória v seriáli, ktorý vysiela Česká televízia aj HBO.
debata

Obdobie od nástupu mladej a vzrastom nízkej, o to viac však smelej a odhodlanej Viktórie na trón až po narodenie jej prvého dieťaťa o tri roky neskôr zachytáva prvá séria britského seriálu Kráľovná Viktória. Jeho prvú sériu, ktorá mala rozpočet okolo 10 miliónov libier (11,2 milióna eur), práve vysiela HBO aj Česká televízia.

Seriál Kráľovná Viktória vznikol v produkcii televízie ITV, ktorá ním nadväzuje na úspech historického Panstva Downton, takisto zo svojej dielne. Po tom, čo sa fiktívny príbeh šľachtickej rodiny zo začiatku 20. storočia skončil šiestou sériou, rozhodla sa ITV staviť na kostýmovú drámu, ktorá sa odohráva v predchádzajúcom storočí. Na rozdiel od Downtonu však nakrútila osemdielny príbeh podľa skutočných udalostí. Hoci viacerí britskí historici pripomenuli, že niektoré vzťahové konflikty tvorcovia prifúkli či úplne vymysleli a niektoré nedostatky Viktórie zase vyžehlili.

„Nikdy predtým som nehrala niekoho skutočného. Vždy to bola nejaká fiktívna postava, ktorá mohla predtým existovať v nejakej knihe, z ktorej som si ju mohla naštudovať, ale nikdy to nebolo nič, čo sa v skutočnosti stalo,“ povedala predstaviteľka Viktórie, herečka Jenna Colemanová v rozhovore pre portál Collider.com. „Existuje toľko zdrojov. Je to história a je zaujímavé čítať každú jednu biografiu, pretože tie hlasy sa veľmi líšia a môže to byť veľmi subjektívne,“ dodala Colemanová s tým, že od tvorcov dostala zoznam literatúry, ktorú by si mala prečítať, aby o postave získala čo najplastickejšiu predstavu. Sama kráľovná Viktória si viedla rozsiahle denníky – zapísala do nich 62 miliónov slov. Z denníkov čerpala nielen scenáristka seriálu Daisy Goodwinová, ale študovala ich aj Colemanová. „Bola som naozaj šokovaná, v prvom rade z toho, aká je úprimná. Je naozaj zaujímavé, že je taká otvorená a vášnivá a nemá čo skrývať, rozpovie vám každý príbeh, čo mala na raňajky – všetko tam je,“ povedala Colemannová v rozhovore pre Harper's Bazaar.

Doteraz najznámejšou úlohou Jenny Colemanovej bola Clara, spoločníčka Pána času, hlavnej postavy z britskej klasiky Doctor Who. Tak ako sa po niekoľkých rokoch menia herci, ktorí ho stvárňujú (v najnovšej sérii ho bude prvýkrát hrať žena – Jodie Whittakerová), tak sa po istom čase menia aj spoločníci Pána času. Colemanová bola súčasťou seriálu, ktorý jej priniesol popularitu nielen v Británii, ale spravil z nej hviezdu aj vo svete, v rokoch 2012 až 2015. Úlohu Clary, ktorú opustila práve kvôli Viktórii, vraj dostala aj preto, že dokázala rozprávať rýchlejšie ako vtedajší predstaviteľ Pána času Matt Smith, a tiež preto, že medzi nimi zafungovala herecká chémia. Spoločne v seriálových dobrodružstvách cestovali vesmírom, do paralelných svetov aj do minulosti.

Ešte pred seriálom Doctor Who poznali Colemanovú diváci britskej soap opery Emmerdale, do ktorej prišla v roku 2005. Z pôvodne epizódnej úlohy sa stala postava, ktorá sa v nekonečnom seriáli objavovala pravidelne. Potom však nastal pre herečku útlm. „Veľa sa hovorí o Emmerdale a potom o Doctor Who – ale medzi nimi bolo šesť rokov. Mali ste ma vidieť, keď som sa pokúšala zohnať si agenta. Bolo to niečo ako: ,Robila som iba soap operu, neštudovala som herectvo, mám 22 rokov a rok som nepracovala. Som skvelá voľba!'“ povedala Colemanová denníku Guardian o období, v ktorom sa musela istý čas živiť ako čašníčka.

V Británii sa aktuálne vysiela už druhá, takisto osemdielna séria Kráľovnej Viktórie a na rozdiel od minulého roku vznikne aj špeciálna vianočná časť. Celkovo by sérií mohlo byť šesť, objavili sa aj úvahy, že Jennu Colemanovú, ktorú britský bulvár istý čas spájal aj s princom Harrym, vystrieda po troch sériách v hlavnej úlohe staršia herečka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Česká televízia #HBO #Kráľovná Viktória #Jenna Colemanová